ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η δική μας επένδυση σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Πεταλιών, είναι στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, αφορά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, επένδυση 200 εκατ. ευρώ, με μια πολύ ήπια δόμηση, η οποία αναμένουμε ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 400 θέσεις άμεσης εργασίας» ανέφερε ο κ. Πάνος Παναγιωτίδης, CEO της Grivalia Development. Ερωτηθείς σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια τέτοια επένδυση, ο ίδιος σημείωσε ότι «Οι προκλήσεις είναι οι ίδιες και οι ερώτηση που καλείσαι να απαντήσεις είναι «αν το τουριστικό προϊόν που έχω σχεδιάσει θα έχει την επιτυχία που θέλω; Θα μπορέσω να βγάλω μια άδεια σ’ αυτή τη ζωή;».
Ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε ακόμα ότι «Σήμερα βιώνουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι έχει καταρρεύσει όλος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Βρίσκεται σε διαβούλευση το καινούργιο χωροταξικό, αλλά και όλα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Η πραγματικότητα για οποιονδήποτε επενδυτή, που είχε πάρει μια απόφαση πριν 4-5 χρόνια να πάρει μια έκταση, είχε φτιάξει ένα business plan, σήμερα όλο αυτό βρίσκεται στον αέρα. Αν δεν λυθεί όλο αυτό το πρόβλημα άμεσα θα χαθεί αυτό το momentum».
Τέλος, σημείωσε ότι στην Ελλάδα «Υπάρχουν πολλοί ανεκμετάλλευτοι προορισμοί που έχουν τα χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις». Στην επένδυση στην Πάλαιρο αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Ροκόφυλλος, CEO και Founder του Paleros Bay, ανέφερε ότι η «Πάλαιρος είναι στις ακτές του Ιονίου νότια της Λευκάδας και βλέπει όλα τα νησιά του Ιονίου. Η επιλογή της έγινε γιατί είναι δίπλα στο αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι δίπλα στην Αμβρακία οδό και έχουμε μια εξαιρετική προσβασιμότητα, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα. Με νόμιμη ταχύτητα από την Αττική Οδό είμαστε 2,5 ώρες. Η Πάλαιρος έχει έναν κόλπο που δίνει άμεση προσβασιμότητα σε όλα αυτά τα νησιά».
Ο ίδιος αναφερόμενος στο είδος της επένδυσης, σημείωσε πως «Ξεκινήσαμε να πουλάμε κατοικία σε Ευρωπαίους, κυρίως σε Ολλανδία, Βέλγιο και Αγγλία. Τις νοικιάζουμε για λογαριασμό των πελατών μας. Για να δώσουμε απόδοση νοικιάζουμε αυτές τις κατοικίες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι καθαρό real estate πουλάμε κατοικίες, αλλά οι πελάτες μας ζητούν αποδόσεις».
Στο project των πρώην Κεραμείων της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε κ. ο Αναστάσιος Ανδρεάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της STANTA. «Το project στα πρώην Kεραμεία Αλλατίνη, είναι το πρώτο στο οποίο δίνεται άδεια ανέγερσης ουρανοξύστη 100 μέτρων και περίπου 30.000 τμ εμβαδού. Παράλληλα με τον ουρανοξύστη θα χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές χρήσεις και το σύνολο των διατηρητέων. Βρίσκονται κοντά στη στάση του μετρό που θα ανοίξει σε ένα μήνα. Θα έχει εκτός από τις κατοικίες και ένα πολύ μεγάλο δημόσιο πάρκο που θα αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα. Είμαστε στη φάση αναζήτησης συνεργειών από διεθνείς developers με τεχνογνωσία για να προχωρήσει το project».
Ερωτηθείς σχετικά μίλησε και για το project στη νήσο Διάπορο: «Το project είναι μια μικρή μονάδα πολύ υψηλού επιπέδου στη νήσο Διάπορο. Είναι ένα οικολογικό ησυχαστήριο με μεγάλα δωμάτια σε μια υπέροχη τοποθεσία, θα είναι και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στην Ελλάδα καθώς το νησί δεν έχει καμία υποδομή για ενέργεια. Μόνιμους κατοίκους δεν έχει. Έχει περίπου 30 παραθεριστικές κατοικίες, κάποιες νοικιάζονται αλλά κυρίως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παραθερίζουν το καλοκαίρι».
Στην ανάγκη να λαμβάνεται υπόψιν η ωρίμανση ενός project, στάθηκε ο κ. Δημήτρης Μανουσάκης, Founder και Managing Partner της «Kentriki Savills Hellas». «Υπάρχουν πάρα πολλά projects στον αέρα. Θέλει προσοχή το να αντιληφθεί κανείς την ωρίμανση ενός project είτε είναι του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν σε σύντομο διάστημα. Στα μοντέλα, αν κανείς προσπαθήσει να το αναλύσει μακροοικονομικά, το κρισιμότερο μέγεθος είναι ο χρόνος. Πολλές φορές συνιστούμε να μην προχωρήσει άμεσα, αν δεν υπάρχει η ωρίμανση».
Στις διαφορές επενδυτή και operator αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Χάντζος, Founder & Managing Director της Hotellect Hotel Investment Advisory. «Να διαχωρίσουμε ρόλους. Operator και επενδυτής. Όταν οι δύο ρόλοι είναι διαφορετικοί και η προσέγγιση είναι διαφορετική. Ο επενδυτής θα βάλει τα κεφάλαια και την ενέργεια για να χτίσει την επένδυση. Θα πρέπει να κάνει ο ίδιος κάτι για την ανάδειξη του προορισμού. Ερχόμαστε στον operator για έναν καινούργιο προορισμό. Οι ίδιοι δεν βάζουν λεφτά. Αυτό που βάζουν είναι η τεχνογνωσία, τα κανάλια που μπορούν να προωθήσουν έναν προορισμό».
Ερωτώμενος για το πώς δημιουργείται η υπεραξία ενός προϊόντος σημείωσε: «Έχει να κάνει με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του project, με την τοποθεσία του και με την ομάδα διοίκησης και διαχείρισης. Μετά έχει να κάνει με την προοπτική του προορισμού του ίδιου, αν είναι ένας κορεσμένος προορισμός δεν το συζητάμε, έχει να κάνει με τα ανταγωνιστικά προϊόντα».
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λαμπίρης.
Διαβάστε επίσης
Στουρνάρας: Γιατί αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών – Μείωση στο τέλος του 2024
Υπάλληλοι του ΕΒΕΠ: Ο κ. Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες του κατέφυγαν σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις
Συνεργασία ΑΒ Βασιλόπουλου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπλε Κέδρος: ΕΓΣ για την ακύρωση 700.000 ίδιων μετοχών
- Λιθουανία: Ο Gintautas Paluckas, o νέος πρωθυπουργός της χώρας
- Σκάλκος στο ΣΕΥ: Σημαντική η διατήρηση ενός ανοικτού πολυμερούς συστήματος διεθνούς εμπορίου
- Bloomberg: 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές με νέα ομόλογα το 2025