Πάρτι εις βάρος των μεγάλων συνδρομητικών καναλιών κάνουν οι «πειρατές του Διαδικτύου», οδηγώντας τις εταιρείες σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα δημιουργούν τρύπες άνω των 30 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

Άνθρωποι με γνώση του θέματος παραδέχονται ότι η πειρατεία είναι ένα μεγάλο ζήτημα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την ίδια την κοινωνία και η ζημιά των συνδρομητικών καναλιών – αλλά και του δημοσίου – από την δράση των πειρατών είναι μεγάλη. Επιπλέον, η πειρατεία επηρεάζει και τη βιωσιμότητα της πνευματικής δημιουργίας, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

1

Τα χρήματα που χάνουν οι μεγάλες ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες από την δράση των πειρατών είναι πολλά. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι υπάρχουσες πειρατικές συνδέσεις υπολογίζονται στο επίπεδο των 600.000 νοικοκυριών, την ώρα που μια μέση συνδρομή σε κάποιο νόμιμο πάροχο κυμαίνεται γύρω στα 25 ευρώ, τότε πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα επί 12 μήνες, τότε τα διαφυγόντα έσοδα πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα μία μέση συνδρομή σε ένα πειρατικό κοντά στα 10 ευρώ, το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ωστόσο αυτή η «χασούρα» στα έσοδα των μεγάλων συνδρομητικών επηρεάζει εμμέσως και το ελληνικό δημόσιο. Αν υπήρχε τρόπος να εξαλειφθούν τα πειρατικά κανάλια, υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των συνδρομητών σε αυτά, θα στρέφονταν σε μια νόμιμη πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα στα συνδρομητικά, άρα και περισσότερα τα χρήματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό δημόσιο μέσω της φορολόγησης. Αυτά τα έσοδα θα υπολογίζονταν στα 30-40 εκατ. ευρώ ετησίως. Άρα τα διαφυγόντα έσοδα για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Βέβαια υπάρχουν και τα ελεύθερα πειρατικά διαδικτυακά κανάλια που ο καθένας έχει πρόσβαση οποιαδήποτε ώρα με μεγάλη ευκολία, οπότε και η ζημιά για τις εταιρείες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Ποινικό αδίκημα η πειρατεία – Σαν να σβήνεις φωτιά με νεροπίστολο

«Ο Όμιλος ΟΤΕ κάνει ότι είναι δυνατόν για τον περιορισμό των πειρατικών καναλιών, ωστόσο είναι σαν να σβήνεις φωτιά με νεροπίστολο» επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, μιλώντας στο mononews. «Ο Όμιλος έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια σε τεχνολογικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό και περιορισμό των πειρατικών καναλιών, ωστόσο το φαινόμενο διογκώνεται συνέχεια καθώς τα όπλα για την αντιμετώπισή του είναι πολύ περιορισμένα» αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Προσφάτως, ο Δημήτρης Μιχαλάκης Executive Director της Cosmote TV, μιλώντας κατά την διάρκεια παρουσίασης σημείωσε πως «το πρόβλημα των πειρατικών συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας επιδεινώνεται, αφού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 600.000». «Η πειρατεία αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο για τον πειρατή όσο και για τον χρήστη, και πλήττει σημαντικά τους δημιουργούς, τους ηθοποιούς, τις ελληνικές παραγωγές και τελικά τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο κ. Μιχαλάκης.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει κινηθεί ακόμα στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου νομικού πλαισίου ως προς τον περιορισμό των πειρατικών καναλιών. Φέτος εφαρμόστηκε το dynamic blocking, που είχε φέρει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό. Ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη νομοθεσία που να «κυνηγάει» τους πειρατές, ωστόσο κάποια κράτη μεμονωμένα εφαρμόζουν σχετικές πρακτικές. Συγκεκριμένα στην Γερμανία, εάν εντοπιστεί χρήστης ο οποίος είναι συνδρομητής σε πειρατικό, του έρχεται αυτομάτως «ραβασάκι» να πληρώσει το ανάλογο πρόστιμο.

Τι είναι το dynamic blocking

Πριν λίγα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού έφερε νέο νομοθετικό πλαίσιο, για την καταπολέμηση των φαινομένων πειρατείας στο διαδίκτυο, το λεγόμενο «dynamic blocking» (δυναμικός αποκλεισμός ιστοσελίδων). Στόχος είναι να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2021, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο, ο οποίος ωστόσο άρχισε να εφαρμόζεται το 2022.

Πώς λειτουργεί ένα πειρατικό κανάλι

Οι πειρατές (ιδιοκτήτες των σελίδων διαμοιρασμού) εκμεταλλεύονται ένα νομικό παράθυρο: κάθε φορά που μία σελίδα κηρύσσεται παράνομη και απαγορεύεται, ανοίγουν μια δεύτερη με σχεδόν πανομοιότυπο όνομα και άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση (IP).

Αυτές οι πανομοιότυπες σελίδες ονομάζονται σελίδες «καθρέπτες» ή mirror sites. Έτσι, οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων (συνδρομητικά κανάλια, τραγουδιστές, συγγραφείς, παραγωγοί ταινιών κ.λπ.) αναγκάζονται να ξανακάνουν την ίδια γραφειοκρατική διαδικασία για το νέο όνομα (domain). Οι πειρατές όμως ξανασηκώνουν νέο domain και η παράβαση συνεχίζεται.

Στο περιθώριο της αγοράς κάποιοι πουλάνε αποκωδικοποιητές, οι οποίοι συνδέονται με το Internet και δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες κανάλια, συμπεριλαμβανομένων Cosmote, Nova, Vodafone και Wind, όπως και πολλές εκατοντάδες ακόμα διεθνή κανάλια. Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν και online ταινιοθήκες που μπορεί κάποιος να επιλέξει τίτλους και να παρακολουθήσει οποιαδήποτε ταινία επιθυμεί.

Διαβάστε επίσης:

Cosmote TV-Nova: Στο… κόκκινο η μάχη της συνδρομητικής – Αρραβώνες με την ελεύθερη τηλεόραση