ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Xavier Niel: Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που θέλει να εξαγοράσει την Play και η αυτοκρατορία που ίδρυσε αθόρυβα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών
Όταν συναντήσεις το ζευγάρι του Πάνου και της Έφης Κόπολα-Γερμανού στη βόλτα τους στην Τζιά, μπορείς με την πρώτη ματιά να δεις ένα τρυφερό παππού και μια κλασσική ελληνίδα γιαγιά, που λατρεύουν και προσέχουν τα εγγόνια τους.
Το ζευγάρι έχει τέσσερις κόρες και απολαμβάνει το χρόνο με την οικογένεια και τα εγγόνια, αποτιμώντας ψηλά την αξία των απλών στιγμών και αντίθετα πολύ χαμηλά… τις ματαιόδοξες κοινωνικές δραστηριότητες επίδειξης δύναμης και πλούτου και για αυτό κρατά συνειδητά απόσταση από αυτές. Ποτέ δεν έχουν φωτογραφηθεί σε κοσμικές συγκεντρώσεις ούτε οι ίδιοι ούτε οι κόρες τους, και όπως λένε στο χωριό του, τις Mηλιές, δεν «μεγαλοπιάστηκαν». Και έτσι και ο ίδιος, ελεύθερος από την υπερπροβολή απολαμβάνει την καθημερινότητά του κυκλοφορώντας ελεύθερα χωρίς να κρύβεται.
Και δεν ξεχνάει τον τόπο του, τις Mηλιές, όπου έχει χτίσει ένα επιβλητικό σπίτι το οποίο πυκνά επισκέπτεται, ενώ οι συμπατριώτες του λένε, πως έχει βοηθήσει πολλούς από αυτούς και πως έχουν δικά τους μαγαζιά, χάρη σε εκείνον.
Η σεμνότητα, η γλυκύτητα και η απλότητά του Πάνου Γερμανού, δεν αφήνει να καταλάβεις αν τον συναντήσεις στο δρόμο, ότι ο μικρόσωμος και γελαστός παππούς μπροστά σου, είναι ο πιο επιτυχημένος έλληνας επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.
Ο άνθρωπος με τις πιο πολυάριθμες και διαφορετικές επιχειρηματικές επιτυχίες, που πάντα καταφέρνει να εξασφαλίζει αποδόσεις όπου επενδύει, να αποφεύγει κακοτοπιές, να γλιτώνει τις κρίσεις, να γίνεται διεθνώς ανταγωνιστικός, να κερδίζει τις μάχες, να αποεπενδύει τη σωστή στιγμή (όπως από την Γερμανός, τα ΚΑΕ, την Play) και να αποκομίζει μεγάλα κέρδη.
Η πορεία του, όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει κάποτε ένας παράγοντας της αγοράς, είναι παράλληλη με την οικονομική ενηλικίωση της Ελλάδας: Από τον Εμφύλιο, στην εποχή της μετανάστευσης, στο σχολείο της Αριστεράς, στην τεχνολογία, στις τηλεπικοινωνίες και στη διεθνοποίηση με ανταγωνιστικό τρόπο.
Λάτρης της τεχνολογίας, με δραστηριότητα στις μπαταρίες και τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία αλλά και τη λιανική, ο ιδρυτής της Γερμανός, του Public, της Olympia, της Sunlight, της Softone, Πάνος Γερμανός διακρίνεται για τη διορατικότητα και την ικανότητά του να διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες και με τις κινήσεις που κάνει, καταφέρνει …να του βγαίνουν.
Νέες επενδύσεις από τα 440 εκατ. ευρώ από την Play- Aποεπένδυση από την Πολωνία
Το mega deal πώλησης της πολωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Play στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ, έφερε 440 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ομίλου Olympia, αφού το 20% ανήκε στον Πάνο Γερμανό.
Τα κεφάλαια αυτά, αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Olympia ή και εξαγορά εταιρείας κάποιου νέου κλάδου. Σημειώνεται ότι η βιομηχανία μπαταριών Sunlight επεκτείνεται με νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ ενώ σε εξέλιξη είναι και ο μετασχηματισμός των Public – Media Markt.
Με την πώληση των μετοχών, σε ένα ντιλ που αποτιμά την Play 2,2 δισ. ευρώ, ο όμιλος Olympia πλέον εξέρχεται της πολωνικής αγοράς, σχεδιάζει νέες κινήσεις και πλέον οι μεγάλες του συμμετοχές αφορούν την ελληνική και την κυπριακή αγορά.
Από τις Μηλιές στην αλυσίδα Γερμανός
Ο Πάνος Γερμανός γεννήθηκε το 1950 στις Μηλιές του νομού Ηλείας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν το δέκατο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Το 1963 η οικογένειά του ακολούθησε το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης και κατέληξε στην Αθήνα. Επιμελής μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και πολύ εργατικός, το πρωί δούλευε και το βράδυ φοιτούσε στο 5ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Εξαρχείων.
Το 1969 κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Μπήκε στον εργασιακό στίβο σε νεαρή ηλικία, συνεχίζοντας παράλληλα τις ακαδημαϊκές σπουδές του και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών.
Στράφηκε νωρίς στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς το επιχειρηματικό του ένστικτο τον οδήγησε στο να προβλέψει τις εξελίξεις και το μέλλον. Έτσι, ανέλαβε καίριες θέσεις στις εταιρείες Union Carbite – UCAR. Πρώτη φορά ασχολήθηκε με τις μπαταρίες το 1977 στην εταιρεία Union Carbide, την πασίγνωστη Ucar, ως στέλεχος πωλήσεων και marketing. Τo 1978 εγκαταλείπει τη Ucar και επιλέγει την Duracell και το 1980 αποφασίζει να ανοίξει το δικό του κατάστημα με μπαταρίες και ηλεκτρονικά μέσα της εποχής. Επτά τετραγωνικά μέτρα στην Εμμ. Μπενάκη 1, που ως τότε χρησιμοποιούσε ο αδελφός του για να πουλάει γραβάτες και με τις πρώτες οικονομίες του, έστησε ένα εξειδικευμένο κατάστημα στα ηλεκτρονικά είδη.
Tο πρώτο κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» στο κέντρο της Αθήνας, αρχικά με μπαταρίες, ήταν το θεμέλιο σε μια μοναδική επιχειρηματική πορεία. Κέρδισε το προσωπικό του στοίχημα μετεξελίσσοντας την εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» σε ένα μοναδικό success story, μέσα από σημαντικές συμφωνίες και συνέργειες.
Ήδη το 1985 η αλυσίδα είχε φθάσει στα δέκα καταστήματα και ξεκίνησε την πώληση μπαταριών στη χονδρική αγορά και το 1986 παντρεύεται την Έφη Κοπόλα.
Το 1991 εξαγοράζει το βιομηχανικό συγκρότημα Sunlight στην Ξάνθη από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, το 1992 επεκτείνεται στις αγορές της Αν. Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια) και το 1994 επεκτείνει το αντικείμενο της Γερμανός στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.
Μέχρι το 2006 είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και πάνω από 1.000 καταστήματα σε επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ).
Το αλάνθαστο ένστικτο του Παναγιώτη Γερμανού, δεν τον γέλασε ποτέ. Το φθινόπωρο του 1999 η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ήταν η τελευταία δημόσια εγγραφή πριν την χρηματιστηριακή κρίση. Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντλώντας 60 δισ δρχ. με στόχο -τότε- την απόκτηση από τη Γερμανός της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telestet . Σχέδιο που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο έμπειρος επιχειρηματίας δεν προχώρησε στην εξαγορά διαβλέποντας την πτωτική πορεία των αξιών.
Από τη λιανική στη βιομηχανία
Μετά την πώληση της «Γερμανός», ο κ. Π. Γερμανός αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη ρευστότητα που απέκτησε. Κάλυψε τη μαύρη τρύπα της αλυσίδας ειδών τεχνολογίας Μultirama , επένδυσε 30 εκατ. ευρώ για την αγορά του Μεγάρου Πάλλη στην Πλατεία Συντάγματος και 10 εκατ. ευρώ για την αναπαλαίωσή του, ώστε να στεγάσει εκεί το τέταρτο κατάστημα Ρublic.
Παράλληλα, προχώρησε μέσω της Οlympia Development σε εξαγορές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε Πολωνία και Κύπρο.
Από την αρχή της λειτουργίας του Ομίλου Olympia έχει εμφυσήσει στους συνεργάτες του τη φιλοσοφία της επιχειρηματικής αυτονομίας, δημιουργώντας ανεξάρτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
Παράλληλα, έχει μεταδώσει στους συνεργάτες του το προσωπικό του όραμα για την εταιρική ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική και έχει δημιουργήσει έναν σύγχρονο Όμιλο, οικονομικά ισχυρό, τον οποίο διέπουν αδιαπραγμάτευτοι κανόνες εταιρικής ευθύνης. Αυτή η φιλοσοφία διασφαλίζει ότι το μέλλον του Ομίλου Olympia θα είναι ανεξάρτητο και εξίσου δυναμικό, ώστε η μετάβαση στη νέα εποχή να είναι ομαλή, επιτυχημένη και δημιουργική.
Κομβικό σημείο στην επιχειρηματική του πορεία υπήρξε η εξαγορά του Βιομηχανικού Συγκροτήματος SUNLIGHT. Διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις, συμμετείχε σε μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν, στης οποίας την πώληση προχώρησε το 2006.
Το 2006 ήταν συνολικά μία χρονιά σταθμός για τον Πάνο Γερμανό, καθώς μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και επιλογές, καθώς η δημιουργία της OLYMPIA, που αποτελεί σήμερα ένα Διεθνή Επενδυτικό Όμιλο με παρουσία σε 10 χώρες και το βασικό hub 6 αυτόνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έβαλε σε μια νέα κλίμακα τις δραστηριότητες του δημιουργικού επιχειρηματία.
Είχαν προηγηθεί, την ίδια χρονιά, η πώληση του μεριδίου του στα Καταστήματα περίπου 176 εκατ. ευρώ Ειδών (ΚΑΕ-Duty Free), καθώς και της ναυαρχίδας του Ομίλου, του δικτύου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ».
Σήμερα στον Όμιλο OLYMPIA εντάσσονται: η αλυσίδα Public, με 55 καταστήματα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες με πρωτιές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και παρουσία σε πέντε χώρες και η WESTNET, κορυφαία εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας με παρουσία σε δύο χώρες.
Παράλληλα, ο Όμιλος έχει μετοχική συμμετοχή στη SoftOne, η οποία δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού, και στη Lamda Development, η οποία αποτελεί τον ηγέτη στην ελληνική αγορά του Real Estate.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί