ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ο 48χρονος Πάνος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, είναι αναμφίβολα ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος. Διότι καταφανώς περί ταλέντου πρόκειται να ηγείται κάποιος διοικητικά σε μια κατά συρροή ζημιογόνο εταιρεία και o ίδιος να έχει εξασφαλίσει ένα πλουσιοπάροχο «πακέτο» αμοιβών, κατ’ εικόνα και ομοίωση των golden boys…
Ο «χρυσός» όπως αποδεικνύεται μάνατζερ της βαριά προβληματικής Forthnet, έχει λάβει 3,2 εκατ. ευρώ συνολικά, ως ακαθάριστες αποδοχές και «μπόνους», στο διάστημα των τελευταίων επτά ετών, που βρίσκεται στη νευραλγική θέση του CEO της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, οι τακτικές και οι έκτακτες αποδοχές «τρέχουν» με περίπου 457,1 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για αποδοχές μεγαλύτερες από εκείνες του… Κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει μισθό 396,9 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Επίσης οι αμοιβές του Πάνου Παπαδόπουλου ξεπερνούν και εκείνες των τριών CEO της Εθνικής, της Πειραιώς και της Αlpha Bank, που είναι περί τις 300.000 ευρώ ετησίως για τον κάθε έναν.
Οι συγκεκριμένες συστημικές τράπεζες είναι οι βασικοί πιστωτές της Forthnet και κατ’ ουσίαν εκείνες (μαζί με την Attica Bank) κρατάνε στη ζωή την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Έχοντας όμως εκκινήσει, καιρό τώρα, διαδικασίες πώλησης της εταιρείας, η έκβαση των οποίων παραμένει άδηλη.
Σε κάθε περίπτωση οι παροχές προς τον CEO της Forthnet δεν είναι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε είδος. Με την έννοια ότι είναι ενταγμένος σε ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ του έχουν χορηγηθεί εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό.
Το συνολικό ετήσιο κόστος των ωφελημάτων αυτών ανέρχεται σε 126.382 ευρώ το χρόνο, όπως τουλάχιστον έχει αποτυπωθεί στο προ διετίας ενημερωτικό δελτίο.
Αν τα κόστη αυτά προβληθούν σε επταετή ορίζοντα, φτάνουν στα συνολικά επίπεδα των 884,6 χιλιάδων ευρώ. Οπότε μαζί με όλες τις άλλες αποδοχές, το κόστος της εταιρείας για τον CEO της ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ σε επταετή πάντα βάση…
Με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Forthnet. Εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1995, φέρνοντας αρχικά το ίντερνετ και μεταγενέστερα τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα.
Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, ενώ μέχρι τότε είχε θητεύσει σε άλλα κρίσιμα πόστα στην εταιρεία, όπως αυτά του τεχνικού και εμπορικού διευθυντή.
Διαδέχτηκε τον Παντελή Τζωρτζάκη όταν εκείνος αποχώρησε για να γίνει αρχικά σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια και υπουργός στην κυβέρνησή του.
Οι ζημιές και η αποτέφρωση των ιδίων κεφαλαίων
Επί Διοίκησης Παπαδόπουλου, η Forthnet παράγει συνεχώς ζημιές, οι οποίες από το 2011 έως και τη χρήση του 2017 ανέρχονται συνολικά στα… 508,1 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα τα ίδια κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου από τα 260,3 εκατ. ευρώ, έχουν γυρίσει τώρα σε αρνητικά κατά 189 εκατ. ευρώ.
Σε εταιρικό επίπεδο, τα ίδια κεφάλαια από 330,1 εκατ. ευρώ, έχουν περιοριστεί τώρα σε 30,9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια στα επτά τελευταία χρόνια έχουν… καεί 449,3 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Forthnet, ή 299,2 εκατ. ευρώ σε εταιρική βάση.
Επίσης σε σύγκριση με τα δεδομένα της χρήσης του 2010, ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Forthnet ήταν στην περσινή χρονιά κατά 27,4% χαμηλότερα, κάτι που μεταφράζεται σε 111 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Από την άλλη πλευρά και στα ίδια χρονικά δεδομένα, η λειτουργική κερδοφορία έχει μειωθεί κατά 40,2% ή κατά 27,2 εκατ. ευρώ.
Ακόμη οι θέσεις εργασίας στον όμιλο από 1.545 άτομα που ήταν στα τέλη του 2010, υποχώρησαν πέρσι στα 1.142, καταγράφοντας ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 26%.
Όλα αυτά, δεν αποτέλεσαν τα παραμικρό εμπόδιο για την έγκριση των αμοιβών από τι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Forthnet. To 2012 οι μικτές αποδοχές Παπαδόπουλου ανήλθαν στα 298.250 ευρώ.
Περίπου τόσες εκτιμάται ότι θα ήταν και το 2011, καθώς για αυτήν τη χρονιά δεν υπάρχει ξεκάθαρο στοιχείο στον ισολογισμό.
Για το 2013 και το 2014 οι αμοιβές στον CEO και μοναδικό εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν αντίστοιχα 309 και 308,7 χιλιάδες ευρώ. Το 2015 οι αμοιβές ανήλθαν στα 316.270 ευρώ.
Και «χρυσό» πριμ παραγωγικότητας
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2016 και στο ενημερωτικό δελτίο για το μετατρέψιμο ομολογιακό, αποκαλύφθηκε ότι ο Πάνος Παπαδόπουλος πήρε άλλα 832.380 στη χρήση του 2015…
Και αυτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για… ετεροχρονισμένες έκτακτες αμοιβές παραγωγικότητας, οι οποίες αφορούσαν τις χρήσεις 2011, 2012 και 2014 που ήταν εγκεκριμένες από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Στο τι ακριβώς συνίσταται η παραγωγικότητα του CEO είναι προφανώς κάτι που το γνωρίζουν οι μέτοχοι, οι οποίοι και την ενέκριναν.
Το 2016 οι αποδοχές ήταν 316.505, εκ των οποίων ο Πάνος Παπαδόπουλος εισέπραξε καθαρά 161.315 ευρώ. Ήτοι το 51% των ακαθάριστων αμοιβών.
Αυτή ήταν και η μοναδική χρονιά που δίνεται ένα τέτοιο στοιχείο, το οποίο με τη σειρά του είναι ενδεικτικό για το πώς διαμορφώνονται οι μικτές και οι καθαρές αποδοχές.
Όμως η περσινή χρονιά ήταν σαφώς καλύτερη για τον CEO της Forthnet, καθώς οι μικτές του αμοιβές εκτινάχτηκαν στα 500.814 ευρώ. Έχοντας συμπεριλάβει και τα… μπόνους επίτευξης στόχων, για το 2015 και το 2016.
Το τι είδους στόχοι επιτεύχθηκαν θα είχε ασφαλώς ενδιαφέρον να κοινοποιηθεί ευρύτερα. Ειδικά όταν πρόκειται για μια εταιρεία, για την οποία ο ορκωτός λογιστής (Ernst & Young) επισημαίνει στον περσινό ισολογισμό και το ζήτημα της ουσιώδους αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας.
Για την οποία παραμένει ανοικτό ερώτημα το πώς θα καλυφθούν τα 50,9 εκατ. ευρώ των ταμειακών αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, μέσα στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.
Eκτός κι αν ο ιδιαίτερα αγαπητός σε ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κυβέρνησης, Πάνος Παπαδόπουλος, έχει κάποια μυστική συνταγή για να υπερκεράσει τα αλυσιδωτά προβλήματα της εταιρείας.
Για την οποία οι τράπεζες είναι εκείνες που της δίνουν ανάσες, εν είδει τεχνητής αναπνοής, καθώς μόνο αυτές κάλυψαν πρόπερσι το μεγάλο, μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα