Με ένα… πανηγυρικού χαρακτήρα tweet και μία παραπομπή στο Bloomberg, η Quintessential Capital Management, το fund του Gabriel Grego που έγινε ευρύτερα γνωστό ως QCM, γράφει, κατά κάποιον τρόπο, τον «επίλογο» μίας υπόθεσης που έπεσε σαν βόμβα στην ελληνική χρηματιστηριακή -και όχι μόνο- αγορά, μετά την πρώτη έκθεση που δημοσίευσε το fund για την εταιρεία Folli Follie. Για μία υπόθεση που, βεβαίως, έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά για το ίδιο το QCM «κλείνει» πλέον, αφού, όπως αποδεικνύεται, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του επιβεβαιώνονται πλήρως.

«Απόλυτη νίκη! Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους μας, στους επενδυτές της QCM και στον ελληνικό λαό!», αναφέρει το θριαμβευτικό tweet του QCM που ακολουθεί ένα άλλο, λίγες ώρες νωρίτερα, το οποίο αναφέρει: «Και 115 εκατ. δολάρια έναντι 1 δισ. δολαρίων σε πωλήσεις στην Κίνα. Ακριβώς ό,τι υπολογίζαμε στην έκθεση». Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε σε μέρη και λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων και αποκαλύψεων για μία εταιρεία που στα μάτια των περισσοτέρων φάνταζε, μέχρι τότε, κολοσσός.

https://twitter.com/QCMFunds/status/1044981172441415681

Η είδηση, φυσικά, του πορίσματος της Alvarez & Marsal κάνει ήδη τον γύρο των μεγάλων οικονομικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως και η παραίτηση των ιδρυτών και βασικών μετόχων της εταιρείας, του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου, συνοδευόμενη από στοιχεία και πληροφορίες για την ίδια την εταιρεία.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, στο άρθρο στο οποίο παραπέμπει και το QCM στο twitter, οι τελευταίες εξελίξεις κλείνουν έναν κύκλο έντονων αναταράξεων για την εταιρεία Folli Follie που άνοιξε τον Μάιο, όταν το hedge fund Quintessential Capital Management ανακοίνωσε ότι παίρνει θέση short για τη μετοχή, επειδή αμφιβάλλει για τα έσοδα που δηλώνει ότι έχει, αλλά και για το μέγεθος του δικτύου των καταστημάτων της. Η έκθεση της Quintessential, η οποία υπολόγιζε ότι οι πωλήσεις του ομίλου Folli Follie στην Ασία ήταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, έστειλε τη μετοχή 70% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα, στα τέλη Μαΐου, να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μια οικογενειακή επιχείρηση

Η Folli Follie ιδρύθηκε το 1982 και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο γιος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Τζώρτζης, γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στη διαδρομή της εταιρείας.

Και συνεχίζει: «Η εταιρεία, η οποία πουλά αξεσουάρ, όπως τσάντες και κοσμήματα, επεκτάθηκε στις αγορές της Ασίας το 1998. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό 15% είναι η κινεζική Fosun International».

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρεται στα ευρήματα της Alvarez & Marsal, όπως το γεγονός ότι το 2017 η Folli Follie «έγραψε» ζημίες 45 εκατ. δολαρίων από την περιοχή, τη στιγμή που είχε δηλώσει κέρδη 316 εκατ. δολαρίων, όπως επίσης και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα και οι καταθέσεις της ήταν 6 εκατ. δολάρια, αντί των 297 εκατ. δολαρίων που αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις της.

Αναφέρεται επίσης στην αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της που κατέθεσε η εταιρεία, καθώς και στην παραίτηση της Rothschild από τον ρόλο του συμβούλου, αλλά και του δικηγορικού γραφείου Allen & Overy, επικαλούμενο πηγές.

Η EY, προσθέτει, έχει ζητήσει και αυτή να αποχωρήσει από την υπόθεση, προσθέτει.

Ένα δικηγορικό γραφείο «μεγαθήριο» στο πλευρό των ομολογιούχων

Και καταλήγει: Το (μετατρέψιμο) ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ της Folli Follie που λήγει τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται σήμερα στο 24% της ονομαστικής του αξίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, σημειώνοντας ότι ομάδα ομολογιούχων προσέλαβαν τον Ιούνιο ως σύμβουλο για να τους καθοδηγήσει στις επόμενες κινήσεις τους το δικηγορικό γραφείο Latham & Watkins.

Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο ιδρύθηκε το 1934 και, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο παγκοσμίως βάσει εσόδων και για πολλούς το δικηγορικό γραφείο με το μεγαλύτερο κύρος στον κόσμο.