Πιθανό θεωρεί το σενάριο για τη δημιουργία ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte ο πρόεδρος και μέτοχος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας στο mononews.gr, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης, ενώ τόνισε ότι θα εξεταστεί ακόμα και η είσοδος αυτού του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο.
Η εξαγορά της Bluestream από την Ideal, ήρθε να επιβεβαιώσει την στοχοπροσήλωση του ομίλου στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου πληροφορικής, αλλά και να ενισχύσει τα σενάρια περί δημιουργίας ενός ενιαίου σχήματος με… «επικεφαλής» την Byte, που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής. Όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%.
Τα πιθανά σενάρια και το ΧΑ
Το mononews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη νέα εξαγορά και τα σενάρια που ακούγονται στην αγορά, με τον ίδιο να μην αποκλείει τίποτα, αντιθέτως να ενισχύει την πεποίθηση ότι μια κίνηση συγχώνευσης του κλάδου πληροφορικής και εισόδου στο ΧΑ είναι κοντά, λέγοντας ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζεται.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην περίπτωση της πληροφορικής, έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος με βάση τη BYTE. Αυτός περιλαμβάνει τις επενδύσεις στην Adacom, την Netbull η οποία απορροφήθηκε από την Adacom, την Bluestream και την IDEAL Electronics.
Τούτου λεχθέντος τόνισε ότι «στα πλαίσια του εταιρικού μετασχηματισμού και της καλύτερης οργάνωσης των συμμετοχών μας στην πληροφορική, προχωρούμε τις διαδικασίες για την δημιουργία ομίλου με μητρική την BYTE και θυγατρικές τις υπόλοιπες εταιρίες. Η απόφαση για εισαγωγή αυτού του ομίλου στο ΧΑ θα ληφθεί από το ΔΣ της IDEAL και είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ακόμα μια φορά για την τιμή της μετοχής, την οποία θεωρεί υποτιμημένη, λέγοντας ότι τα «παραπάνω σενάρια εξετάζονται με στόχο την αποτίμηση της πραγματικής αξίας των συμμετοχών της και την αποτύπωση στην τιμή της μετοχής της IDEAL».
Το portfolio πληροφορικής
Να θυμίσουμε εδώ ότι εφόσον δημιουργηθεί ένας όμιλος πληροφορικής με σημαία την Byte, θα είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη πληροφορικής βάσει τζίρου στο ΧΑ. Με τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει ότι «μια πιθανή εισαγωγή με βάση τους πολλαπλασιαστές των εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αποτίμηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν».
«Όπως έχει γραφτεί στις τελευταίες αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιριών που μας παρακολουθούν, με βάση τα αποτελέσματα του 2023 και το 1ο τρίμηνο 2024, ο Κύκλος Εργασιών για το 2024 θα μπορούσε να υπερβεί τα 140 εκατ. ευρώ, το EBITDA τα 18 εκατ. ευρώ και να έχουμε μηδενικό δανεισμό».
Όσον αφορά τη στόχευση, ο ίδιος λέει ότι με το ιδιαίτερα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο πληροφορικής «προσφέρουμε πλέον υπηρεσίες και προϊόντα σε ενοποίηση συστημάτων (systems integration), ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, λύσεις κυβερνοασφάλειας, ψηφιακές υπογραφές και πιστοποιητικά, παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης, κέντρου Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων κυβερνοασφάλειας, υπηρεσίες υποδομής on-premises και σε cloud, υπηρεσίες μετεγκατάστασης στο cloud.
Νομίζω ότι καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και έχουμε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας. Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον θα το μελετήσουμε με την δέουσα προσοχή».
Διαβάστε επίσης:
Παπακωνσταντίνου (Ideal): Τα σενάρια για την BYTE, μετά την εξαγορά της BlueStream