ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τιtan: Αποδόσεις 250,7% και υπεραξίες 2,37 δισ. στην τελευταία διετία.- Τι φέρνει η εισαγωγή της θυγατρικής στη Wall Street
Στην πλαίσιο της Ανοιχτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με συντονιστή της συζήτησης την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι κοινή διαπίστωση στο βιομηχανικό συνέδριο (που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, χθες, Δευτέρα), ήταν πως το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και πώς ό,τι τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι να κάνουμε πρέπει να τις ξεκινήσουμε από σήμερα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή, και ότι έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε.
“Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο -τόνισε- και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες, νέες, προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις.
Μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτική βαθμίδας.
Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε στο σημείο αυτό ότι “η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ”, και βέβαια, το ότι “η χώρα έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα”.
Το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει αλλά πολύ πιο αργά
“Όσο και αν το παραγωγικό μας μοντέλο βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής, αυτή είναι συχνά πολύ πιο αργή, και πιο επιφανειακή, από όσο χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί και η διατηρησιμότητά του”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι “έχουμε στη χώρα μας, ακόμη, μικρό αριθμό μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και χαμηλό ποσοστό εργαζομένων σε αυτές (μόλις 15% έναντι 35-40% στην Ευρώπη). Είναι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία και στους ανθρώπους τους, πληρώνουν φόρους και εισφορές, παράγουν, εξάγουν και συνεργάζονται, σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”.
Διαβάστε επίσης
Hellenic Cables: Ανέλαβε σύμβαση για υποβρύχιο σύστημα καλωδίων στην Πολωνία
Upstream: Ανακοίνωσε το νέο ΔΣ μετά την παραίτηση του Μάρκου Βερέμη
Σε Μύκονο και Αθήνα 52 κροίσοι με περιουσία πάνω από 100 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί