ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ημέρα της γυναίκας σήμερα αλλά η ΔΕΗ… τη γιόρτασε χθες. Η εκδήλωση στο κτήριο της παλιάς Λυρικής Σκηνής στην Ακαδημίας είχε αρχίσει από νωρίς, με βραβεύσεις και χειροκροτήματα.
Όμως το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έπρεπε να περιμένει το τέλος της εκδήλωσης, ώστε να μπορέσει να προσέλθει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παναγιωτάκης στην αίθουσα συσκέψεων του πρώτου ορόφου για να μας πει για το ταξίδι αστραπή στην Κίνα και τις επαφές του με επενδυτές εκεί αλλά και για την πορεία του διαγωνισμού για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Και όπως μας είπε οι επαφές δεν περιορίζονται στους Κινέζους αφού αναμένει επίσης απαντήσεις από μια ρωσική και μια αμερικάνικη εταιρεία. Και τα ταξίδια δεν τελειώνουν αφού από τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την καλύτερη προετοιμασία των εκκρεμοτήτων του διαγωνισμού.
Φανερά ικανοποιημένος για την πορεία των επαφών του στην Κίνα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ πιστεύει ότι το ταξίδι του θα φέρει καρπούς και ότι στην νέα προκήρυξη που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα θα προσέλθουν οι Κινέζοι που απουσίασαν στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό. Κι αυτό γιατί παρουσίασε τα στοιχεία πειστικά, και γιατί είναι αποφασισμένος να πολεμήσει κάθε εμπόδιο που τους δημιουργεί αναστολές και τους αποθαρρύνει. Και εμπόδια υπάρχουν πολλά, όπως για παράδειγμα για τη Μελίτη, η τροφοδοσία της από το ορυχείο της Αχλάδας.
Τι μπορεί να αλλάξει τώρα;
China Energy και η CMEC είναι οι κινέζικες εταιρείες που επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, αποκομίζοντας την εντύπωση ότι είναι κοντά στο να αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή τη φορά. Σημειώνεται ότι οι δύο κινέζικοι όμιλοι είχαν ενδιαφερθεί για τις μονάδες της ΔΕΗ, η πρώτη σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζο και η δεύτερη μόνη της, χωρίς όμως να κατέβουν όμως τελικά στο διαγωνισμό. Μάλιστα το 2017 κλιμάκιο της CMEC είχε επισκεφθεί και αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια τις υπάρχουσες υποδομές για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη ΙΙ», και ενημερώθηκε για την κατάσταση των ορυχείων που θα αναλάβουν την τροφοδοσία της νέας μονάδας. Και τελικά δεν ενδιαφέρθηκε. Το ίδιο και η China Energy. Τι μπορεί να αλλάξει τώρα;
Όπως μας λέει ο κ. Παναγιωτάκης, «Θέλαμε να δούμε απευθείας τις εταιρείες γιατί όταν κάθεσαι 2-3 ώρες μαζί τους και αναλύεις τα στοιχεία και σου κάνουν απευθείας ερωτήσεις έχει άλλο αποτέλεσμα. Μου ζήτησαν νεότερα στοιχεία, και όταν τα είδαν άλλαξε τελείως το κλίμα. Επίσης πριν δεν κοίταζαν τη Μεγαλόπολη, αλλά τώρα τους την παρουσιάσαμε και εντυπωσιάστηκαν από το χαμηλό κόστος του λιγνίτη. Και για τη Μελίτη τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της τροφοδοσίας με λιγνίτη, επειδή αυτό είναι που τους αποθαρρύνει».
Τα… μυστικά της Αχλάδας και η καταγγελία της σύμβασης
Όπως εξήγησε όμως υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους …«Οι κινέζικες εταιρείες είχαν αποθαρρυνθεί γιατί δεν είχε λυθεί το πρόβλημα με το ορυχείο της Αχλάδας. Τώρα το έχουμε αποφασίσει, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της Αχλάδας, η Μελίτη δεν πωλείται. Αλλιώς θα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η Αχλάδα τα έχει βρει με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους και νομίζει ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Τέτοια παιχνίδια όμως δεν παίζουμε. Σε κάτι τέτοια θυμάμαι ότι είμαι συνδικαλιστής.»
«Αν αφήσουμε την Αχλάδα να διαπραγματεύεται τότε ο διαγωνισμός δεν θα είναι επί ίσοις όροις και οι ξένοι δε θα προσέλθουν. Γι αυτό θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της τροφοδοσίας και να υπάρχει συμφωνία, ώστε να μπορούν να προσέλθουν όλοι.»
Οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας κρατούν εδώ και μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Η ΔΕΗ θέλει να μειώσει το κόστος του λιγνίτη από τα 23 ευρώ /τόνος στα 18 ευρώ/τόνος και να πιέσει για να γίνουν απαλλοτριώσεις ώστε το κοίτασμα να είναι καλύτερο. Από την άλλη πλευρά όμως το ορυχείο της Αχλάδας που ανανέωσε πριν λίγους μήνες το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυχείου με το υπουργείο, απαιτεί παλιές οφειλές από τη ΔΕΗ 8 εκ. ευρώ για να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις. Η ΔΕΗ διαμηνύει ότι δε δίνει τίποτα και απειλεί με καταγγελία σύμβασης και αιτήματα αποζημιώσεων. Χωρίς συμφωνία για την τροφοδοσία της όμως η Μελίτη οι επενδυτές δεν πλησιάζουν…
«Η θα λύσουμε το πρόβλημα ή θα του καταγγείλουμε τη σύμβαση και θα ζητήσουμε τα διαφυγόντα κέρδη για την αντισυμβατική συμπεριφορά και το πόσο μας κόστισε. Αν λυθεί το πρόβλημα με την Αχλάδα και διασφαλίσουμε μακροχρόνια σύμβαση που θέλουν και οι επενδυτές η μονάδα θα γίνει κερδοφόρα. Με 2 εκ. τόνους που είναι η παραγωγή αν μειωθεί το κόστος κατά 5 ευρώ/τόνος εξοικονομούνται 10 εκ. ευρώ και η Μελίτη γίνεται κερδοφόρα και χωρίς τα ΑΔΙ.»
Όμως δυσαρέσκεια εκφράζει ο κ. Παναγιωτάκης και για τον τρόπο εκμετάλλευσης που επιλέγεται.
«Ο ιδιοκτήτης της Αχλάδας δεν πάει στην καρδιά του κοιτάσματος και για να μην επενδύσει σε απαλλοτριώσεις, σκάβει γύρω γύρω, όπου το κοίτασμα δεν είναι καλό. Πάντα μας έδινε λιγότερες ποσότητες από τις συμφωνημένες που ήταν 2 εκ. τόνους το χρόνο, με αποτέλεσμα η Μελίτη να είναι σταματημένη 20 ημέρες. Θα πρέπει να σκάψει σωστά το κοίτασμα ώστε να βγάζει σωστό κοίτασμα και κέρδη. Αλλά πρέπει να επενδύσει 5 εκ. ευρώ για να κάνει απαλλοτρίωση του πρώτου οικισμού για να δίνει το λιγνίτη στις σωστές τιμές για τα πρώτα 2-3 χρόνια. Τώρα δίνει το λιγνίτη 23 ευρώ/ τόνο όταν στο Αμύνταιο είναι 15-16 ευρώ/τόνο και στη Μεγαλόπολη 7 ευρώ /τόνος.
Για πρώτη φορά συγκρουστήκαμε το 2016 όταν είχε σταματήσει για 5-6 μήνες το ορυχείο, Μετά έγινε ένας συμβιβασμός. Ζητάμε από το υπουργείο οι όροι της παραχώρησης στο ορυχείο να αλλάξουν. Οι ιδιοκτήτες της Αχλάδας έχουν δύο επιλογές ή να συνεννοηθούν ή να συγκρουστούν.. Αν διαλέξουν τη σύγκρουση μπορεί να μας ταλαιπωρήσει λίγο αλλά χαμένος θα βγουν αυτός.
Νέοι και παλιοί μνηστήρες
Η προσπάθεια όμως του κ. Παναγιωτάκη να προσελκύσει επενδυτές δεν περιορίζεται στην Κίνα. « Μετά τους Δελφούς είδα και εκπροσώπους ρωσικής εταιρείας και περιμένουμε απάντηση και από μια αμερικάνικη εταιρεία με ιδιοκτήτη έναν αμερικανοαρμένιο. Θα καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους καινούργιους και παλιούς. Και τους Τσέχους, της Indoverse και τη Βιοχάλκο».
Χρονοδιάγραμμα
Το σημερινό Δ.Σ της ΔΕΗ θα αποφασίσει για τη νέα προκήρυξη και η εκδήλωση ενδιαφέροντος των επενδυτών αναμένεται μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Όσοι ήδη συμμετείχαν θα απαιτηθεί να καταθέσουν μόνο υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από όσα έχουν προσκομίσει, όσοι είναι καινούργιοι θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα φέρουν τα υπόλοιπα έγγραφα και θα υπογράψουν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας για να μπουν στο data room.
Θα ακολουθήσει ένα μήνας για συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το SPA (τη σύμβαση) και στα τέλη Απριλίου θα δώσουμε την οριστική σύμβαση. Θα έχουν περιθώριο 6 ημέρες να κάνουν προσφορές και έως τις 8 Μαΐου θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή.
Για τον άγονο διαγωνισμό και την αποτίμηση
Στο χάσμα μεταξύ αποτίμησης και προσφορών.. έπεσε η πρώτη προσπάθεια πώλησης των μονάδων και τώρα στη δεύτερη έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, καθώς το εργασιακό κόστος είναι μειωμένο και η διοίκηση ελπίζει σε κάποια επιστολή διαβεβαίωσης (comfort letter) της Κομισιόν ότι θα ισχύουν τα ΑΔΙ.
Μιλώντας για τον άγονο διαγωνισμό που προηγήθηκε, ο κ. Παναγιωτάκης, εξήγησε: «Δεν απορρίψαμε τις προσφορές λόγω της αποτίμησης που είχαμε, γιατί η προσφορά των 25 εκ. ήταν τόσο χαμηλή που ούτε που μας έβαλε σε προβληματισμό. Η αποτίμηση που είχαμε κάνει δεν ήταν «πέτσινη», για μονάδες που με παραδοχές τους ρύπους στα 28,5 ευρώ και απόδοση 10,7%.
Πώληση τσάμπα δεν κάνουμε. Δεν δίνουμε τη μονάδα 25 εκατ. για να κάνει ο επενδυτής απόσβεση σε 1,5 χρόνο, αφού μόνο από τα ΑΔΙ θα παίρνει 15 εκατ. το χρόνο.»
«Ο επιμερισμός ζημιών που ζητούσαν οι επενδυτές κι εμείς δεν το κάναμε, τελικά δεν προβλέφθηκε στο νόμο, γιατί υπήρχαν διαφωνίες της Κομισιόν. Ωστόσο πιστεύουμε ότι κάποια μορφή επιμερισμού θα καταφέρουμε να περάσουμε, αλλά αν δεν υπάρχουν ζημιές, δεν θα υπάρχει και λόγος επιμερισμού…»
Όπως εξηγεί, η Κομισιόν μπορεί να μη δέχεται τον επιμερισμό, αλλά αφήνει περιθώριο να βρεθούν λύσεις, ώστε να καταστούν οι μονάδες κερδοφόρες, όπως έγινε με την εθελούσια. «Αν χρειάζεται να πληρώσουμε για να κάνουμε τις μονάδες κερδοφόρες και να πάρουμε καλύτερα τιμήματα θα το κάνουμε.
»Επίσης αυτό που αλλάζει, αυτή τη φορά, είναι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν ανάλογες συναλλαγές που έγιναν την Ευρώπη και να ληφθούν υπόψιν και οι προσφορές που έγιναν. Δεχόμαστε αλλαγές στην αποτίμηση, αλλά να μας υποδείξουν παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν».
Για τους ρύπους
Όσον αφορά τις παραδοχές της αποτίμησης, η πορεία στην τιμή των ρύπων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ δεν πρέπει να επηρεάζει την αξία των μονάδων, γιατί όσο αυξάνεται η τιμή των ρύπων τόσο αυξάνεται και η οριακή τιμή συστήματος. Άρα δεν επηρεάζει ουσιαστικά το κόστος ουσιαστικά η τιμή των ρύπων αφού, το κόστος μετακυλύεται στην οριακή τιμή που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα. Δηλαδή αυτός που θα αγοράσει τις μονάδες αν αγοράζει ακριβότερα ρύπους θα πουλάει και ακριβότερα ενέργεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Οι γεμάτες βαλίτσες του Παναγιωτάκη και η τροπολογία για τον νέο διαγωνισμό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοντέλο ΕΛΠΕ για τη ΔΕΗ: Οι ελπίδες στις κοινοπραξίες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): «Πάω στην Κίνα να φέρω επενδυτές»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία