ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την οριστικοποίηση των 8 διαιτητικών αποφάσεων που επιδικάζουν στην «Αττικός Ήλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, αποζημιώσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν αθροιστικά τα 620 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι, το αφεντικό του ομίλου Παντελής Μαντωνανάκης, αποφάσισε να διεκδικήσει μέσω δικαστηρίων στο Λασίθι της Κρήτης οπου προφανώς είναι η έδρα των επιχειρήσεών του, από 3 τράπεζες το ποσό των 363 εκατ. ευρώ.
Έμπειροι νομικοί μιλώντας στο mononews.gr εξηγούν ότι «πρόκειται για μια αγωγή πρωτοφανή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά καθώς οι τράπεζες αυτές που ο κ. Μαντωνανάκης διεκδικεί τα 363 εκατ. ευρώ επιδιώκουν ταυτόχρονα να εισπράξουν, μετά τη σχετική καταγγελία δανειακών συμβάσεων με τις εταιρείες του, τον Μάρτιο του 2019, ποσά της τάξεως των 360 εκατομμυρίων για μη εξυπηρετούμενες χρηματοδοτήσεις τους προς τον ξενοδοχειακό όμιλο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να το έχουν επιτύχει, παρά τις τουλάχιστον δύο προσπάθειες εκπλειστηριασμού ξενοδοχείων ή μετοχών εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη.»
Τα παιδιά του ιδρυτή της «ΗΛΙΟΣ ΑΕ¨» Κώστα Μαντωνανάκη και οι εταιρείες του Ομίλου τους, κατέθεσαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2021 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου Κρήτης, την αγωγή που σήμερα αποκαλύπτει το mononews.
Κατηγορούν τις τράπεζες Alpha Bank , Πειραιώς, Eurobank και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για «δόλιο σχέδιο» καταγγελίας ενός «εξασφαλισμένου» Κοινού Ομολογιακού Δανείου προκειμένου «να υποτιμήσουν την περιουσία τους και να επιτύχουν την υφαρπαγή της».
Ο γιος και η κόρη του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη που έφυγε από τη ζωή στις 10 του περασμένου Αυγούστου, αποδίδουν στους εναγόμενους «μένος σε βάρος του πατέρα τους» που είχε ως αποτέλεσμα «να υποστεί ψυχικό άλγος και να κλονιστεί η υγεία του, στερώντας του χρόνο ζωής».
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ο αείμνηστος ξενοδόχος “έφυγε από την ζωή” στα 96 του χρόνια.
Αναφέρουν λοιπόν στην αγωγή τους ο Παντελής και η Άννα Μαντωνανάκη:
«Υπήρξε ένας επιχειρηματίας που εργάστηκε από τα εννέα, μόλις, χρόνια της ζωής του και που κατόρθωσε με τον μόχθο και την αξία του να χαίρει απεριόριστου σεβασμού και εκτίμησης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Ο Κωνσταντίνος Μαντωνανάκης έμελλε να υποστεί, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μια καθ’ όλα άδικη και αχάριστη προσωπική, οικογενειακή και επιχειρηματική επίθεση άνευ προηγουμένου από τις αντιδίκους, οι οποίες βάλθηκαν με απατηλά μέσα να συντρίψουν στα εξ ων συνετέθη τον επιχειρηματικό όμιλο που ο ίδιος δημιούργησε, αποπειρώμενοι να υφαρπάξουν και να διαθέσουν σε τρίτα, ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων.
Από το μένος των εναγομένων δεν γλίτωσε ούτε η σύζυγος του Κ. Μαντωνανάκη, Κλειώ Μαντωνανάκη, παρά το γεγονός ότι η ίδια ουδέποτε είχε οποιαδήποτε σχέση είτε με τις εταιρείες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου μας είτε με τις τραπεζικές συναλλαγές των εταιρειών του Ομίλου μας, άφού οι αντίδικοι, κατά τα ακολούθως εκτιθέμενα, υφάρπαξαν προσωπικά περιουσιακά της στοιχεία, κατά τρόπο ανήθικο.
Παραλλήλως, οι αντίδικοι επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία δημόσιας κατασυκοφάντησης του ιδίου του Κωνσταντίνου Π. Μαντωνανάκη και ημών, των λοιπών μελών της οικογένειας του, μέσω κατευθυνόμενων, ψευδών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ.
Εξ όλης αυτής της συμπεριφοράς των αντιδίκων, ο θανών υπέστη ψυχικό άλγος βαθύτατο και όσοι εξ ημών τον γνωρίζαμε, έχουμε τη βέβαιη πεποίθηση ότι η εναντίον του άδικη επίθεση κλόνισε τελικώς την ίδια του την υγεία, στερώντας του χρόνο ζωής.»
Το ιστορικό της διαμάχης με το Ελληνικό δημόσιο και οι 8 διαιτησίες
Για να γίνει κατανοητό γιατί συμβαίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λαγονησίου ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Ηλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια, μία φορά το 2003 και άλλη μία το 2009.
Με αυτές συμφωνήθηκε με το Δημόσιο να δοθεί και η παρακείμενη έκταση προκειμένου να μπορέσει η παραχωρησιούχος να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας που θα καθιστούσαν την επένδυση και μαζί και το δανεισμό βιώσιμα.
Όμως, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή.
Έτσι επειδή αυτή η έκταση δεν παραδόθηκε (μεταξύ άλλων διεκδικείται από τον Δήμο Καλυβίων) και καθώς στη σύμβαση του 2009 αναφερόταν επακριβώς πως θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ήλιος» σε μια τέτοια περίπτωση, η «Αττικός Ήλιος» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Έπειτα από μία δεκαετία δικών, εφέσεων, παραπομπών στον Άρειο Πάγο και (8) διαιτησιών έφτασε σήμερα ο βασικός της μέτοχος Παντελής Μαντωνανάκης να έχει στα χέρια του επιδικασμένες απαιτήσεις ύψους 625 εκατ. κατά του Δημοσίου.
Επιπρόσθετα προ ολίγων μηνών, όπως αποκάλυψε το mononews.gr στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, του επιδικάσθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (όπως κρίθηκε με την υπ’ αριθ. 2068/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) υπόθεση αγωγής εναντίον 3 τραπεζιτών από τους οποίους ζητάει αποζημίωση 65 εκατ. ευρώ.
Παντελής Μαντωνανάκης: Από ποιους ζητάει τώρα τα 363 εκατ. ευρώ
Οι συνολικά 7 ενάγοντες (τα 2 παιδιά και οι εταιρείες του ξενοδοχειακού Ομίλου) στρέφονται κατά της τράπεζας ALPHA και της ανώνυμης εταιρείας ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, της τράπεζας EUROBANK και της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», της τράπεζας Πειραιώς, της ανώνυμης τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ», των εταιρειών ειδικού σκοπού GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, «CAIRO No 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «Sunrise I NPL Finance DAC», της ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με την επωνυμία «CEPAL HELLAS ΧΡΗΜΑΤΟΟΚΟΙΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, της εταιρείας «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» της «INTRUM HELLAS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» και 3 τραπεζιτών.
Με την αγωγή τους διεκδικούν:
α) Να αναγνωριστεί η εις ολόκληρον υποχρέωση όλων των εναγομένων να καταβάλλουν:
στην εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (32.048.899,06 + 40.000.000 + 94.491.871 + 5.000.000 =) 171.540.770,06 με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
στην εταιρεία με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των 2.000.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (15.922.619,41 + 34.536.027 + 5.000.000 =) 55.458.646,41 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση.
στην εταιρεία με την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των 1.000.000 με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
στην εταιρεία με την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (45.926.750 + 1.000.000 =) 46.926.750 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
στον Παντελεήμονα Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου το ποσό των 500.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση
και στην Άννα Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου, το ποσό των 500.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
β) Να αναγνωριστεί η εις ολόκληρον υποχρέωση των τραπεζών Alpha, Πειραιώς και πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 3 εταιρειών (δηλαδή των Ομολογιούχων Δανειστών και των οιονεί καθολικών διαδόχων τους), να καταβάλουν στην ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. το ποσό των 85.000.000 ευρώ.
Ποσό που διεκδικούν ως αποζημίωση για τη δόλια, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, ματαίωση σύναψης του από 13.07.2018 Σχεδίου Σύμβασης με την ΕΤΑΔ Α.Ε.
Παντελής Μαντωνανάκης: «Το δόλιο σχέδιο»
Στην αγωγή των 99 σελίδων που κατατέθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Πρωτοδικείο Λασιθίου περιγράφεται ότι το 2007, η ΗΛΙΟΣ εξέδωσε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 300 εκ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε αρχικά, ισομερώς από την (τέως) «EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», και την (τέως) «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.».
Μετά την αρχική κάλυψη του Ομολογιακού Δανείου και κατόπιν σχετικών μεταβιβάσεων, ομολογιούχοι δανειστές κατέστησαν ΐ) η (τέως) «EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» σε ποσοστό 33,33, ii) η (τέως) «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» σε ποσοστό 40%, iii) η (τέως) «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ανώνυμος Εταιρεία» σε ποσοστό 23,34% και iv) το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ σε ποσοστό 3,33%, ενώ εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η «EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.».
Οι ενάγοντες μιλούν για ένα «δόλιο σχέδιο» τραπεζών και εταιρειών.
Αναφέρουν στην αγωγή τους:
«Tο Ομολογιακό Δάνειο καταγγέλθηκε στις 28.03.2019 από τους Ομολογιούχους Δανειστές, εκπροσωπούμενους από την Τράπεζα Eurobank, στο πλαίσιο δόλιου σχεδιασμού για την υφαρπαγή του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων και τη διάθεσή τους σε τρίτα, ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η δε καταγγελία έχει ήδη κριθεί δικαστικών ως παράνομη και καταχρηστική με τρεις αποφάσεις (ΜΠρΛασ 50/2020, 65/2020 και ΠΙΙρΑΘ 2068/2021).
Οι Ομολογιούχοι Δανειστές, από το έτος 2016, έθεσαν σε εφαρμογή δόλιο σχέδιο υποτίμησης και υφαρπαγής του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων, το οποίο επιχείρησαν και εξακολουθούν να επιχειρούν να υλοποιήσουν, πλέον, οι διάδοχοί τους και οι διαχειριστές των τιτλοποιημένων απαιτήσεων, τελούντες σε συμπαιγνία με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε..
Ενώ τα ΚΟΔ ήταν απολύτως και υπέρ το δέον εξασφαλισμένα, οργάνωσαν δολίως την υποτίμηση των περιουσιακών μας στοιχείων. Ενώ δικαιοπρακτικό θεμέλιο των αναδιαρθρώσεων των’ ΚΟΔ ήταν η αντιδικία με την ΕΤΑΔ Α.Ε., μεθόδευσαν δολίως την καταγγελία των ΚΟΔ πριν το πέρας αυτής της αντιδικίας, παρότι γνώριζαν ότι ουδεμία υπαιτιότητα βάρυνε τις εταιρείες του Ομίλου μας για τη ματαίωση της Επένδυσης του Λαγονησίου.
Ενώ μας ζήτησαν οι ίδιοι την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ΚΟΔ και υπέδειξαν την Ernst & Υoung ως υπεύθυνη εκτιμητική εταιρεία, αρνήθηκαν να λάβουν υπόψιν τους το εκπονηθέν επιχειρηματικό σχέδιο.
Ενώ αρνήθηκαν, έστω, να συζητήσουν την επενδυτική πρόταση ύψους 140.000.000 ευρώ του TPG/TSSP, στη συνέχεια εκποίησαν τα δάνειά μας με τεράστια έκπτωση επί της αξίας τους.
Στις σχετικές αποφάσεις περί καταγγελίας των ΚΟΔ μετήλθαν σωρείας ψεμάτων.
Ενώ γνώριζαν άριστα την ύπαρξη των αποζημιωτικών μας απαιτήσεων, παρίσταναν στις μεταξύ μας αντιδικίες, ότι δεν γνωρίζουν, εάν δικαιούμαστε αποζημιώσεις και σε ποιο ύψος ανέρχονταν αυτές.
Ενώ είχαν τη δυνατότητα επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τη ΕΤΑΔ Α.Ε., προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, επέλεξαν να εκπλειστηριάσουν τα πάγια στοιχεία μας και τις μετοχές των εταιρειών μας, γνωρίζοντας και επιδιώκοντας την επιχειρηματική εξόντωση του Ομίλου μας.
Ενώ είχαν ενέχυρο 80% επί των αποζημιωτικών αξιώσεων της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε., έκαναν συντονισμένες ενέργειες με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε., προκειμένου να μας εμποδίσουν να επιδιώξουμε την επιδίκαση και την είσπραξη αυτών των αποζημιώσεων.
Ενώ έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν, μέσω της διεξαγόμενης, υπό την εποπτεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, διαπραγμάτευσης, επιχειρούν να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιστρέφουν στην υλοποίηση του παγίου σχεδίου τους περί υφαρπαγής και μεταβίβασης υπέρ τρίτων επιχειρηματικών συμφερόντων, του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων.»
Παντελής Μαντωνανάκης: «Οι ζημίες σε βάρος μας»
Στην αγωγή τους τα αδέλφια Μαντωνανάκη και οι εταιρείες του Ομίλου τους διεκδικούν αποζημίωση για τις ζημίες που, όπως υποστηρίζουν, προκλήθηκαν σε βάρος τους από τη συμπεριφορά των εναγομένων και την καταγγελία της ΚΟΔ.
Στο δικόγραφο αναφέρεται αναλυτικά:
«Απώλεια προσδοκώμενων εσόδων κατά τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020, λόγω της δυσφήμισής μας από τις ενέργειες των Ομολογιούχων Δανειστών:
Εξαιτίας του γεγονότος ότι η καταγγελία των ΚΟΔ και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης προετοιμάστηκαν με δεκάδες, κατευθυνόμενα από τους Ομολογιούχους Δανειστές, δημοσιεύματα στον έντυπο, αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία προμήνυαν τον πλειστηριασμό των ιδιόκτητων ξενοδοχείων της ΗΛΙΟΣ στην Ελούντα και γενικότερα την εξαπόλυση επίθεσης εναντίον του Ομίλου μας, το κλίμα αβεβαιότητας, που εντέχνως καλλιεργήθηκε από τους ίδιους τους Ομολογιούχους Δανειστές, διαδόθηκε σε παγκόσμια εμβέλεια.
Το κλίμα αυτό είχε ως αιτιώδη συνέπεια την δραματική πτώση των εσόδων της ΗΛΙΟΣ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ κατά τη σεζόν 2017 και εντεύθεν.
Περαιτέρω, η παράνομη και καταχρηστική καταγγελία των ΚΟΔ και η εντεύθεν, ομοίως παράνομη και καταχρηστική επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ΗΛΙΟΣ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, έλαβαν χώρα εντός της χρονικής περιόδου, κατά την οποία πραγματοποιούνταν κρατήσεις στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία τους στην Ελούντα και στο Λαγονήσι για τη σεζόν 2019.
Οι ενέργειες αυτές ενέτειναν την ήδη υφιστάμενη, μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη της εταιρείας, για τη λειτουργία των ξενοδοχείων της και για τη δυνατότητα της εταιρείας να εξασφαλίσει τα κορυφαία επίπεδα παροχών και εξυπηρέτησης, στα οποία είχε συνηθίσει το πελατειακό της κοινό επί σειρά ετών. Σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ άλλοι, επί πολλά έτη σταθεροί πελάτες των ξενοδοχείων της εταιρείας, δεν ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν.
Τα ανωτέρω είχαν ως αιτιώδες αποτέλεσμα τη δραματική πτώση των εσόδων της ΗΛΙΟΣ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ κατά τη σεζόν 2019 και εντεύθεν.
Εξάλλου, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντίδικοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εμμένουν στις -«εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της εταιρείας, έχει προκληθεί αιτιωδώς πτώση εσόδων και στην επόμενη σεζόν, του έτους 2020, επιφυλασσόμαστε δε και για την ήδη καταγραφόμενη πτώση εσόδων της τρέχουσας σεζόν.
Απώλεια προσδοκώμενων εσόδων έτη 2017, 2018,2019 & 2020
Οι εταιρείες ΗΛΙΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. όχι μόνο δεν παρακολούθησαν την πορεία του κλάδου, αλλά παρουσίασαν αισθητή μείωση στα μεγέθη τους, αποτέλεσμα αποκλειστικά των εστιασμένων, παρατεταμένων και υψηλής προβολής δυσφημιστικών δημοσιευμάτων «από τραπεζικές πηγές», στην ΕΛΛΑΔΑ και στο εξωτερικό, περί χρεωκοπίας, αλλαγής ιδιοκτησίας και εκποίησης των ξενοδοχείων των εταιρειών.
Στην περίπτωση που τα ξενοδοχεία των εταιρειών ΗΛΙΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. ακολουθούσαν στο 100% την πορεία του κλάδου τα έτη 2017, 2018 και 2019, που αυτό συνεπάγεται απλή διατήρηση του μεριδίου αγοράς από τα ξενοδοχεία των εταιρειών, τα έσοδα των δύο εταιρειών θα ήταν κατά 47.271.518,486 μεγαλύτερα από τα πραγματοποιηθέντα, λαμβάνοντας υπόψη την κατά 76,5 % δραματική μείωση των εσόδων το έτος 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.
Απώλεια επένδυσης ύψους 40,000.000 ευρώ της TPG/TSSP. ‘ν
Όπως ήδη ανωτέρω εκτέθηκε, τον Μάρτιο του έτους 2019, οι Ομολογιούχοι Δανειστές απέρριψαν , πρόταση του επενδυτικού κολοσσού TPG/TSSP, συνολικού ύψους 140.000.000 ευρώ, χωρίς καν να ‘ τη συζητήσουν. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, ήταν δισκελής.
Κατά το ένα σκέλος της, προέβλεπε την καταβολή 100.000.000 ευρώ προς τους Ομολογιούχους Δανειστές, με σκοπό την αναδιάρθρωση των ΚΟΔ. Κατά το έτερο σκέλος της, προέβλεπε την επένδυση 40.000.000 ευρώ στις εταιρείες ΗΛΙΟΣ, ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ και ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, με συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, των ιδιόκτητων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της εταιρείας στην Ελούντα.
Η απόρριψη της πρότασης αυτής, εκ μέρους των Ομολογιούχων Δανειστών αποτελεί κακόβουλη ενέργεια, ακριβώς διότι, μετά την απόρριψη αυτής της πρότασης, οι Ομολογιούχοι Δανειστές μεταβίβασαν τα δάνειά μας, έναντι τεράστιας έκπτωσης, κατά τα ήδη εκτεθέντα.
Ο λόγος που αυτό συνέβη καταδεικνύει ότι η απόρριψη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης, εκτός από κακόπιστη υπήρξε και ανήθικη, κατά την έννοια του άρθρου 919 ΑΚ, διότι οι Ομολογιούχοι Δανειστές απέρριψαν την πρόταση αυτή, που διασφάλιζε τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, εξυπηρετώντας ταυτοχρόνως και τα δικά τους συμφέροντα, επειδή αποδεδειγμένα αδιαφορούσαν για τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας και προωθούσαν δόλιο σχέδιο για την υφαρπαγή του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων και για τον επιχειρηματικό αφανισμό του Ομίλου μας.
Ο μόνος λόγος για τον οποίον δεν υλοποιήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον της TPG/TSSP, για τα συγκεκριμένα 40.000.000 ευρώ, το οποίο ενδιαφέρον διατηρήθηκε θερμό ακόμη και μετά την άκυρη και καταχρηστική καταγγελία των Ομολογιακών Δανείων, ήταν ότι οι Ομολογιούχοι Δανειστές και εν συνεχεία οι διάδοχοί τους εξεδίωξαν τον ως άνω επενδυτικό οίκο αρνούμενοι να συζητήσουν μαζί του το παραμικρό και επέσπευσαν σε βάρος μας αναγκαστική εκτέλεση.
Έτσι, το κεφάλαιο των 40.000.000 ευρώ, που άλλως, θα είχε μετά βεβαιότητας επενδυθεί στις εταιρείες του Ομίλου μας (ΗΛΙΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ), αποτελούν αποκαταστατέα θετική τους ζημία.
Επισημαίνεται ότι τα χρήματα αυτά, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των ακόλουθων εργασιών αναβάθμισης και επέκτασης των τουριστικών εγκαταστάσεων της ΗΛΙΟΣ, της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ και της ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, οι οποίες αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί, κατά είδος και κόστος.
Διαφυγόντα κέρδη ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ από την απώλεια του κεφαλαίου των 40.000.000 της TPG/TSSP.
Επισημαίνεται ότι με τα ανωτέρω ποσά, η ολοκλήρωση του Συνεδριακού κέντρου και του Κέντρου Θαλασσοθεραπείας στο Grand Resort Lagonissi θα ολοκληρωνόταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, το αργότερο, τον Φεβρουάριο του 2022, επιτρέποντας έτσι τη λειτουργία του ξενοδοχείου σε 12μηνη βάση ήδη από 01.03.2022.
Η λειτουργία των δύο αυτών σημαντικών έργων θα αύξανε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων κατακόρυφα τις διανυκτερεύσεις, κυρίως εκτός της τυπικής καλοκαιρινής περιόδου.
Η απώλεια προσδοκώμενων εσόδων από τη μη ολοκλήρωση των ως άνω επενδύσεων προσδιορίζεται από την διαφορά α) των προβλεπόμενων λειτουργικών κερδών των ετών 2022-2026 με την ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου και β) των λειτουργικών κερδών των ετών 2022-2026 με την τρέχουσα κατάσταση, χωρίς το επενδυτικό έργο και ανέρχεται σε 34.421.952€.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των ως άνω επενδυτικών έργων της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ έχει καταστεί ανέφικτη όχι μόνο λόγω της καταχρηστικής απόρριψης της πρότασης του επενδυτικού οίκου. TPG/TSSP και της εντεύθεν απώλειας των 40.000.000 ευρώ, που επρόκειτο να αντλήσουν οι εταιρείες του Ομίλου μας, κατά τα ήδη εκτεθέντα, εάν η πρόταση είχε γίνει αποδεχτή από τους Ομολογιούχους.
Δανειστές, αλλά επιπλέον, διότι με την όλη περιγραφείσα συμπεριφορά τους, οι Ομολογιούχοι, οι διάδοχοί τους και οι διαχειριστές των δανείων μας, με τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων, ενώ τυγχάνουν ήδη υπερεξασφαλισμένοι με μόνο το ενέχυρο επί των απαιτήσεων κατά “‘ – της ΕΤΑΔ Α.Ε. και με την επίσπευση αναγκαστικών εκτελέσεων σε βάρος μας, έχουν καταστήσει εντελώς αδύνατη την άντληση χρηματοδότησης, από οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Συνεπώς, το σύνολο της αποκατατατέας ζημίας της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ για τις ανωτέρω ζημίες ανέρχεται σε 34.536.027 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη με τη μορφή απώλειας εσόδων.
Διαφυγόντα κέρδη ΗΛΙΟΣ από την απώλεια του κεφαλαίου των 40.000.000 της TPG/TSSP.” ~ ~ ~ ~
Με την άντληση των 5.464,912 ευρώ από τα 40.000.000 ευρώ που προτίθετο να διαθέσει για επενδύσεις στις εταιρείες του Ομίλου μας ο επενδυτικός όμιλος TPG/TSSP, η ΗΛΙΟΣ Α.Ε. αφενός θα αναβάθμιζε τις ξενοδοχειακές τις εγκαταστάσεις, αφετέρου θα υλοποιούσε το αναπτυξιακό πρόγραμμα πώλησης των 29 ήδη υφιστάμενων τουριστικών επαύλεων, συνολικής έκτασης 5.652 τ.μ., σύμφωνα με την από 2016 εγκεκριμένη από την ΕΥΠΑΤΕ μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μικρές και αφορούν κυρίως την εκτέλεση προπαρασκευαστικών έργων και την ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων και μάρκετινγκ, καθώς το πρόγραμμα λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενα, αφού βασίζεται σε προπωλήσεις κατοικιών και τα κεφάλαια των προκαταβολών χρηματοδοτούν την ανακατασκευή/αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων τουριστικών επαύλεων και τη μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες με βάση τις επιθυμίες, ανάγκες των πελατών/αγοραστών.
Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα οικονομικά μεγέθη της ανάπτυξης των 29 τουριστικών κατοικιών (κατασκευαστικό κόστος, έσοδα πωλήσεων, καθαρά έσοδα πωλήσεων μετά από προμήθειες, νομικά έξοδα και έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ, χρονοδιάγραμμα πωλήσεων, τρόπος καταβολής τιμήματος και ταμειακό πρόγραμμα). Βάσει της εκτιθέμενης ανάλυσης, προκύπτει απώλεια κερδών ύψους 94.491.871 €, η οποία αποτελεί αποκαταστατέα ζημία της ΗΛΙΟΣ Α.Ε..
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των ως άνω επενδυτικών έργων της ΗΛΙΟΣ έχει καταστεί ανέφικτη όχι μόνο λόγω της καταχρηστικής απόρριψης της πρότασης του επενδυτικού οίκου TPG/TSSP και της εντεύθεν απώλειας των 40.000.000 ευρώ, που επρόκειτο να αντλήσουν οι εταιρείες του Ομίλου μας, κατά τα ήδη εκτεθέντα, εάν η πρόταση είχε γίνει αποδεχτή από τους Ομολογιούχους Δανειστές, αλλά επιπλέον, διότι με την όλη περιγραφείσα συμπεριφορά τους, οι Ομολογιούχοι, οι διάδοχοί τους και οι διαχειριστές των δανείων μας, με τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων, ενώ τυγχάνουν ήδη υπερεξασφαλισμένοι με μόνο το ενέχυρο επί των απαιτήσεων κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε., και με την επίσπευση αναγκαστικών εκτελέσεων σε βάρος μας, έχουν καταστήσει εντελώς αδύνατη την άντληση χρηματοδότησης, από οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Διαφυγόντα κέρδη ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ από την απώλεια του κεφαλαίου των 40.000.000 ^cTPG/TSSP.
Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ είναι ιδιοκτήτρια του παραθαλάσσιου γηπέδου 16.900 τ.μ. στην Ελούντα, με υφιστάμενο ημιτελές κτήριο 4.115 τ.μ. με 13 πολυτελή διαμερίσματα, υπό διαμόρφωση, προς πώληση.
Με την άντληση των 2.430.650 ευρώ από τα 40.000.000 ευρώ που προτίθετο να διαθέσει για επενδύσεις στις εταιρείες του Ομίλου μας ο επενδυτικός όμιλος TPG/TSSP, θα ολοκλήρωνε μετά βεβαιότητας τα διαμερίσματα αυτά, αφού οι κεφαλαιακές ανάγκες για την ολοκλήρωσή τους είναι ελάχιστες, κυρίως για την εκτέλεση προπαρασκευαστικών έργων και ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων και μάρκετινγκ, καθώς το επενδυτικό σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βασίζεται σε προπωλήσεις διαμερισμάτων και τα κεφάλαια των προκαταβολών χρηματοδοτούν την ανακατασκευή/αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων τουριστικών επαύλεων και μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες με βάση τις επιθυμίες, ανάγκες των πελατών/αγοραστών.
Στους πίνακες που παρουσιάζουν αναλυτικά όλα τα μεγέθη της ανάπτυξης των 13 διαμερισμάτων (κατασκευαστικά κόστος, έσοδα πωλήσεων, καθαρά έσοδα πωλήσεων μετά από προμήθειες, νομικά έξοδα και έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ, χρονοδιάγραμμα πωλήσεων, τρόπος καταβολής τιμήματος και ταμειακό πρόγραμμα) προκύπτει απώλεια κερδών της τάξεως των 45.926.750 €, που αποτελεί αποκαταστατέα ζημία της ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ.
Ζημίες από τη δόλια συμπαιγνία μεταξύ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ – ΕΤΑΔ Α.Ε., για τη μη υπογραφή του από 13.07.2018 Ιδιωτικού Συμφωνητικού.
Η δόλια συμπαιγνία μεταξύ των Ομολογιούχων Δανειστών και της ΕΤΑΔ Α.Ε. ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν υπεγράφη το από 13.07.2018, ενώ άπαντες, δηλαδή και η τότε Κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί επιθυμούσαν τη συμβιβαστική επίλυση της υπόθεσης και την ολοκλήρωση της Επένδυσης.
Η σύμπραξη των Ομολογιούχων Δανειστών ήταν για την ΕΤΑΔ Α.Ε. απολύτως αναγκαία, διότι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της καταστροφής του Ομίλου μας, με όχημα τις δανειακές τους απαιτήσεις και το ενέχυρο που διέθεταν εττί των μετοχών εκδόσεων της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ.
Αν δεν υπήρχε ως ενεργός παράγων η δόλια σύμπραξη των Ομολογιούχων Δανειστών με την ΕΤΑΔ Α.Ε., η τελευταία θα είχε υπογράψει το από 13.07.2018 Σχέδιο Σύμβασης, που ήταν ιδιαίτερα συμφέρον για την ίδια, ενόψει του ότι προέβλεπε την παραίτηση των εταιρειών του Ομίλου μας από αποζημιωτικές αξιώσεις άνω των 700.000.000 ευρώ, οι οποίες, εν τέλει, πράγματι επιδικάστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.
Είναι, δηλαδή, σαφές ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., ενώ γνώριζε την ύπαρξη των αποζημιωτικών αξιώσεων, «πόνταρε» στον παράγοντα των Ομολογιούχων Δανειστών, επιθυμώντας να επιφέρουν οι τελευταίοι την καταστροφή του Ομίλου μας, δια της καταγγελίας των Ομολογιακών Δανείων και δια της επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας μας, ώστε να αποφύγει η ίδια την καταβολή των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι στο από 13.07.2018 σχέδιο σύμβασης προβλεπόταν ρητώς ότι, « Η ισγύς των όρων της Σύμβασης τελεί υπό την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της πλειοψηφίας των ομολογιούχων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 18.02.2014 Σύμβαση Ενεχυρίασης Απαιτήσεων μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας “Τράπεζα ζ Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία” και της Μισθώτριας μετά τον έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Το από 13.07.2018 σχέδιο σύμβασης προέβλεπε την καταβολή στην ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, του συνολικού ποσού των 85.000.000 ευρώ.
Η απώλεια του ποσού αυτού, εκ της μη σύναψης του από 13.07.2018 σχεδίου σύμβασης, που άλλως, χωρίς τη δόλια σύμπραξη των Ομολογιούχων Δανειστών με την ΕΤΑΔ Α.Ε. θα είχε συναφθεί, συνιστά αποκαταστατέα ζημία της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, για την οποίαν, ωστόσο, δεν ευθύνονται οι εδώ εναγόμενοι ειδικοί διάδοχοι λόγω τιτλοποίησης, καθώς και οι διαχειριστές των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.
Ηθική βλάβη
Λαμβανομένων υπόψη:
Ότι η σχέση της ξενοδοχειακής επιχείρησης με τον πελάτη της είναι σχέση πρωτίστως εμπιστοσύνης, η οποία δύσκολα χτίζεται και, εφόσον διαρραγεί, ακόμη πιο δύσκολα επανορθώνεται, εν προκειμένω δε, οι παράνομες και δόλιες ενέργειες των εναγομένων είχαν ως συνέπεια να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης των εναγουσών εταιρειών του Ομίλου μας με πλήθος πελατών τους.
Ότι η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος όλων μας συνοδεύτηκε από· έναν ορυμαγδό κατευθυνόμενών, δημοσίων επιθέσεων σε βάρος μας, στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί η φήμη και η αξιοπιστία μας, όχι μόνον έναντι των πελατών μας (μεμονωμένων τουριστών και tour operators) σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και των πάσης φύσης προμηθευτών μας.
Ότι, ιδίως αναφορικά με τους 6°, 7η (αδέλφια Μαντωνανάκη) από εμάς, αυτές οι κατευθυνόμενες επιθέσεις έγιναν σκοπίμως με ονομαστική αναφορά της οικογένειας μας, και έτσι το προσωπικό μας κύρος επλήγη ανεπανόρθωτα τόσο στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, από την οποία καταγόμαστε, όσο και ευρύτερα, στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και στο εξωτερικό, όπου απολαμβάνουμε ιδιαίτερης αναγνωρισιμότητας, λόγω της υψηλής, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποιότητας των τουριστικών παροχών που διαθέτουμε στους πελάτες μας.
Της έντασης του δόλου των εναγομένων.
Του γεγονότος ότι οι εναγόμενοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ενέχυρο επί απαιτήσεων συνολικού ύψους 675.000.000 ευρώ έναντι της αξιόχρεης ΕΤΑΔ Α.Ε., παρά το γεγονός ότι ήδη η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ΗΛΙΟΣ έχει ακυρωθεί δυνάμει της 65/2020 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου και παρά το γεγονός ότι η απαίτηση της ALPHA Τράπεζας έχει ήδη αποσβεστεί λόγω συμψηφισμού με την ανταπαίτηση που επιδικάστηκε στην ΗΛΙΟΣ Α.Ε. δυνάμει της υπ’ αριθ. 2068/2021 ΠΠρΑΘ, να επιχειρούν παρανόμως, καταχρηστικώς και σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη, να υφαρπάξουν όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία.
Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον να καταβάλλουν στον καθέναν από εμάς τους ενάγοντες, για την ηθική βλάβη που έχουμε υποστεί ανέρχεται:
Για την 1η από εμάς, ΗΛΙΟΣ, σε 5.000.000 ευρώ.
Για τη 2η από εμάς, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, σε 2.000.000 ευρώ.
Για την 3η από εμάς, ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, σε 5.000.000 ευρώ.
Για την 4^ από εμάς, ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, σε 1.000.000 ευρώ.
Για την 5^ από εμάσ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, σε 1.000.000 ευρώ.
Για τον 6° από εμάς, Παντελή Μαντωνανακη 500.000
Για την 7η από εμάς, Άννα Μαντωνανάκη, σε 500.000 ευρώ.»
Τα δύο αδέλφια αναφέρουν ότι το 1 εκατ. για την ηθική τους βλάβη θα δοθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Παντελής Μαντωνανάκης: Η επένδυση στο Grand Resort Lagonisi
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην αγωγή αποτελεί η επένδυση στο Grand Resort Lagonisi και η προσπάθεια ο Όμιλος να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι ενάγοντες:
«Ενώ στη Σύμβαση Παραχώρησης της δημόσιας έκτασης του Λαγονησίου προβλέπονταν πολύ σύντομες προθεσμίες για την ολοκλήρωση της Επένδυσης, με στόχο το ξενοδοχείο να προλάβει να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αρχικώς ο EOT και στη συνέχεια η ETA ΑΕ, που τον διαδέχθηκε, δεν συμμορφώθηκαν, καθιστώντας ανέφικτη την έγκαιρη ολοκλήρωση της Επένδυσης.
Μόνο από τη μη συμμετοχή του Ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, η ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ υπέστη ζημίες, υπό τη μορφή απώλειας εσόδων, ύψους άνω των 60 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα ολόκληρος ο Όμιλος υπέστη τεράστιο πλήγμα στη φήμη και πελατεία του, με τη ζημία εκ του λόγου αυτού να αποτιμάται σε 114 εκ. ευρώ.
Η πρώτη ομόφωνη διαιτητική απόφαση (4/16.01.2006). που δικαίωσε την ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ.
Η ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, προκειμένου να εξαναγκάσει δικαστικά την ETA ΑΕ να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, στις 26 Αυγούστου 2005 προσέφυγε στη διαιτησία, κάνοντας χρήση της σχετικής ρήτρας που προβλεπόταν στη Σύμβαση Παραχώρησης.
Επί της προσφυγής της αυτής εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 4/2006 ομόφωνη Διαιτητική Απόφαση (ήδη αμετάκλητη), η οποία υποχρέωσε την ΕΤΑ ΑΕ να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, καταδικάζοντας την, ταυτοχρόνως, σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε παραβίαση του πολυσκελούς διατακτικού της.
Η δικαίωση της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ αποτέλεσε για όλους εμάς και για τις χρηματοδότριες Τράπεζες σημαντικό παράγοντα των μετέπειτα επιχειρηματικών αποφάσεων που λάβαμε, διότι πιστέψαμε άπαντες, ευλόγως, ότι μετά την έκδοση της ως άνω, ομόφωνης Διαιτητικής Απόφασης, η Επένδυση θα απεμπλεκόταν και θα ολοκληρωνόταν.
Οι επιχειρηματικές μας αποφάσεις, λοιπόν, ελήφθησαν με την εύλογη προσδοκία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της Επένδυσης.
Η διαρκής κακουργηματική εξαπάτηση της ΗΛΙΟΣ Α.Ε. από τους εκπροσώπους της ALPHA BANK όπως κρίθηκε με την υπ’ αριθ. 2068/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οι ΗΛΙΟΣ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., είχαν συνυπογράψει τη Σύμβαση Παραχώρησης της δημόσιας έκτασης του Λαγονησίου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν την ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ με κεφάλαια αντίστοιχα του έργου που ανέλαβε συμβατικά να εκτελέσει η τελευταία στο Λαγονήσι, εγγυώμενες ταυτοχρόνως για την καλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, που απέρρεαν από τη σύμβαση αυτή.