• Business

    Πάνος Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): Η υπονόμευση του σχεδίου διάσωσης των ΕΑΣ, οι 6 μύθοι και η πρεσβεία των ΗΠΑ

    Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής ΟΝΕΞ και Marc Morales, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Global Ordnance

    Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής ΟΝΕΞ και Marc Morales, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Global Ordnance


    Συγκεκριμένο σχέδιο υπονόμευσης του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, φαίνεται ότι εχει θέσει προς υλοποίηση συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

    Όπως λένε πλέον ανοικτά στελέχη της κυβέρνησης, πρόκειται για τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Πάνο Ξενοκώστα ο οποίος μέσω δημοσιευμάτων και ερωτήσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Μιχάλης Κατρίνης) προσπαθεί να τορπιλίσει την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και του τσεχικού κολοσσού MSM GROUP για την δημιουργία κοινοπραξίας.

    Η συμφωνία των δυο πλευρών (MSM και κυβέρνησης) διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, δεκάδες θέσεις εργασίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

    Και μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές, είναι μια συμφωνία που έχει λάβει το πράσινο φως του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα διαθέσει κοινοτικά κονδύλια 33 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα βάλει ο τσεχικός όμιλος, προκειμένου τα ΕΑΣ να «αναστηθούν» και να καταστούν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, αποκτώντας νέα τεχνογνωσία και αναλαμβάνοντας δουλειές που ουδέποτε θα μπορούσε να διεκδικήσει.

    Όπως λένε πηγές: «Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο Ξενοκώστας προσπαθεί με όλα τα μέσα, να σαμποτάρει μια στρατηγική συμφωνία της κυβέρνησης, με μια διαδικασία που αρχικά είχε δεχθεί απλά και μόνο επειδή δεν επιλέχθηκε η εταιρεία που υποστήριζε.

    Ενώ μιλάει για εθνικά συμφέροντα, λειτουργεί ακριβώς αντίθετα προσπαθώντας να προστατέψει τα δικά του. Το απίστευτο είναι ότι ο επιχειρηματίας έχει φτάσει επίπεδα μυθοπλασίας που όχι μόνο τον εκθέτουν αλλά είναι και επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.»

    Ψύχραιμα, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους 6 μύθους της υπόθεσης ΕΑΣ και ΟΝΕΧ.

    Μύθος 1ος: Eχει ασχοληθεί ποτέ η ΟΝΕΧ με οπλικά συστήματα;

    H αλήθεια είναι ότι η ONEX του κ. Ξενοκώστα δεν εχει ασχοληθεί ποτέ, με τις αμυντικές προμήθειες.

    Για πρώτη φορά συμμετείχε σε διαγωνισμό των ΕΑΣ για την προμήθεια 72.514 αντιβαλλιστικών κρανών για τον ελληνικό στρατό, και με απόφαση του ΔΣ των ΕΑΣ της προηγούμενης Παρασκευής η προσφορά της ONEX κρίθηκε απορριπτέα!!

    Μύθος 2ος: Συμμετείχε η ONEX σε διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τα ΕΑΣ;

    Στην ουσία όχι.

    Πριν από λίγους μήνες στην προσπάθεια του να δηλώσει, εμβόλιμα, παρόν στην υπόθεση ΕΑΣ, η ΟΝΕΧ του κ. Ξενοκώστα υποστήριξε (ψευδώς όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια) ότι εχει δημιουργήσει κοινοπραξία, με τον αμφιλεγόμενο κουβανέζο έμπορο όπλων τον MARC MORALES της Global Ordnance (GO).

    Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα «Η πρόταση της ONEX γίνεται σε σύμπραξη με την Global Ordnance κορυφαία αμερικανική εταιρεία, και έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες για την επόμενη πενταετία από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, και προβλέπει τη διάσωση 250 θέσεων εργασίας και δημιουργία περισσότερων των 700 – 900 εντός της επόμενης πενταετίας»

    Όμως ο κουβανός έμπορος όπλων, λίγα 24ωρα μετά, σε επιστολή του, προς τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών αρνείται την οποιαδήποτε συνεργασία με την ONEX και τον κ. Ξενοκώστα.

    Πρακτικά, σήμερα, ο κ. Ξενοκώστας μιλάει για παράνομη διαδικασία, την οποία έχει ήδη αποδεχτεί.

    Μύθος 3ος: Έχει υπογράψει η ΟΝΕΧ συμφωνία για τα ΕΑΣ για παραγωγή πυρομαχικών;

    Η ONEX ποτέ δεν υπέγραψε συμφωνία με τα ΕΑΣ για παραγωγή πυρομαχικών, παρά μόνον ένα γενικό συμφωνητικό μελλοντικής συνεργασίας χωρίς εξειδικευμένο αντικείμενο.

    Μύθος 4ος: Η ΟΝΕΧ δεν κάνει δουλειές με την ΕΑΣ. Ισχύει;  

    Η αλήθεια είναι ότι η ΟΝΕΧ έχει ενεργή συμφωνία πλαίσιο με τα ΕΑΣ, η οποία ασκείται μέσω εκτελεστικών συμβάσεων, αποκλειστικά και μόνον για την παραχώρηση-ενοικίαση εργατοτεχνιτών στα ΕΑΣ.

    Η συμφωνία αυτή που προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό των ΕΑΣ λήγει στα μέσα Νοεμβρίου.

    Η Εταιρία (ΕΑΣ) θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, που δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη συνέχεια της συνεργασίας.

    Το ετήσιο κόστος των εργαζομένων αυτών εάν δούλευαν για λογαριασμό της ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και όχι στα ΕΑΣ θα ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ. Κόστος υπέρογκο για τα Ναυπηγεία, που θα επιβάρυναν τα EDITDA της εταιρείας.

    Μύθος 5ος : Οι χρεώσεις για τους εργαζόμενους που ενοικιάζονται στα ΕΑΣ, είναι συμβατές με την αγορά. Ισχύει;

    Όχι. Σύμφωνα με ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι χρεώσεις των συμβασιούχων στα ΕΑΣ είναι υπέρογκες.

    Τα ΕΑΣ αποδεχόντουσαν διαχρονικά τις χρεώσεις Ξενοκώστα, καθώς, οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, σχεδόν απαγορευτικές.

    Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας της προβληματικής ρευστότητας των ΕΑΣ των τελευταίων χρόνων, η εταιρία του κ. Ξενοκώστα πολλές φορές παραμένει απλήρωτη μέχρι και για 6-8 μήνες.

    Αν υπολογίσει κανείς ότι το μηνιαίο τιμολόγιο που κόβει στα ΕΑΣ ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ, είναι απορίας άξιος πως ο κ. Ξενοκώστας αντέχει αν το περιθώριο κέρδους από αυτές τις συμβάσεις δεν είναι πολύ μεγάλο!!

    Μύθος 6ος: Υποστήριξε η πρεσβεία των ΗΠΑ την πρόταση της ONEX για τα ΕΑΣ. Ισχύει;

    Είναι μεγάλο ψέμα ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ πιέζει την κυβέρνηση υπέρ της πρότασης της ΟΝΕΞ, η οποία δεν έχει κατατεθεί επί της ουσίας ποτέ.

    Σε συνέχεια των παραπάνω, σύμφωνα με έγκυρες πηγές φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός παράγοντας στη χώρα μας είναι προβληματισμένος με την επιθετική και άνευ ουσίας στάση Ξενοκώστα και  έχει επί της ουσίας άρει την όποια υποστήριξη του.

    Διαβάστε επίσης:

    Η πανίσχυρη πεντάδα που εκπροσωπεί την ελληνική ναυτιλία στα διεθνή φόρα



    ΣΧΟΛΙΑ