Μέσα από ένα λαβύρινθο δικών και προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παντελής Μαντωνανάκης, πρόεδρος και  CEO της ξενοδοχειακής  «Αττικός Ήλιος ΑΕ», μπλοκάρει  κάθε διαδικασία  πλειστηριασμού που αγγίζει είτε τις μετοχές, είτε τα ακίνητα της εταιρείας, όπως είναι το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi.

Έτσι, άλλος ένας προγραμματισμένος στην πλατφόρμα e- auction πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Eurobank, για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, που αφορά το σύνολο των μετοχών της Αττικός Ήλιος, με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 29,26 εκατ ευρώ,  δεν θα πραγματοποιηθεί.

Και αυτό επειδή την ίδια μέρα, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί σε Δικαστήριο της Αθήνας, προσφυγή του κ. Μαντωνανάκη κατά της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η  Eurobank, προκειμένου να βγουν σε πλειστηριασμό οι μετοχές της  Αττικός Ήλιος.

Την ίδια ώρα, ανώτατη τραπεζική πηγή με άμεση εμπλοκή και γνώση της υπόθεσης δηλώνει αποκλειστικά στο mononews ότι «η περίπτωση της Ήλιος και της Αττικός Ήλιος αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση υπερχρεωμένης επιχείρησης, διοικούμενη από έναν μη συνεργάσιμο και δικομανή μέτοχο. Δυστυχώς έως τώρα οι τράπεζες δεν έχουν αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή με την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Αυτό όμως τελείωσε. Από εδώ και στο εξής οι τράπεζες θα το πάνε έως τέλους και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται (whatever it takes) για να λύσουν οριστικά τον γόρδιο δεσμό».

Δεν πληρώνει τα δάνεια του

Το δικαστικό σίριαλ ξεκίνησε από τη στιγμή που η  Eurobank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση –σύμφωνα με πληροφορίες για δάνεια άνω των 350 εκατ ευρώ τα οποία έχουν να εξυπηρετηθούν από το 2012. Πρόκειται για ομολογιακό δάνειο με την Eurobank να λειτουργεί ως leader και για λογαριασμό των άλλων ομολογιούχων (τραπεζών). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εμπράγματων εξασφαλίσεων προσημειώσεις έχουν εγγραφεί και στα ξενοδοχεία  του ομίλου Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Τα βήματα όμως, από τη στιγμή που καταγγέλλεται η σύμβαση του δανείου μέχρι να κτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί είναι αρκετά, αφού πρέπει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, να ακολουθήσει η κατάσχεση και τέλος ο πλειστηριασμός.

Μπλοκάρει με προσφυγές

Η Αττικός Ήλιος, από την πλευρά της σε  κάθε νομική ενέργεια της τράπεζας,  απαντά ανάλογα με προσφυγές στη  Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει τα ένδικα μέσα.

Να σημειωθεί ότι στον όμιλο ανήκουν 8 ξενοδοχεία, τα Grand Resort Lagonisi, Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas, ενώ μέσω άλλων εταιρειών διαχειρίζεται στην Κρήτη τα ξενοδοχεία Kalimera Kriti  και  Kernos Beach Hotel & Bangalows  και στο Ναύπλιο δύο Ξενία (Ναυπλίου και Amfitrion) και το Nafplia Palace.

Το Grand Resort Lagonisi πέρασε στην Αττικός Ήλιος το 1999 μέσα από διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) με σύμβαση εκμετάλλευσης 40 ετών.

Ωστόσο στην πορεία ο Όμιλος στράφηκε κατά της ΕΤΑΔ με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα η εταιρεία Αττικός Ήλιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη (Άρειο Πάγο και Διαιτητικά Δικαστήρια)  κατά της ΕΤΑΔ καταλογίζοντας της «αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της».

Σε αυτήν τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ο όμιλος έχει δικαιωθεί πολλές φορές από τον ΑΠ, ενώ με δύο αποφάσεις τους,  αρμόδια διαιτητικά δικαστήρια,  του έχουν επιδκάσει ποσά άνω των 110 εκατ ευρώ.

Και σε αυτό το σίριαλ, με  μπαράζ προσφυγών, η τελευταία πράξη αφορά την ΕΤΑΔ,  η οποία ζήτησε φέτος τον Οκτώβριο από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προστασία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που θα συζητηθεί η προσφυγή της κατά της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου.

Τι αναφέρει το έγγραφο του πλειστηριασμού: 

Με επίσπευση της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία», με έδρα την Αθήνα, οδός Όθωνος αριθμός 8, με Α.Φ.Μ. 094014250, Δ Ο Υ ΦΑΕ Αθηνών, λειτουργούσης με αριθμό ΓΕΜΗ 000223001000 (πρώην ΑΡΜΑΕ 6068/06/Β/86/07), με την ιδιότητά της ως Εκπροσώπου των Ομολογιούχων και Πληρεξούσιας Καταβολών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου κατά την έννοια του άρθρου 6 του νόμου 3156/2003, ποσού ευρώ τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000€), που διαιρείται σε τριακόσια εκατομμύρια ονομαστικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας ευρώ ενός (€ 1,00) η κάθε μία, εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», με ΑΦΜ…., που εδρεύει στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης (Ελούντα) και εκπροσωπείται νόμιμα, που διέπεται από τη με ημερομηνία 22.03.2007 Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου και Διορισμού Πληρεξουσίου Καταβολών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων, δυνάμει της με ημερομηνία 22/11/2019 εντολής της άνω ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία» εκτίθενται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. της 17ης Ιουλίου / 13ης Αυγούστου 1923, σε συνδυασμό με την παρ 4 του άρθρου 73 του Ν. 4548/2018. 

Τι είχε καταγγείλει ο τεως CEO  της ΕΤΑΔ τον Οκτώβριο του 2019

Πριν απο σχεδόν 2 μήνες  ο (τέως εδω και λίγες ημέρες) Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Γιώργος Τερζάκης, είχε επιβεβαιώσει  τις “πιέσεις”  στην ΕΤΑΔ από τον τέως υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο και  το περιεχόμενο της επιστολής του, προς το τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, που απέστειλε , στις 30 Σεπτεμβρίου.  Υπενθυμίζεται οτι διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ είναι απο τις 28 Νοεμβρίου ο Στέφανος Βλαστός.

Στην εν λόγω επιστολή ο  τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ καταγγέλλει ότι «η ΕΤΑΔ δέχθηκε πίεση  να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Μαντωνανάκη. Επίσης αναφέρει ότι πριν την κατάθεση των διαιτητικών αγωγών η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο, υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών όπως του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου.

Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών εν όψει του υψηλού του δανεισμού στις τράπεζες».

Η επιστολή αυτή ήταν η απάντηση του κ. Τερζάκη στις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη επιστολή-καταγγελία στο υπουργείο Οικονομικών από την Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ, που είχε γίνει στις 24 Ιουλίου 2019.

Το mononews.gr απηύθυνε τον Οκτώβριο του 2019 στον κ. Τερζάκη δύο ερωτήσεις: Από που δέχθηκε πιέσεις η ΕΤΑΔ; Ποια ήταν η στάση του Αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου στις συναντήσεις που έγιναν για τις αποζημιώσεις.

Η απάντηση του κ. Τερζάκη στο mononews ήταν «στα ερωτήματα αυτά, απαντά το έγγραφό μου που απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Με τη λακωνική αυτή απάντησή του, ο κ. Τερζάκης αν και αποφεύγει να πει λεπτομερώς τον τρόπο που ασκήθηκαν οι πιέσεις ή τι ακριβώς υποστήριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος στην εν λόγω συνάντηση, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της επιστολής, και συνδέει τις πιέσεις που του ασκήθηκαν με το πρόσωπο του Αναπληρωτή υπουργού.

Τι έλεγαν οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΔ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ (ΟΕΕ ΕΤΑΔ) τον Οκτώβριο του 2019  σε  επιστολή που απέστειλαν προς το υπουργείο Οικονομικών, επίσης κατήγγειλαν την ανάμειξη Παπαγγελόπουλου στην αντιδικία ΕΤΑΔ-Μαντωνανάκη.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εργαζόμενων της ΕΤΑΔ, αφήνονται αιχμές τόσο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλο, όσο και για τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Ιωάννη Δρόσο οι οποίοι χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση φέρονται να ασχολήθηκαν με αυτή, λαμβάνοντας την πλευρά της Αττικός Ήλιος (όπως υποστηρίζει η πλευρά του ομίλου), καλώντας την ΕΤΑΔ να πληρώσει ιλιγγιώδη ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ως αποζημίωση.

Ειδικότερα, ανέφεραν, ότι «πρόσωπα εκτός της εταιρείας, και μη έχοντα οποιαδήποτε σχέση, έστω έμμεση με αυτήν, όπως ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο καθηγητής και τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Ιωάννης Δρόσος, ασχολήθηκαν με την υπόθεση, και φέρονται, όπως η μισθώτρια εταιρεία επισήμως ισχυρίζεται, να εκφράζουν τη γνώμη ότι η ΕΤΑΔ ΑΕ θα έπρεπε, τάχα, να αποζημιώσει τη μισθώτρια (Αττικός Ήλιος του ομίλου Μαντωνανάκη) με ιλιγγιώδη ποσά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων».

Η δικαστική διαμάχη  τα διαιτητικά δικαστήρια και το 1 δισ. διαφυγόντα κέρδη

Η δικαστική  διαμάχη   αφορά τη σύμβαση του 2003 μεταξύ των δύο πλευρών για τη πρόσθετη μίσθωση έκτασης 85 στρεμμάτων, παρακείμενης στο ακίνητο που έχει μισθώσει η εταιρεία στο οποίο βρίσκεται το Lagonissi Resort.

Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, η μισθώτρια διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ  επιπλέον των 124 εκατομμυρίων ευρώ αποζημιώσεων για τη αθέτηση της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως η έκταση αυτή, αν και ανήκει στην ΕΤΑΔ, έχει καταπατηθεί από τον Δήμο Καλυβίων, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα και έτσι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην «Αττικός Ήλιος». Η ΕΤΑΔ έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Καλυβίων, η υπόθεση έχει εκδικαστεί και βρίσκεται στη φάση της Πραγματογνωμοσύνης.

Στο μεταξύ, η «Αττικός Ήλιος» από το 2006 προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο τη δικαίωσε επιβάλλοντας πρόστιμο στην ΕΤΑΔ ύψους 5.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλόμενων προστίμων από το 2006 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλευράς της «Αττικός Ήλιος», ανέρχεται όμως σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πλευρά της ΕΤΑΔ είναι 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν αποστείλει ο κ. Γιώργος Τερζάκης της επιστολή στο τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία επιδίκασε στον ξενοδοχειακό όμιλο που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi ποσό άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για υπαίτια αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της ΕΤΑΔ. Εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι το ποσό αυτό φθάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό των 80 εκατομμυρίων είναι ανεξάρτητο από τα επιπλέον 44 εκατ. ευρώ τα οποία άλλη απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου επιδίκασε στον όμιλο Μαντωνανάκη και κατά της ΕΤΑΔ νωρίτερα φέτος.

Τώρα αναμένεται νέα διαταγή πληρωμής που μαζί με την προηγούμενη ανεβάζει στα επίπεδα των 124 εκατομμυρίων ευρώ την απαίτηση του ομίλου Μαντωνανάκη με την σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ η ΕΤΑΔ έχει ασκήσει έφεση.