• Business

    Π.Γ. Νίκας: Πού ποντάρει για επιστροφή στην κερδοφορία

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Συνεχίζει να παράγει ζημιές η αλλαντοβιομηχανία Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, παρά τις κινήσεις εξορθολογισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκησή της υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Η αλλαντοβιομηχανία, υπό την ιδιοκτησία της Bespoke, πέτυχε πέρυσι πωλήσεις ύψους 103 εκατ. ευρώ από 70,5 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που επετεύχθη λόγω της επιχειρησιακής ενσωμάτωσης στη Νίκας της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών Εδεσμα στις 30/12/2022. Η συγχώνευση αυτή οδήγησε παράλληλα και σε μείωση των ζημιών σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA κατά 31,9 %, από -5,4 εκατ. εκατ. ευρώ  σε -3,7 εκατ. ευρώ  αντίστοιχα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η εταιρεία στην πρώτη της χρήση εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό, διεύρυνε τις συνολικές ζημιές μετά από φόρους στα  14,754 εκατ. ευρώ από 12,227 εκατ. ευρώ το 2022. Τα αποτελέσματα την περσινή χρόνια, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας, επηρεάστηκαν :

    • Από την μεταφορά του συνόλου της παραγωγής αλλαντικών στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου και την συνακόλουθη παραγωγική και διοικητική αναδιάρθρωση.
    • Από την ενσωμάτωση στον οργανισμό πωλήσεων και διανομών της Νίκας των προϊόντων της Εδεσμα.
    • Την αύξηση στις τιμές των κρεάτων συγκριτικά με το το 2022.
    • Την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.

    Πωλητήριο σε τρία ακίνητα

    Για τη φετινή χρονιά  μετά και την πλήρη ενσωμάτωση της Εδεσμα σε όλες τις λειτουργίες της Νίκας, η διοίκησή της στοχεύει στην επίτευξη κεροδοφορίας. Αυτό θα γίνει, όπως αναφέρει η διοίκησή της μέσω «μιας διευρυμένης γκάμας ποιοτικών προϊόντων, που ικανοποιούν όλες τις σημερινές ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και των συνεργειών που θα επιτευχθούν χάρη στον εξορθολογισμό της παραγωγής και του δικτύου πωλήσεων και διανομής». Επιπλέον έχει δρομολογήσει την πώληση τριών ακινήτων σε Σίνδο και Θέρμη που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της.

    Κινήσεις εξορθολογισμού

    Ειδικότερα, φέτος οι πρωτοβουλίες της εταιρείας έχουν εστιάσει στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών της. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Νίκας προχώρησε στις εξής ενέργειες:

    -Τον Ιανουάριο σύναψε με την μητρική της Bespoke SGA Holdings  σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 4 εκατ. ευρώ. Το δάνειο έχει διάρκεια τρία έτη και θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

    -Τον Φεβρουάριο 2024 επεδόθη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, για απένταξη επενδυτικού σχεδίου της συγχωνευθείσας εταιρείας ΕΔΕΣΜΑ από το αντίστοιχο χρηματοδοτούμενο έργο και επιστροφή της ληφθείσας προκαταβολής ύψους  665 χιλ. ευρώ, υποχρέωση που είχε  προβλεφθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2022.

    -Τον Μάρτιο 2024 εξοφλήθηκε τραπεζικό δάνειο ύψους 6,35 εκατ. ευρώ πλέον των δεδουλευμένων τόκων με ισόποσο ενδοομιλικό δάνειο από την μητρική εταιρεία.

    -Τον Απρίλιο η εταιρεία σύναψε με την μητρική της άλλη μία σύμβαση κάλυψης κοινού  ομολογιακού δανείου ποσού 3,5 εκατ.ευρώ. Το δάνειο έχει διάρκεια οκτώ έτη και θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

    -Τον Απρίλιο 2024 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας η πώληση ενός μη λειτουργικού ακινήτου, μαζί με το όμορο οικόπεδο διαθεσίμου προς πώληση, ευρισκομένου στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενο αντίστοιχης προσφοράς αγοράς.

    -Τον Ιούνιο 2024 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας η πώληση δύο μη λειτουργικών ακινήτων διαθεσίμων προς πώληση, ευρισκομένων στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενο αντίστοιχων προσφορών αγοράς.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το 2023 η Νίκας  απασχολούσε 525 άτομα από  415 άτομα την προηγούμενη χρονιά.

    Διαβάστε επίσης

    Π.Γ. Νίκας: Πού ποντάρει για επιστροφή στην κερδοφορία

    Bespoke: Τζίρος 200 εκατ. ευρώ και θυγατρική στις ΗΠΑ για τον όμιλο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

    Κοτόπουλα Αγγελάκης: Πού ποντάρει για περαιτέρω ανάπτυξη

     



    ΣΧΟΛΙΑ