ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, και θεωρούν πως θα ανταποκριθούν ομαλά στη διεξαγωγή των επικείμενων stress test.
H άσκηση αντοχής που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί τον τελευταίο «σκόπελο» που πρέπει να ξεπεράσει ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να «γυρίσει» σελίδα και να ανταποκριθεί στο μεγάλο project που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Οι Έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν πως στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται εντός στόχων. Παράλληλα εκτιμούν ότι οι παράμετροι και οι παραδοχές βάση των οποίων θα διενεργηθούν τα stress test -αν και δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί- θα είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση αντοχής, που οδήγησε στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.
«Οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank κ. Νικόλας Καραμούζης.
Αλλά και στην ΕΕ υπάρχει εμφανής διάθεση να μην δημιουργηθούν νέες εστίες προβλημάτων, πόσο μάλλον στην πολύπαθη ελληνική οικονομία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά ότι θα δοθεί χρόνος για να απορροφηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις.
Οι τραπεζίτες ζητούν από τον επόπτη (SSM) να τους δοθεί χρόνος για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές επιπτώσεις. Το θέμα του χρονικού περιθωρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά θα έχουν περιθώριο 2ετίας να απορροφήσουν τους κραδασμούς.
Στο μεταξύ «βαίνουν καλώς» οι επιτόπιοι έλεγχοι που διεξήγαγαν τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, στα δανειακά χαρτοφυλάκια της Αlpha Bank και της Εθνικής, ενώ οι ελεγκτές του SSM έχουν βάλει τώρα στο μικροσκόπιο φακέλους δανείων της Eurobank και της Πειραιώς.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δεν θέλει να δημιουργηθούν νέες εστίες «αστάθειας» και δείχνει να υιοθετηθεί λεπτούς χειρισμούς σε όλη την ευρωζώνη σε κρίσιμα θέματα πιστωτικής ευστάθειας. Διότι το θέμα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά ταλαιπωρεί το σύνολο των ευρω-τραπεζών.
Και μάλιστα πρόσφατα η επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί, έβαλε «νερό στο κρασί της» και συνηγόρησε να δοθεί μικρή παράταση σε ότι αφορά τις αυξημένες προβλέψεις -ακόμα και στο 100%- για τα «κόκκινα» δάνεια που πρέπει να λάβουν όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης από τον Ιανουάριο του 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι της Διοίκησης για την επόμενη τριετία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρέτσος: Χωροταξικό και δικαιοσύνη μπλοκάρουν τις τουριστικές επενδύσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αισιοδοξία Prem Watsa για Eurobank και Ελλάδα – Εξετάζει επέκταση της έκθεσής του στη χώρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή