ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλες ευθύνες στο ρόλο του Κράτους για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ απέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας, αναφερόμενος τόσο στα βάρη που αναγκάζει την εταιρεία να σηκώνει ενώ είναι δικές του υποχρεώσεις όπως το κοινωνικό τιμολόγιο που αντί για τον κρατικό προϋπολογισμό επιβάρυνε τη ΔΕΗ, την επιλογή των ΝΟΜΕ που κόστισαν στη ΔΕΗ 154 εκατ. ευρώ και τον τρόπο που συνολικά το Κράτος περιορίζει τη λειτουργία της ως επιχείρηση.
Στην ομιλία του, που κράτησε μιάμιση ώρα, έκανε ένα λεπτομερή απολογισμό των δράσεων της διοίκησής του, και της εφαρμογής του σχεδίου McKinsey σε σχέση με τις νέες δραστηριότητες και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.
Ωστόσο, τόνισε η ΔΕΗ δεν είναι συστημικός κίνδυνος και διαφωνεί με την εμμονή ότι η ΔΕΗ καταρρέει, αλλά όπως είπε αν και «δεν εμπλέκομαι σε πολιτικές αντιπαραθέσεις έχω την υποχρέωση να εκφράσω την υπεύθυνη θέση της διοίκησης. Η ΔΕΗ ούτε καταρρέει ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού ούτε είναι καυτή πατάτα. Έχει προβλήματα εν μέσω των μεγάλων αλλαγών που γίνονται διεθνώς στο χώρο της ενέργειας αλλά μπορούν να λυθούν αν έχουμε όλοι διακηρυγμένους στόχους και δουλεύουμε με βάση αυτούς.»
Την ίδια στιγμή όμως χαρακτήρισε εφιαλτικά τα σχέδια που ακούγονται για πώληση πακέτων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ως δήθεν μέσο για την εξυγίανση της εταιρείας ώστε μετά να ακολουθήσει στρατηγικός επενδυτής.
Σημείωσε ότι η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση και ότι η ΔΕΗ μόνο με τα περιουσιακά στοιχεία αυτά μπορεί η ΔΕΗ να βρει τον κατάλληλο στρατηγικό επενδυτή.
“Σηκώσαμε βάρη που έπρεπε να σηκώνει ο Προϋπολογισμός”
Αναφερόμενος στη σημασία της ΔΕΗ για την οικονομία, σημείωσε ότι η εταιρεία εκτός από βασικός πυλώνας, μπορεί να γίνε και φορέας ανάπτυξης που μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς.
Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να λειτουργήσει ως εταιρεία με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. «Αυτή η επιχειρηματική λειτουργία μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με την κοινωνική της υπευθυνότητα απέναντι σε εργαζόμενους, πελάτες, περιβάλλον» σημείωσε, «αλλά να μην επιβαρύνεται με βάρη όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι την εταιρεία με 200 εκατ. ευρώ».
«Η πρότασή μας είναι οι συμπολίτες μας, που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο να επιδοτούνται από το Κράτος . Να παίρνουν κουπόνια και να επιλέγουν πάροχο, να μην έρχονται όλοι στη ΔΕΗ».
Το μήνυμα
Στέλνοντας μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση σημείωσε «δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές, αρκεί να είναι οι στόχοι ξεκάθαροι και να υπάρχει σχέδιο».
Το δίλημμα
Για τον κ. Παναγιωτάκη υπάρχουν δύο επιλογές στρατηγικής για τη ΔΕΗ. Είτε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και η Διοίκηση της εταιρείας να παραμείνει στο Δημόσιο, είτε το Δημόσιο να περιοριστεί στο μειοψηφικό πακέτο μετοχών με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα έχει την πλειοψηφία της ΔΕΗ και τη διοίκηση, σημείωσε.
Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται να νομοθετηθούν αλλαγές που θα δίνουν στη ΔΕΗ την ευελιξία να μπορεί να ανταγωνιστεί, αποκτώντας τα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες, όπως προσλήψεις, και ευκολία στην λήψη αποφάσεων. Στη δεύτερη περίπτωση σημείωσε, η ΔΕΗ θα λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία, αλλά τότε πρέπει να θεσμοθετηθούν θέματα που θα καθορίζουν τον εποπτικό ρόλο του κράτους, λόγω της μεγάλης σημασίας του ρόλου της ΔΕΗ στην κοινωνία και την οικονομία.
Μετά την ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε και είναι σε εξέλιξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν λέει κουβέντα για την έρευνα της Eurostat και ξεκινά τη χρονιά με ψέματα
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρες συλλήψεις για περιβαλλοντική ρύπανση – Αποσυναρμολογούσαν λεωφορεία
- Ένοπλη ληστεία σε μονοκατοικία στη Βάρη: Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα