Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ozempic: Το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας είναι και το ελιξίριο της νιότης; Τι λένε οι ειδικοί

obese fat man preparing Semaglutide Ozempic injection control blood sugar levels

Μπορεί ένα χάπι για την παχυσαρκία να επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσης του σώματος; Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, το Ozempic και το Wegovy, τα δημοφιλή σκευάσματα της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, αποδεικνύεται ότι έχουν οφέλη πέρα από τα προφανή.

Σε άρθρο του Guardian παρατίθενται μία σειρά μελετών σχετικά με τα εκτεταμένα αυτά οφέλη.

«Ενισχυτής υγείας»

«Η σεμαγλουτίδη έχει εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο καθηγητής Harlan Krumholz της Ιατρικής Σχολής του Yale.

«Δεν είναι μόνο η αποφυγή των καρδιακών προσβολών. Λειτουργεί ως ενισχυτής της υγείας. Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνει στην πραγματικότητα τη διαδικασία γήρανσης», σημείωσε.

Οι μελέτες παρήχθησαν με τη μεθοδολογία Select στις ΗΠΑ, με δείγμα 17.604 ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διαπιστωμένη καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε για πάνω από τρία χρόνια σε μία μελέτη που υπήρχαν δύο κατηγορίες. Αυτοί που έπαιρναν σεμαγλουτίδη κι αυτοί που έπαιρναν εικονικό χάπι.

Συνολικά 833 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκ των οποίων το 58% των θανάτων αφορούσε σε καρδιαγγειακά αίτια και το 42% σε άλλα, με τις λοιμώξεις να αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στην τελευταία αυτή ομάδα. Το κρίσιμο είναι ότι όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από λοιμώξεις σε σχέση με εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ η λήψη της ουσίας φαίνεται ότι μείωσε επίσης σταθερά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.

«Η μείωση σε μη καρδιαγγειακούς θανάτους, και ιδιαίτερα σε θανάτους από λοιμώξεις, αποτέλεσε έκπληξη», δήλωσε ο Benjamin Scirica, καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας μιας από τις μελέτες.

Αυξημένη ζήτηση

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε διάφορα αίτια, τα οποία μπορεί να ανατραπούν με θεραπείες όπως η σεμαγλουτίδη», συνέχισε.

Οι τελευταίες μελέτες ανοίγουν την βεντάλια στα οφέλη που προσφέρουν τα χάπια κατά της παχυσαρκίας.

Ήδη η δραστική μείωση βάρους που προσφέρουν έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους ασθενείς, οι οποίοι διεθνώς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μήνες ή αναζητούν διακαώς τη μηνιαία θεραπεία λόγω των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται στα φάρμακα.

Η τεράστια επιτυχία τους έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τα επιτυχημένα σκευάσματα και έχει κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η αγορά κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης:

efood: Ξεπέρασαν τα 2.6 εκατομμύρια οι ενεργοί χρήστες το πρώτο εξάμηνο του 2024

Zepbound: Γιατί ο ανταγωνιστής του Ozempic πουλάει φιαλίδια στη μισή τιμή; Ποιους ασθενείς αφορά

Ozempic: Πόσο ανθεκτικό είναι στις νέες προκλήσεις – Το χάπι που απειλεί την κυριαρχία του