• Business

    Π. Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ ever, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, πάνω από 617 εκατ. ευρώ!

    Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

    Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ


    Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες με αιχμή την μετοχοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

    Πόσοι όμως, γνωρίζουν ότι στην περιουσία του Δημοσίου υπάγονται από τα… δάση της χώρας (τώρα εντάσσεται το Πήλιο και η Δαδιά που ένα μέρος της κάηκε το περασμένο καλοκαίρι), έως η… ανακαίνιση των νοσοκομείων και η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού;

    Ειδικά, το τελευταίο project αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, από την εποχή του Γιώργου Αλογοσκούφη που έφερε τις συμβάσεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα πριν από 20 χρόνια. Πρόκειται για 617,1 εκατ. ευρώ!

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον άνθρωπο που παρακολουθεί από κοντά και χειρίζεται τις δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

    Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617.187.784 πλέον ΦΠΑ.

    Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά στην αναμόρφωση της Σωφρονιστικής Πολιτικής. Η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    Ιστορικό και εξέλιξη του έργου

    • Οκτώβριος 2023: Ανακοινώθηκαν τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο, που είναι τα εξής (με αλφαβητικά σειρά):
    1. ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    2. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
    3. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
    4. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    • H A Φάση του διαγωνισμού με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ολοκληρωθεί και αποφασίστηκε πως στη Β Φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν και τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο.
    • Η Β Φάση του διαγωνισμού αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και εν συνεχεία την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. Η πρόσκληση για τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2024, δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες.
    • Αναμένεται η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μελετάει τη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.

    ΥΓ: Για την ιστορία και μόνο: Από τη στιγμή που τα δάση πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τον καθαρισμό τους, σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες, πέρσι δεν μπήκε ούτε μια φωτιά…

    Διαβάστε επίσης

    Okeanis Eco Tankers (Αλαφούζος): Δάνειο 34,7 εκατ. δολαρίων και πώληση και επαναμίσθωση πλοίου

    Σταϊκούρας: Προς υπογραφή δύο συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοδικές αναθεωρήσεις τιμής-στόχου για τη μετοχή €22,20 από Πειραιώς και €20,2 από Euroxx



    ΣΧΟΛΙΑ