• Business

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Η πληροφορική αιχμή του δόρατος στην αύξηση των μεγεθών – Το business plan

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings


    Με ώθηση από την πληροφορική εκτοξεύθηκε ο τζίρος της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στο πρώτο εξάμηνο, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι η στρατηγική του ομίλου να επενδύει στον κλάδο, αποφέρει καρπούς.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο όμιλος, τα αυξημένα έσοδα κατά +269% στα 184,9 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων 65% από την πληροφορική και στην εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα. Μάλιστα, η μετοχή στο ΧΑ έκανε άλμα σήμερα 2,4% στα 5,81 ευρώ.

    Τα έσοδα από την πληροφορική ανήλθαν στα 82,7 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας σε οργανισμούς του Δημοσίου σε Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στην αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες / προϊόντα που παρέχουν οι επενδύσεις μας στην Πληροφορική κυρίως λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ανάγκης για Κανονιστική συμμόρφωση και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

    Η διοίκηση του ομίλου υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, δεν έχει κρύψει την στόχευσή της να αναπτυχθεί και να εξελίξει τον κλάδο πληροφορικής, αφού βλέπει ότι οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς, αναμένεται να δώσει extra «καύσιμο» τα επόμενα χρόνια.

    Άλλωστε η πρόσφατη εξαγορά του 75% της εταιρείας πληροφορικής BlueStream αποτυπώνει ακριβώς αυτή την στόχευση του κ. Παπακωνσταντίνου. Την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου πληροφορικής, ενώ δεν αποκλείεται από Σεπτέμβριο να δούμε ακόμα περισσότερα πράγματα.

    Συγχώνευση του κλάδου

    Πρόσφατα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Ideal, μιλώντας στο mononews.gr, δεν έκρυψε το πλάνο του για τον κλάδο πληροφορικής.

    Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί πιθανό το σενάριο δημιουργίας ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte ενώ είπε ότι θα εξεταστεί ακόμα και η είσοδος αυτού του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Μάλιστα, αυτή η εταιρεία, εφόσον δημιουργηθεί, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη του κλάδου. Πάντως ακόμα τίποτα δεν έχει «κλειδώσει», όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση και τους επόμενους μήνες θα ξέρουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και αν τελικά προχωρήσει στο εν λόγω εγχείρημα.

    Εξαγορές στη πληροφορική

    Πηγές της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η πρόσφατη εξαγορά της BlueStream δεν θα είναι η τελευταία κίνηση στον κλάδο πληροφορικής για την Ideal. Καθώς μπορεί ήδη να έχει δυναμώσει πολύ το χαρτοφυλάκιό της, όμως εάν προχωρήσει στο σενάριο μίας ενιαίας εταιρείας πληροφορικής, θα θελήσει την εξελίξει.

    Τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής. Όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%. Με την αγορά να περιμένει κι άλλες κινήσεις, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του ομίλου να φαίνεται πρόθυμος να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο.

    Όπως έχει πει και ο ίδιος πρόσφατα στο mononews, « με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο πλέον προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα σε ενοποίηση συστημάτων (systems integration), ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, λύσεις κυβερνοασφάλειας, ψηφιακές υπογραφές και πιστοποιητικά, παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης, κέντρου Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων κυβερνοασφάλειας, υπηρεσίες υποδομής on-premises και σε cloud, υπηρεσίες μετεγκατάστασης στο cloud.

    Νομίζω ότι καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και έχουμε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας. Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον θα το μελετήσουμε με την δέουσα προσοχή».

    Διαβάστε επίσης:

    Παπακωνσταντίνου (Ideal) στο mononews: Δημιουργούμε όμιλο πληροφορικής, εξετάζεται το σενάριο εισόδου στο ΧΑ

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Τα σενάρια για την BYTE, μετά την εξαγορά της BlueStream

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Δύναμη πυρός πάνω από 130 εκατ. ευρώ – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις και εξαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ