Στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, στο ρόλο του ΑΔΜΗΕ, και πώς εμποδίζονται οι μεγάλες επενδύσεις περιέγραψε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Παναγιώτης Σαρρής, General Manager Solar της ABO Wind παρουσιάζοντας τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

“Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη μεγάλες εταιρείες όπως η δική μας θα περιμένουν να τελειώσουν οι καθυστερήσεις και να παρθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ή θα στραφούν σε άλλες αγορές”, σημείωσε.

Όπως είπε μπορεί να δούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να φεύγει από την Ελλάδα προς άλλες αγορές του εξωτερικού. “Αυτό μπορεί να κάνει τη χώρα να χάσει την ευκαιρία προσέλκυσης επενδύσεων ΑΠΕ και μεγάλα έργα και τελικά να  πετύχει μείωση κόστους ενέργειας, που φέρνουν τα μεγάλα έργα. Ήδη το επενδυτικό μας πλάνο έχει καθυστερήσει 2 χρόνια” , σημείωσε.

Η εταιρεία ABO Wind προσέφερε την ιστορικά χαμηλότερη τιμή ανά στο διαγωνισμό του 2020, και φέτος, όπως είπε ο κ. Σαρρής,  δεν μπορεί να μπει  στη διαγωνιστική διαδικασία, λόγω των καθυστερήσεων που δημιούργησε ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως εξήγησε το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, “η αναμονή για την έκδοση μη δεσμευτικών όρων σύνδεσης φτάνει το 1 έτος. Έχουμε σε αναμονή συνολικά 770MW έργων και ο ΑΔΜΗΕ, αν και ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει σε 4 μήνες να δίνει όρους σύνδεσης, αλλά μας  καθυστερεί επικαλούμενος υψηλότερη προτεραιότητα ομαδοποιημένων αιτημάτων μικροεπενδυτών. Πρόκειται για έργα που ξεπερνούν τα 3GW και ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην κρίνονται τα έργα και να μην προχωρούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Ως αποτέλεσμα η ΑΒΟ Wind δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της ΡΑΕ το Μάιο. “Είμαστε η εταιρεία που έχουμε προσφέρει ιστορικά τη χαμηλότερη τιμή στα 45,84 ευρώ η MWh” ανέφερε ο κ. Σαρρής.

Να ζητείται εγγυητική με την αίτηση όρων σύνδεσης

Μια πρόταση του κ. Σαρρή προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα αξιόπιστα αιτήματα σύνδεσης που κατατίθενται στον ΑΔΜΗΕ από τα άλλα, είναι να ζητείται η εγγυητική επιστολή με το αίτημα σύνδεσης και όχι με την έγκρισή του.

Μάλιστα όπως είπε “όχι μόνο ο ΑΔΜΗΕ μας καθυστερεί αλλά δεν μας δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να γνωρίζουμε τι να πούμε στους επενδυτές μας. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση”.

Ο κ. Σαρρής έθεσε ακόμη θέμα διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας, λέγοντας ότι υπάρχουν ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα με δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον 20πλάσιο των τεχνικών δυνατοτήτων απορρόφησης έργων από το δίκτυο. Ο κίνδυνος είπε είναι να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία επενδύσεων για τη χώρα, αλλά και η ευκαιρία να επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους με ενέργεια από μεγάλα έργα που μπορεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.

Σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός από διεθνείς παίκτες είναι ο μοναδικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές και για τον ΕΛΑΠΕ, τόνισε ότι θα πρέπει εκτός από τα έσοδα να εξεταστεί και το ζήτημα των εκροών. Και, όπως είπε, μπορεί το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι 2οπλάσιο από τη δυνατότητα νέων επενδύσεων όμως πρέπει να λειτουργήσει με διαφάνεια η αγορά για να γίνει πραγματικότητα η μείωση του κόστους ενέργειας.

Όπως εξήγησε  θα έπρεπε να μπει σε προτεραιότητα η μείωση του κόστους για τον ΕΛΑΠΕ, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της επενδυτικής διαδικασίας.

Πoια είναι η ABO-Wind

Η ABO-Wind έχει αποκλειστική δραστηριότητα τις ΑΠΕ εδώ και 25 χρόνια και επίσης δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά, τα υβριδικά συστήματα και τα έργα αποθήκευσης. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει και πωλήσει έργα 3.600 MW τα μισά εκ των οποίων με το κλειδί στο χέρι. Το χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ξεπερνούν τα 15.000 MW και οι ετήσιες επενδύσεις της τα 500.000 ευρώ. έχει δραστηριότητα σε 16 χώρες.

Στην Γερμανία η εταιρεία, έχει αναπτύξει και πουλήσει έργα 1,2 GW. Στη Γαλλία έχει αναπτύξει και πουλήσει έργα άνω του 0,5 GW  και στην Ισπανία έχει πουλήσεις έργα ισχύος 1 GW.

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία έχει παρουσία από το 2017 και έχει κατασκευάσει έργα συνολικής ισχύος 45MW, ενώ διαθέτει σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας 22 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα καθώς και 6 υβριδικά.