ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Folli Follie: Τη Δευτέρα ξαναρχίζει η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με άδεια που άργησε… 6 μήνες
Τον «πάτο του βαρελιού» ξύνουν τα διαθέσιμα σε μετρητά που έχει η μητρική εταιρεία των Folli Follie. Γεγονός που υποδηλώνει ότι το μόνο «αξιόλογο» κομμάτι μέσα στον αμαρτωλό όμιλο, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει τη «μάχη» της επιχειρηματικής επιβίωσης. Ενδεχομένως και πριν να «ευδοκιμήσει» το νέο αίτημα για δίμηνη προστασία από τους πιστωτές, που κατατέθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Όπως προκύπτει μέσα από τις 34 σελίδες της αίτησης προσφυγής στο προστατευτικό άρθρο 106α, τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε η Folli την πρώτη μέρα του τρέχοντος Νοεμβρίου, ήταν 4,6 εκατ. ευρώ όλα κι όλα. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στην πρώτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, είχε δηλωθεί ότι στο ταμείο της εταιρείας υπήρχαν 86,4 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά πιστοποιούν ότι στους πέντε τελευταίους μήνες… θυσιάστηκαν 81,8 εκατ. ευρώ. Προφανώς για να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στα αυξημένα λειτουργικά κόστη και τις άλλες ανάγκες της. Οι οποίες καταφανώς έγιναν ιδιαίτερα πιεστικές, μετά από τις αποκαλύψεις για τα πλαστογραφημένα στοιχεία του ισολογισμού της FFGroup.
Σε κάθε περίπτωση το «λίπος» σε μετρητά που καταναλώθηκε στο τελευταίο πεντάμηνο φαντάζει τεράστιο, αφού αντιστοιχεί σε οικονομική «αφαίμαξη» της τάξεως των 16,4 εκατ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Όταν μάλιστα η εταιρεία θα είχε και έσοδα από τις όποιες πωλήσεις στην ελληνική αγορά, που αποτελεί την «καρδιά» των δραστηριοτήτων της.
Οι απαιτήσεις άμεσης εξόφλησης από τους προμηθευτές σαφώς και είναι μεγάλο «βαρίδι» στα έξοδα της εταιρείας. Από και πέρα όμως, παραμένει άγνωστο το ποιες άλλες μεγάλες υποχρεώσεις πληρώθηκαν. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος για τους περίπου 1.150 υπαλλήλους στη Ελλάδα, αυτό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο από την άποψη ότι στη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς, τα έξοδα αυτά ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ.
Η Folli Follie βέβαια δεν «έκαψε λίπος» μόνο στο τελευταίο πεντάμηνο. Στα τέλη του 2017 είχε ταμειακά διαθέσιμα 154,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εν τέλει ήταν και τα μόνα υπαρκτά, αφού στο διεθνές σκέλος του ομίλου στη Ασία, η ρευστότητα ήταν ένα καθαρό γέννημα της φαντασίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Στην πορεία του χρόνου και μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου, καταναλώθηκαν άλλα… 68,1 εκατ. ευρώ, αφού το απόθεμα σε μετρητά περιορίστηκε στα 86,4 εκατ. ευρώ.
Στο βαθμό που οι δύο διαδοχικές αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές και τα εταιρικά στοιχεία της περσινής χρήσης αποδίδουν πιστά την πραγματικότητα, τότε στο 10μηνο της εφετινής χρονιάς, η εταιρεία ξόδεψε… 149,9 εκατ. ευρώ που είχε στην άκρη. Έστω κι αν φαντάζει απίθανο, η «ψυχρή γλώσσα» των αριθμών αυτό λέει. Και μάλιστα για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό κομμάτι της Folli στο οποίο μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί λαθροχειρίες και λογιστικές αλχημείες.
Με τα δεδομένα αυτά της εκτεταμένης «θυσίας» των ταμειακών διαθεσίμων, τα 4,6 εκατ. ευρώ που υπάρχουν τώρα «στη άκρη, μοιάζουν με σταγόνα στο ωκεανό. Με το ζήτημα της ρευστότητας να δείχνει εκτός ελέγχου και επί της ουσίας να αναζητείται ένα «θαύμα» για να παραμείνει εν ζωή η εταιρεία.
Το παζλ των πιστωτών που έχουν συμφωνήσει
Με βάση τη χθεσινή αίτηση προστασίας, οι πιστωτές και οι ομολογιούχοι που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, αντιστοιχούν στο 53,6% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας , οι οποίες ανέρχονται στο θεόρατο ύψος των 532,2 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο «μείγμα» των πιστωτών δεν συγκαταλέγονται οι ελληνικές τράπεζες που έναντι δανείων έχουν λάβει ενέχυρο το συνολικό ποσοστό των Folli Follie στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» (35,7%).
Οι συγκαταθέσεις που έχουν εξασφαλιστεί αφορούν κατά σειράν:
- Την επενδυτική εταιρεία Oassis Management που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και έχει απαιτήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη Folli.
- Την βελγική εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Μercier Vanderliden, της οποίας οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 22,5 εκατ. ευρώ.
- Την Ρώσικη Κima Capital στην οποία τα οφειλόμενα είναι 600.000 ευρώ.
- Το δικηγορικό γραφείο Lathm&Watkivs που εδρεύει στο Λονδίνο και εκπροσωπεί πιστωτές από δανειακές συμβάσεις και από θέσεις στο μετατρέψιμο ομολογιακό της Folli, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ το οποίο και έχει «σκάσει». Από το συγκεκριμένο γραφείο, οι πιστωτές που συναινούν στα προληπτικά μέτρα, έχουν απαιτήσεις συνολικού ύψους 80,3 εκατ. ευρώ.
- Η ελβετική τράπεζα UBS της οποίας οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 155 εκατ. ελβετικά φράγκα (περίπου 124 εκατ. ευρώ) που απορρέουν από την ομολογιακή έκδοση των Folli, η οποία επίσης έχει αθετηθεί.
Στόχος της εταιρείας είναι μετά από τη δίμηνη προστασία από τους πιστωτές να κάνει το επόμενο βήμα και να ζητήσει την υπαγωγή της σε καθεστώς εξυγίανσης (άρθρο 106β). Η άσκηση εξ αντικειμένου είναι πολύ δύσκολη, καθώς θα πρέπει: Ή να βρεθεί αγοραστής για την εταιρεία που βάλει λεφτά, ή να περάσει στα χέρια των πιστωτών-ομολογούχων που επίσης θα χρειαστεί να εισφέρουν κεφάλαια, ή να γίνει κάτι από κοινού. Σε όλες αυτές τις εκδοχές είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που παραμένει αγκιστρωμένος στη θέση του CEO, δεν άλλη λύση από εκείνη της αποχώρησης, για τη οποία φέρεται να έχει δεσμευτεί να την υλοποιήσει έως τα τέλη του έτους. Εκτός κι αν τον προλάβουν οι… δικαστικές εξελίξεις, που τρέχουν και για τον πατέρα του Δημήτρη, αλλά και για τη μητέρα του Καίτη.
Κατά τα άλλα η εταιρεία αναζητεί ορκωτό λογιστή για να «σφραγίσει» τις λογιστικές καταστάσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις εξυγίανσης. Ωστόσο, για το μείζον θέμα της ρευστότητας δε φαίνεται ακόμη φως στον ορίζοντα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To watergate της Folli Follie: Μια οικογένεια που έλεγε συνέχεια ψέματα – Και αυτό, δυστυχώς, είναι θλιβερό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- SOFTWEB και ΔΡΟΜΕΑΣ: Το B2B E-Commerce ξαναγράφεται!
- «Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις στις ειδικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ
- Eurobank: Η Χριστίνα Μαργέλου για 3η συνεχή χρονιά στο top10 της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ