ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επόμενη ημέρα όσων αφορά τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι μείζονος σημασίας, καθώς είναι το μεγάλο στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.
Ωστόσο το ζήτημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ολοκλήρωση των έργων, πράγμα το οποίο από μόνο του είναι κάτι που απασχολεί λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν, αλλά και στη συντήρηση αυτών, όταν ολοκληρωθούν.
Η σωστή συντήρηση των εμβληματικών αυτών έργων, είναι το ήμισυ του παντός, καθώς δεν είναι έργα που τρέχουν στον…αυτόματο. Πρέπει διαρκώς να συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογίες.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΠΕ ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η μεγάλη πρόκληση μετά που θα υλοποιηθούν τα έργα που τρέχουν, είναι να μπορέσουν να συντηρηθούν.
«Αυτή τη στιγμή τα έργα του υπουργείου Ψηφιακής που τρέχουν είναι γύρω στο 1,3 δις. ευρώ. Αυτά τα έργα σε επίπεδο συντήρησης που είναι το λιγότερο 15%, απαιτεί μία συντήρηση η οποία θα είναι του ύψους των 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι, οι οποίοι ετησίως να είναι διαθέσιμοι για την συντήρηση αυτών των έργων», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα.
Μιλώντας για το θέμα της συντήρησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από τη Δημόσια Διοίκηση και από το κράτος, ότι η πληροφορική δεν είναι κάτι που το φτιάχνεις και παράγει ισχύ συνέχεια. Πρέπει οι δαπάνες για την συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων να ενσωματωθούν στον πυρήνα των δαπανών του Δημοσίου».
«Σε πάρα πολλά υπουργεία, ο εξοπλισμός που υπάρχει είναι ήδη παρωχημένος και πρέπει να αντικατασταθεί. Οι εταιρείες δεν μπορούν να συντηρούν τα συστήματα από την καλή τους την καρδιά και χωρίς να πληρώνονται, και κάποια στιγμή αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει» επεσήμανε ο ίδιος.
Κίνδυνος να μείνουν στη μέση τα ψηφιακά έργα
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο στελέχη της αγοράς έκρουσαν για ακόμα μια φορά τον κίνδυνο να μείνουν πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στη μέση, καθώς οι καθυστερήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλες και τα χρονοδιαγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ στενά.
Ο κ. Πάνος Ξενάκης Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Byte τόνισε ότι η No1 πρόκληση για το 2024 είναι τα χρονοδιαγράμματα για τα ψηφιακά έργα. «Ενώ η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τα ψηφιακά έργα είναι ότι πάνε καλά, ωστόσο υπάρχει θέμα με τα χρονοδιαγράμματα. Αυτή τη στιγμή πολλά χρονοδιαγράμματα κρίσιμων έργων που χρηματοδοτούνται κυρίως από το RRF, βγαίνουν εκτός του πλάνου λήξης».
Ο κ. Χαράλαμπος Σάμιος, Γενικός Διευθυντής της 01 Solutions Hellas, είπε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, όταν πλέον οι χρηματοδοτήσεις αυτές, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες σε αυτή την έκταση και σε αυτόν τον όγκο. Όλα όσα έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε» επεσήμανε.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ-Unisystems-Netcompany: Μπήκαν οι υπογραφές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ
ΚτΠ: Ψηφιακά έργα άνω των €1 δισ. την τετραετία
Κασσελάκης: Σημαντική η επένδυση της Cosco αλλά να υπάρχει σεβασμός στην εργασιακή νομοθεσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία