• Τράπεζες

    Pantelakis Securities για Optima Bank: Αύξηση στην τιμή στόχο στα 18 ευρώ

    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Η Pantelakis Securities και ο Πάρης Μαντζαβράς αναβαθμίζουν την τιμή στόχο για τη μετοχή της Optima Bank σε 18 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση για υπεραπόδοση έναντι της αγοράς.

    «Bλέπουμε τον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTE να παραμένει ανθεκτικός στα μέσα του 20% κατά την περίοδο πρόβλεψης, καθώς η χαλάρωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) στο 3,54% έως το 2026 από την ομαλοποίηση των επιτοκίων αντισταθμίζεται από τη λειτουργική και χρηματοοικονομική μόχλευση.

    Συνολικά, με βάση την υψηλότερη (κατά περίπου 20 μονάδες βάσης) πορεία του NIM και την ταχύτερη οργανική ανάπτυξη, αναβαθμίσαμε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2025-2026 κατά 22%/31% αντίστοιχα.

    Η τιμή στόχος αυξήθηκε στα 18 ευρώ και παραμένει με σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight), παρά το ράλι τιμών κατά περίπου 80% από την είσοδο στο ΧΑ τον Οκτώβριο πέρυσι, υπεραποδίδοντας έναντι της τοπικής αγοράς και του τραπεζικού κλάδου κατά 45% και 32%, αντίστοιχα», εξηγεί ο αναλυτής της Pantelakis Securities.

    «Αναβαθμίζουμε τις εκτιμήσεις μας και επισημαίνουμε τις πολύ καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τους ανταγωνιστές, με 20% ρυθμό αύξησης για την περίοδο του 2023-2026, καθώς οι τέσσερις συστημικές εγχώριες τράπεζες προσπαθούν να υπερασπιστούν τα κέρδη του 2023, αντί να αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς.

    Αναμένουμε ότι η Optima Bank θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όσον αφορά τις καθαρές χορηγήσεις, με το μερίδιο αγοράς δανείων της να ανεβαίνει στο 3,8% έως το 2026 (έναντι 3% που υποτίθεται προηγουμένως) από 2,1% το 2023. Xάρη στην ισχυρότερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή, η Optima bank διαπραγματεύεται στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της όσον αφορά το 2026 με δείκτη P/E στις 5 φορές, ενώ το premium σε όρους P/TBV δικαιολογείται πλήρως από την ανώτερη αποδοτικότητα RoTE (στα μέσα επίπεδα του 20% έναντι στα μέσα επίπεδα του 10%).

    Τέλος, η χαμηλότερη μερισματική απόδοση αντισταθμίζεται από την ισχυρότερη ανάπτυξη και τους ασφαλέστερους (δηλαδή δεν υπόκεινται σε εγκρίσεις SSM και DTCs) δείκτες πληρωμών. Το πλεονάζον κεφάλαιο παρέχει επιλογές ανάπτυξης και διανομών στους μετόχους.

    Παρά τις αναβαθμίσεις, εξακολουθούμε να προβλέπουμε με σύνεση ότι η ανάπτυξη θα εξασθενίσει στο μέλλον, όχι μόνο σε σχετικούς όρους (από υψηλότερη βάση), αλλά ακόμη και σε απόλυτη βάση, δηλαδή ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί σε 1 δισ. ευρώ και 0,9 δισ. ευρώ το 2025-2026 από 1,1 δισ. ευρώ το 2024. Ωστόσο, αυτό αφήνει το CET1 σταθερά περίπου 200 μ.β. πάνω από το ελάχιστο όριο κεφαλαίου.

    Ως εκ τούτου, η Optima θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί ταχύτερα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερη χρηματοδότηση καταθέσεων χαμηλού κόστους (ο πραγματικός περιοριστικός παράγοντας). Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει υψηλότερες (άνω του 30%) πληρωμές των μετόχων», καταλήγει η Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    Kering: Βαρίδι η Gucci για τα κέρδη του ομίλου – Θα υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016

    UBS, Optima Bank και Pantelakis Securities «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες

    Αυξήθηκαν τo διαθέσιμο εισόδημα και η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το 2023 – Κατά 8,1% και 6,5% αντίστοιχα



    ΣΧΟΛΙΑ