• Business

    Πάνω από €500 εκατ. έχουν σηκώσει οι ελληνικές startups το 2024

    Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου (Blueground) – Βίκτωρ Τροκούδης (Plum) – Αθανάσιος Κόλλιας (Kinvent) – Αλέξης Πανταζής (Hellas Direct)


    Συνεχίζει να προσελκύει κεφάλαια τα ελληνικό startup οικοσύστημα, με τελευταία επιτυχία η χρηματοδότηση 16 εκατ. λιρών της Plum του Βίκτωρ Τροκούδη, εταιρεία στην οποία πριν από περίπου 7 μήνες επένδυσε και η Eurobank.

    Όπως λένε άνθρωποι του χώρου, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, το 2024 συνολικά κρίνεται πιο αδύναμο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι ελληνικές startup εξακολουθούν και φέτος, τουλάχιστον στο πρώτο μισό, να βρίσκονται ψηλά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών με το οικοσύστημα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι ελληνικές startup (είτε αμιγώς ελληνικές είτε με ελληνικές ρίζες), σήκωσαν 500 εκατ. δολάρια σε 48 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς επενδυτές.  Φυσικά αν ληφθεί υπόψιν ότι πολλά από τα deals δεν ανακοινώνονται, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων από ελληνικού dna startup είναι αρκετά μεγαλύτερο.

    Ποιοι οι… κερδισμένοι

    Η τελευταία περίπτωση της Plum είναι πολύ σημαντική και από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις που έχουν σηκώσει ελληνικές startup από τις αρχές του χρόνου, αλλά απέχει πολύ από την μεγαλύτερη.

    Σίγουρα ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου της Blueground, καθώς πριν λίγους μήνες η startup-εν δυνάμει unicorn, σήκωσε 45 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης (series D), με βασικό επενδυτή το Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) και τη συμμετοχή υφιστάμενων, όπως η Westcap.

    Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech) απέσπασε δανειακή διευκόλυνση από την Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τα 40 εκατ. δολάρια χρέους που έλαβε η Blueground από τη Silicon Valley Bank το 2021.

    Μέχρι σήμερα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις σε όλο τον κόσμο, που απευθύνονται σε ιδιώτες καθώς και σε επιχειρήσεις που τα νοικιάζουν και τα παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

    Η Hellas Direct του Αλέξη Πανταζή, η οποία έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι πρωταγωνιστεί στην αγορά σηκώνοντας 32 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη βρετανική ETF Partners

    Η ασφαλιστική Hellas Direct είναι επίσης μία από τους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς μέχρι σήμερα, αφού σήκωσε 32 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με 155 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, ενώ κοιτάει ήδη την επέκτασή της και σε νέες αγορές.

    Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από την διεθνή αγορά απέσπασε και η εταιρεία DeepCure, η οποία σήκωσε κεφάλαια 24,6 εκατ. δολαρίων από το IAG Capital Partners. Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η IAG με συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει στα 72 εκατ. δολάρια.

    Άλλες startups που επίσης σήκωσαν σημαντικό μέγεθος κεφαλαίων είναι οι Kinvent, με 17,3 εκατ. δολάρια, η Harbor Lab που σήκωσε 16 εκατ. δολάρια και η STIQ η οποία επίσης σήκωσε πάνω από 10 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της StartupBlink η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση παγκοσμίως, ενώ και στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε στην 19η θέση. Η έκθεση ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανακάμπτει επιτέλους από μια εξαιρετικά επιζήμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008» ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων startups».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτές είναι οι ελληνικές startup που «κατέκτησαν» τις ΗΠΑ

    Axelera AI: Η startup του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ