ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στην εξαγορά της Entersoft φτάνει το Olympia Group, καθώς ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση από την Unity, εταιρεία η οποία συστάθηκε από την Verdalite (όμιλος Olympia) και την Rucio γι αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής, 275 Μέτοχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι βασικοί μέτοχοι, αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση, προσφέροντας συνολικά 18.708.695 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 62,36% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας με αντάλλαγμα €8,00 ανά μετοχή τοις μετρητοίς.
Έτσι, βάσει του υφιστάμενου ποσοστού των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ήδη η UNITY στην εταιρεία και εκείνων που αντιστοιχούν στις προσφερθείσες μετοχές, μετά το πέρας της δημόσιας πρότασης η Unity θα κατέχει συνολικά 29.885.773 Μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρείας που αντιστοιχούν στο 99,62% της Entersoft, και ήδη από σήμερα σύμφωνα με το δελτίο, θα ξεκινήσει και η διαδικασία πληρωμής προς τους μετόχους.
Το επόμενη βήμα, φυσικά η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαδικασία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σε 2-3 μήνες. Έτσι μετά το squeeze out και την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο βασικός μέτοχος θαέχει στη…φαρέτρα του δύο πολύ ισχυρούς παίκτες στο κομμάτι του business software, (έχει ήδη τη SoftOne) στο οποίο φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η κίνηση του Olympia εξαρχής διέγειρε ερωτήματα στην αγορά ως προς την νομιμότητα της εξαγοράς όσον αφορά ζητήματα ανταγωνισμού. Ζήτημα το οποίο λύθηκε με κάθε επισημότητα πριν λίγες ημέρες, αφού εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia, δίνοντας έτσι το πρώτο «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του deal.
Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε και τη συναλλαγή της SoftOne, εταιρείες λογισμικού η οποία επίσης ανήκει στο Olympia, καθώς στόχος ήταν να ελεγχθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού και εάν η εξαγορά της Entersoft από το Olympia αποτελούσε θεμιτή πρακτική.
Τα επόμενη βήματα, τα σενάρια και η συγχώνευση(;)
Η αγορά θεωρεί την συγχώνευση των δύο εταιρειών δεδομένη, ωστόσο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Καθώς και η και η SoftOne απορρίπτουν κατηγορηματικά τα όποια σενάρια περί συγχώνευσης, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς όπως λένε «κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 3,4 ή 5 χρόνια».
Προς το παρόν λοιπόν και οι δύο εταιρείες είναι προσηλωμένες στους στόχους τους, στους πελάτες και στα προϊόντα τους και είναι αυτό που τους νοιάζει είναι να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην αγορά.
Στις 4 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι το Olympia Group μέσω σχήματος θα εξαγοράσει το 53,73% των μετοχών της Entersoft το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, μεταξύ των οποίων και το CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης. Ενώ θα ακολουθούσε δημόσια πρόταση στα 8 ευρώ.
Το σχήμα (Verdalite-Imker) θα δαπανούσε 240 εκατ. ευρώ για το 100% της Entersoft και λίγες μέρες αργότερα η εταιρεία Unity, η οποία συστάθηκε αποκλειστικά για να τρέξει τη δημόσια πρόταση, κατέθεσε δημόσια προσφορά για την εισηγμένη πληροφορικής.
Αρχικά η συμφωνία ήταν η απόκτηση των ποσοστών από τους βασικούς μετόχους με στόχο φυσικά την απόκτηση του συνόλου της εταιρείας. Αργότερα ακολούθησε η έγκριση του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε και η συναλλαγή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τα σενάρια περί συγχώνευσης ακόμα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το deal, όπως είναι φυσικό είχε θορυβήσει τους εργαζόμενους της SoftOne, ωστόσο ο CEO Πάνος Μαρτίνης ήρθε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και μέσω επιστολής του ξεκαθάρισε ότι η εξαγορά της Entersoft από την Olympia δεν αλλάζει τη δομή και την καθημερινή λειτουργία της SoftOne.
Συνεχίζει τις εργασίες της η Entersoft
Κατά τη διάρκεια την Γενική Συνέλευσης των μετόχοων της Entersoft που έγινε πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Κοτζαμανίδης είχε διαβεβαιώσει ότι οι εργασίες της εταιρείες συνεχίζονται κανονικά, και το επόμενο διάστημα ο στόχος είναι να απορροφηθούν συγκεκριμένες εταιρείες από τον όμιλο.
Πράγμα το οποίο έγινε, καθώς λίγες ημέρες πριν η Entersoft ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση των τριών κατά 100% θυγατρικών της, δηλαδή των Wedia, RetailSoft και Ιnfopower.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 11,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, τα EBITDA ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διευρύνθηκαν κατά 9% στα 3,37 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται σε 12,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά διαθέσιμα σε 4 εκατ. μετά την αφαίρεση του δανεισμού 8,3 εκατ. ευρώ.
Η Entersoft αναμένεται να σημειώσει αύξηση εσόδων 30-40% και τα EBITDA περίπου 10% για το 2024 ενώ o κ. Κοτζαμανίδης κατά τη ΓΣ αναφέρθηκε και στο νέο project στη Ρουμανία, το οποίο όπως είπε περιμένει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα έσοδα αυτό το έτος.
Σε ό,τι αφορά την SoftOne, η πορεία της οποίας είναι εξίσου θετική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, τα έσοδα για τη χρήση του 2022 έκλεισαν στα 36,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,7% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το 2023 η διοίκηση αναμένει τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Entersoft: Πόσα λεφτά θα πάρουν οι βασικοί μέτοχοι από το deal με το Olympia Group
Το 90,99% της Entersoft στη Verdalite Limited – Προχωράει σε έξοδο από το ΧΑ
Entersoft: Τι συμβαίνει με τη δημόσια πρόταση και την έξοδο από το ΧΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί