«Παγώνει» ο διαγωνισμός για υδροδοτικό ΣΔΙΤ αξίας 291 εκατ. ευρώ που διεκδικούν οι μεγάλοι Όμιλοι και είχε προκηρύξει το Υπουργείο Υποδομών και δημοπρατήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.  Πρόκειται για το έργο του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος Αττικής που διεκδικούν η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat και η Ελλάκτωρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν εξελίξει διαγωνισμός είχε έρθει αντιμέτωπος με προσφυγές των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ, το οποίο και με ομόφωνη απόφαση του ακυρώνει τις κυβερνητικές πράξεις (δηλαδή την προκήρυξη του διαγωνισμού, την υπουργική απόφαση και την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής). Τονίζει, δε, πως ο εν λόγω διαγωνισμός είναι παράνομος και ότι η χρήση του υδροδοτικού δικτύου πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο.

1

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό επεδίωκε να συμμετάσχει και η ΕΥΔΑΠ, η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω δίκτυο έως και το 2025. Ωστόσο, δεν πέρασε η νομοθετική πράξη μέσω της οποίας θα άλλαζε ο ιδρυτικός της νόμος, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει έργα ΣΔΙΤ. Ενδιαφέρον είχε δείξει, επίσης, η Μηχανική Α.Ε., αλλά αποκλείστηκε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

Μέχρι πρότινος ο διαγωνισμός βρισκόταν στο στάδιο Β (δηλαδή τη διαπραγμάτευση των ενδιαφερομένων με το Υπουργείο για τα τεχνικά και οικονομικά αντικείμενα του έργου, καθώς και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών). Σημειώνεται, ότι στόχος του Υπουργείου ήταν να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος εντός του 2023, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να αναλάβει από το 2025 το έργο.

Τι αφορά το έργο

Αναλυτικότερα το  έργο αφορούσε τη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και η διάρκεια του θα ήταν 20ετής.

Το έργο περιελάμβανε τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια της κύρια υποδομής για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Ο ανάδοχος καλούταν να διασφαλίσει την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προλαμβάνουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα τις βλάβες, βελτιστοποιώντας την οικονομική του απόδοση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Διαβάστε επίσης

Προχωρά ο διαγωνισμός αξίας 291 εκατ. ευρώ για υδροδοτικό ΣΔΙΤ που διεκδικούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat και Ελλάκτωρ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για την υδροδότηση της Αττικής αξίας 235 εκατ. ευρώ – Ποια εταιρεία «κόπηκε»