ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες από την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως επηρεάζοντας τη λειτουργία αεροδρομίων, αεροπορικών εταιριών, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο.
Η αναβάθμιση λογισμικού της αμερικανικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα αυτό, προκάλεσε προβλήματα σε συστήματα που καθήλωσαν αεροπλάνα στο έδαφος, έβγαλαν ‘εκτός αέρα’ τηλεοπτικά δίκτυα και εμπόδισαν την πρόσβαση πελατών σε τραπεζικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υγείας.
Η Crowdstrike δεν είναι πολύ γνωστό όνομα· πρόκειται, ωστόσο, για μια εταιρία 83 δισ. δολαρίων με πάνω από 20.000 συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν την Amazon.com και τη Microsoft.
«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε χθες στο NBC News ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ.
Παρά την επιδιόρθωση του προβλήματος, οι εταιρίες πρέπει τώρα να διαχειριστούν πτήσεις και ιατρικά ραντεβού που καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, παραγγελίες που χάθηκαν και δεκάδες άλλα ζητήματα, που ίσως χρειαστούν ημέρες για να αποκατασταθούν.
Εγείρεται επίσης το ζήτημα για το πώς θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα συστήματά τους ώστε να αποφύγουν τέτοιου είδους μελλοντικά μπλακ άουτ.
Αρκετά ασιατικά αεροδρόμια ανέφεραν ότι από χθες βράδυ (τοπική ώρα) η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε ή είναι «σχεδόν κανονική», και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.
Ωστόσο, ορισμένα «κατάλοιπα των προβλημάτων» που προκαλούν καθυστερήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν στο Σίδνεϋ και σήμερα θα επηρεαστούν «πέντε πτήσεις» της εταιρίας χαμηλού κόστους Jetstar στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, μετά τις πολύωρες διακοπές σε παγκόσμια πληροφοριακά συστήματα που προκλήθηκαν από σφάλμα στην αναβάθμιση λογισμικού ασφαλείας.
Τα συστήματα των αεροπορικών εταιριών για το check-in των επιβατών, που είχαν επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, αποκαταστάθηκαν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Weibo το κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο την Υπηρεσία Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, οι αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν σε χειροκίνητο το check-in και δεν επηρεάστηκαν οι λειτουργίες πτήσης.
Χθες, ακυρώθηκαν διεθνώς 5.000 από τις 110.000 προγραμματισμένες πτήσεις.
Την ίδια ώρα, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «κακόβουλες ιστοσελίδες και ανεπίσημοι κωδικοί» κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προσφέροντας βοήθεια στην αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν χθες.
Η Αυστραλία ήταν μια από τις πολλές χώρες που επηρεάστηκαν από την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων.
Η Commonwealth Bank of Australia, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, δήλωσε ότι κάποιοι πελάτες της δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα.
Ο εθνικός αερομεταφορέας Qantas το αεροδρόμιο του Σίδνεϋ ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά οι πτήσεις εκτελούνται.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε αργά χθες ότι δεν υπήρξε αντίκτυπος σε κρίσιμες υποδομές, κυβερνητικές υπηρεσίες ή τηλεφωνικά κέντρα έκτακτης ανάγκης.
Το «μοιραίο» update
Ένα «μοιραίο» update ήταν αρκετό για να καθηλωθεί το παγκόσμιο σύστημα και να απογυμνωθεί η ευαλωτότητα της παγκόσμιας ψηφιακής τεχνολογίας.
Η «μπλε οθόνη»
Υπολογιστές και τάμπλετ με Windows κατέρρευσαν σε χώρες από τις ΗΠΑ έως την Κίνα και την Αυστραλία, με αναφορές για αναγκαστικές επανεκκινήσεις συσκευών να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά από τα επηρεαζόμενα μηχανήματα δεν ήταν σε θέση να επανεκκινήσουν, αλλά εμφάνιζαν μια μπλε οθόνη σφάλματος που μερικές φορές αποκαλείται ως «μπλε οθόνη θανάτου».
Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τονίζουν ότι, παρόλο που οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει στην επιδιόρθωση λογισμικού, θα χρειαστεί τεράστια δουλειά για να τεθούν σε ομαλή και πλήρη λειτουργία όλες οι υπηρεσίες.
Ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft έσπευσε να επιδιορθώσει το πρόβλημα εντός λίγων ωρών στις εφαρμογές της και στις υπηρεσίες της, όμως αρκετοί πελάτες της ακόμα επηρεάζονται από το διεθνές ψηφιακό μπλακάουτ.
Ποιος κρύβεται όμως πίσω από το τεχνολογικό φιάσκο; Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Μία προβληματική ενημέρωση λογισμικού παραβίασε συσκευές που έχουν λειτουργικό Windows. προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές.
Κι όλο αυτό το χάος φέρεται να προέκυψε από το κορυφαίο προϊόν της εταιρείας, το CrowdStrike Falcon, στο οποίο θα γινόταν μία ενημέρωση, που θα προσέφερε πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια για τον εντοπισμό παραβιάσεων ασφαλείας.
Χάος στα αεροδρόμια – Η περίπτωση της Ελλάδας
Αεροπορικές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτήσεις να καθηλωθούν προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου.
Οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως δεν ήταν οι μόνες, καθώς οι καθυστερήσεις λειτούργησαν ως ντόμινο που συμπαρέσυραν και χώρες που δεν επηρεάστηκαν από το ψηφιακό blackout.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές, με σαφώς πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις πτήσεις σε σχέση με άλλα αεροδρόμια.
Στο Λονδίνο στις ΗΠΑ, το Βερολίνο η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη ημέρα για τους επιβάτες. Η Flight Aware δήλωσε ότι περισσότερες από 21.000 πτήσεις καθυστέρησαν παγκοσμίως και οι διαταραχές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα, καθώς πρόκειται για μία περίοδο στη καρδιά του καλοκαιριού και με εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο να έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους.
Προβλήματα σε τράπεζες και σε δομές υγείας
Aρκετές τράπεζες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε εφεδρικά συστήματα κατά τη διάρκεια της βλάβης που προκλήθηκε την Παρασκευή. Οι πελάτες των τραπεζών JPMorgan, Nomura και Bank of America δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στις υπηρεσίες την Παρασκευή και το γραφείο συναλλαγών της Haitong Securities. ήταν εκτός λειτουργίας για περίπου τρεις ώρες.
Ούτε ο κλάδος της υγείας έμεινε ανεπηρέαστος με τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε σαρώσεις, εξετάσεις αίματος και ιστορικά ασθενών, ενώ νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη προειδοποίησαν ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες στη φροντίδα των ασθενών. Πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη ανέφεραν ότι έπρεπε να κλείσουν τις κλινικές και να ακυρώσουν προγραμματισμένες διαδικασίες.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη από το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.
«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».
Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.
Στο στόχαστρο η CrowdStrike
Όλοι οι υπολογιστές Windows που επηρεάστηκαν από μια παγκόσμια αποτυχία πληροφορικής την Παρασκευή θα πρέπει να επανεκκινήσουν χειροκίνητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η CrowdStrike.
Το χάος που έχει φέρει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο την έχει φέρει στο στόχαστρο, με κάθε νέα ενημέρωσή της να προκαλεί εκνευρισμό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα τεχνικής υποστήριξης της CrowdStrike ενημέρωσε πελάτη ότι μπορεί να απαιτηθεί επανεκκίνηση του επηρεαζόμενου συστήματος έως και 15 φορές.
Πολλοί οργανισμοί πρέπει να πάνε από μηχάνημα σε μηχάνημα για να το διορθώσουν«, δήλωσε ο Allan Liska, αναλυτής απειλών στην Recorded Future Inc. «Η κεντρική διοικητική υπηρεσία είναι εκτός λειτουργίας και χρειάζεται χειροκίνητη παρέμβαση», συνέχισε.
Η εταιρεία η οποία είδε τις μετοχές της να βουλιάζουν ενδοσυνεδριακά έως και 15%, απέκτησε κι ένα νέο «εχθρό», τον Έλον Μασκ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί το λογισμικό της CrowdStrike σε ανάρτησή του στο Χ.
«Μόλις διαγράψαμε την CrowdStrike από όλα τα συστήματά μας», δήλωσε ο Μασκ Προηγουμένως είχε πει ότι το η κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε «έμφραγμα» στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο κόσμος παρέλυσε μέσα σε λίγες ώρες – Το blackout που έφερε διεθνές χάος
Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από κυβερνοεπιθέσεις – Μιλά στο mononews ειδικός καθηγητής
Microsoft: Που οφείλεται το παγκόσμιο black out – Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών