ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία εταιρεία στον Παναμά, μία μικρή χώρα, σύμπλεγμα νησιών του Νότιου Ειρηνικού, το Βανουάτου, και ο Έλληνας εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, που ήδη αντιμετωπίζει αρκετές «φουρτούνες», αποτελούν μέρη μιας ιστορίας, η οποία, όπως περιγράφει δημοσίευμα των FT, έχει οδηγήσει σε μία σουρεαλιστική δικαστική διαμάχη για την απόδοση δικαιωμάτων αλιείας σκουμπριού.
Όλα ξεκίνησαν από μία τυχαία συνάντηση: Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βανουάτου κατά την επίσκεψή του σε μία σύνοδο κορυφής για την αλιεία ενημερώθηκε ότι δύο άνδρες, εκπρόσωποι μιας εταιρείας του Παναμά είχαν πάει στη Σύνοδο για να εκπροσωπήσουν τη χώρα του.
Αυτή η πληροφορία οδήγησε την κυβέρνηση του Βανουάτου στο να ερευνήσει την εταιρεία και να ανακαλύψει, όπως ισχυρίζεται, ότι τα δικαιώματα αλιείας σκουμπριού στα νησιά της περιοχής της έχουν δοθεί στην εν λόγω εταιρεία, η οποία συνδέεται με Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας, εν αγνοία του αρμόδιου υπουργείου.
Συμφωνία για δύο δολάρια τον τόνο
Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Βανουάτου, η εταιρεία όχι μόνο έχει αποκτήσει τα δικαιώματα αλιείας «στο διηνεκές» αλλά και με ελάχιστο αντίτιμο.
Το σύμπλεγμα των νησιών Βανουάτου, με πρωτοβουλία του νέου πρωθυπουργού τους, τον Ismael Kalsakau, έχει εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη με την εν λόγω εταιρεία, Unimed Glory SA, υποστηρίζοντας ότι της παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα αλιείας με αδιαφανείς διαδικασίες.
Η συμφωνία, που χρονολογείται σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα το 2010, ορίζει μία πολύ χαμηλή τιμή για τα «αέναα» δικαιώματα που παραχωρήθηκαν.
Η υπόθεση έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και οι FT αναφέρουν στο δημοσίευμα ότι η Unimed, βάσει των εγγράφων που έχει στα χέρια της, καλείται να πληρώσει μόνο 2 δολάρια ανά τόνο βάσει της συμφωνίας.
Αντίθετα, το Βανουάτου αποβλέπει σε μία πιο προσοδοφόρα συμφωνία, πουλώντας τα δικαιώματα στα 300 δολάρια ανά τόνο.
«Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν επιστραφούν στον λαό του Βανουάτου οι οικονομικοί πόροι, που χάθηκαν εξαιτίας πρακτικών διαφθοράς», δήλωσε η κυβέρνηση μέσω των δικηγόρων της, με τη Unimed στο δικαστήριο να κάνει λόγο για «ασαφείς συκοφαντίες».
Η εμπλοκή Λασκαρίδη
Η Unimed, η οποία είναι καταχωρημένη στον Παναμά, έχει συνδεθεί στο παρελθόν από δημοσιεύματα του Τύπου με τη Laskaridis Shipping, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη.
Σύμφωνα με τα αρχεία του Παναμά, όπως αναφέρουν οι FT, η Unimed έχει κοινούς διευθυντές με μια εταιρεία με την επωνυμία Laskaridis Shipping Company Inc.
Η δικαστική διαμάχη έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όταν η Unimed πέτυχε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Βανουατού, για να μην πουλήσει τα δικαιώματα αλιείας 15.0000 τόνων σκουμπριού.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Unimed επικαλέστηκε μια συμφωνία του 2010 που συνήφθη με μια εταιρεία του Βανουάτου, της οποίας ο διευθυντής είναι εξέχων πολιτικός της χώρας. Η εταιρεία αυτή είχε συμβόλαιο για να ενεργεί εποπτικά και τροποποιήθηκε το 2012.
«Στην ουσία, η συμφωνία παρέχει στην Unimed αποκλειστική πρόσβαση στις αλιευτικές ποσοστώσεις του Βανουάτου, και το αποκλειστικό δικαίωμα να πωλεί και να εμπορεύεται», ανέφερε η Unimed στα δικαστικά έγγραφα.
Το Βανουάτου από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ήταν «πιθανότατα αποτέλεσμα διεφθαρμένων πρακτικών», λόγω της διάρκειάς της και του χαμηλού τέλους που πληρώνει η εταιρεία στην χώρα.
Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές
Η αλιεία στον νότιο Ειρηνικό εποπτεύεται από το 2012 από έναν διακυβερνητικό οργανισμό που ονομάζεται Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του Νότιου Ειρηνικού (SPRFMO). Στα μέλη του περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Το Βανουάτου ισχυρίστηκε ότι τον Φεβρουάριο, ο Makhlouf, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης, συμμετείχε σε συνεδρίαση του SPRFMO και ανακάλυψε ότι δύο άτομα που συνδέονται με την Unimed εμφανίστηκαν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Βανουάτου.
Στις δικαστικές παρατηρήσεις, το Βανουάτου ισχυρίστηκε ότι «παρέμεινε στο σκοτάδι για πολλά χρόνια σχετικά με τις κινήσεις της SPRFMO και δεν είχε σχεδόν καμία γνώση για τη χρήση και τη μεταβίβαση των ποσοστώσεων για την αλιεία σκουμπριού»
Η χώρα ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κανένα επίσημο αρχείο της συμφωνίας με την Unimed και ότι καμία από τις πληρωμές που οφείλονται βάσει της συμφωνίας δεν έχει ληφθεί από το Βανουάτου.
Η Unimed υποστήριξε ότι όλες οι πληρωμές που οφείλονταν βάσει της συμφωνίας είχαν καταβληθεί και ότι υπήρχε συχνή αλληλογραφία μεταξύ του Βανουάτου και της Unimed επί σειρά ετών.
«Ο ισχυρισμός ότι το Βανουάτου] δεν γνώριζε τίποτα για τη συμφωνία και το προσάρτημα και τις αλιευτικές τους ποσοστώσεις είναι ανοησία», δήλωσε η Unimed στα δικαστικά έγγραφα.
Διευκρινήσεις από τον Πάνο Λασκαρίδη
Το βράδυ της Τρίτης, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις στο mononews, σχετικά με την συγκεκριμένη διαμάχη.
Όπως αναφέρει ο κ. Λασκαρίδης, «δύο αμφιβόλου αξιοπιστίας και ηθικής υπόστασης Λιβανέζοι υπήκοοι, έπεισαν την τελευταία κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Βανουάτου να αμφισβητήσει την από το έτος 2010 σύμβαση της Δημοκρατίας αυτής με την εταιρεία Unimed και η οποία επί 13 έτη μέχρι σήμερα είχε εκτελεστεί από την πλευρά της εταιρείας με απόλυτη συνέπεια.
Το φυσικό επακόλουθο αυτής της βρώμικης ενέργειας είναι ότι τα δικαστήρια του Λονδίνου με δύο διαδοχικές τους αποφάσεις απαγόρευσαν στη Δημοκρατία του Vanuatu να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος των αδειών αλιείας στην περιοχή του Ν. Ειρηνικού.
Κατόπιν τούτου, οι συκοφάντες αυτοί, των οποίων τις συκοφαντίες υιοθέτησαν άκριτα οι Financial Times, το δημοσίευμα των οποίων αναδημοσιεύσατε κατά λέξη, θα εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεων τους από τη συνέχεια που θα ακολουθήσει πάλι ενώπιον των Αγγλικών δικαστηρίων, που είναι βάσει της σύμβασής και τα μοναδικά για να κρίνουν την υπόθεση».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ