• Business

    Ozempic: Πόσο ανθεκτικό είναι στις νέες προκλήσεις – Το χάπι που απειλεί την κυριαρχία του

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Τις τελευταίες ημέρες, η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, η Novo Nordisk παλεύει να διατηρήσει την ανάπτυξη της κεφαλαιοποίησής της, καθώς τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου της, δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

    Οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, κερδίζουν πάνω από 23% από την αρχή του έτους και τα Ozempic και Wegovy, τα θαυματουργά για την παχυσαρκία σκευάσματα παραμένουν τα πιο δημοφιλή προϊόντα της σε ΗΠΑ και Ευρώπη χάρη στην ταχεία δράση τους.

    Η αγορά του αδυνατίσματος

    Η Novo Nordisk για αρκετό καιρό απολάμβανε το μονοπώλιο σε μια αγορά διαρκώς διογκούμενη, με τους ασθενείς να κάνουν ουρές και να οδηγούν για ώρες μέχρι να πάρουν στα χέρια τους το θαυματουργό ενέσιμο σκεύασμα.

    Τα δύο φάρμακα έγιναν διάσημα χάρη στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχαν σε celebrities, με αποτέλεσμα εκατομμύρια «απλοί» άνθρωποι να κυνηγούν κι αυτοί με τη σειρά τους την πρόσβαση στα πανάκριβα σκευάσματα.

    Πίσω από την Novo Nordisk, με εξίσου μεγάλη αποτυχία ακολουθούσε η Eli Lilly, η αμερικανική  φαρμακοβιομηχανία, η οποία με το Zepbound πετύχαινε εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.

    Τα κέρδη της εταιρείας για το β’ τρίμηνο του 2024 ικανοποίησαν τους επενδυτές, ενώ μια σειρά από μελέτες που υποδεικνύουν ότι το σκεύασμα έχει παράπλευρες ωφέλειες για την υγεία των ασθενών, ενίσχυσε την παρουσία του στην αγορά αλλά και τις πιθανότητές του να διεκδικήσει κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αγορά αυτή θα μπορούσε μέχρι το 2030 να αγγίξει τα 130 δισ. δολάρια.

    Σε αυτή την κούρσα όμως η Novo Nordisk έχει αν αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό, καθώς δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν ένα ελκυστικό προϊόν για να λανσάρουν.

    Η Roche έχει καταφέρει να κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς εξαγόρασε τον περασμένο Ιανουάριο έναντι 3,1 δισ. δολαρίων την βιοτεχνολογική εταιρεία Carmot, η οποία βρισκόταν ήδη σε φάση ανάπτυξης ενός χαπιού για την απώλεια βάρους.

    Η ενθαρρυντική έρευνα

    Πριν μία εβδομάδα μία έρευνα έδειξε δραστικά αποτελέσματα σε ασθενείς που λαμβάνουν το χάπι, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να εκτοξευτούν.

    Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο σε ενέσιμη μορφή, με το «όραμα» ενός χαπιού να είναι ο στόχος πολλών εταιρειών, που βλέπουν τις Novo Nordisk και Eli Lilly να κυριαρχούν σε μία αγορά που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επόμενα χρόνια τα 100 δισ. δολάρια.

    Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι τεράστιος, καθώς η Roche δεν τρέχει να «προλάβει» μόνο τις δύο εταιρείες που κυριαρχούν στον τομέα, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση παρασκευής νέων φαρμάκων για αποτελεσματικότερες θεραπείες από τα φάρμακά τους Wegovy και Ozempic (Novo Nordisk) και Mounjaro (Eli Lilly).

     Ήδη αυτά τα σκευάσματα έχουν προσφέρει στους ασθενείς απώλεια βάρους κατά 15% και 20%.

    Η αντεπίθεση

    Βέβαια η Novo Nordisk, η οποία πρακτικά έχει σηκώσει το βάρος της οικονομίας της Δανίας, εκτοξεύοντας το ΑΕΠ της δεν έχει μείνει άπραγη. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκταση εργοστασίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Δανία, Γαλλία και ΗΠΑ με τις συνολικές επενδύσεις να αγγίζουν τα 6,8 δισ. δολάρια από 3,9 δισ. δολάρια πέρσι.

    Η εταιρεία που γνώρισε μία εκρηκτική επιτυχία χάρη στο μαγικό συστατικό της σεμαγλουτίδης έχει εκτοξευτεί στην κορυφή των πολυτιμότερων εταιρειών της Ευρώπης, αν και πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την άρρηκτη σύνδεση της ανάπτυξης της εταιρείας με την οικονομία της Δανίας, καθώς η δανική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη κατά 2%, αποκλειστικά και μόνο από τη δραστηριότητα της Novo Nordisk.

    Έχοντας ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας (Ozempic και Wegovy), η Novo Nordisk επεκτείνεται και σε έναν ακόμα «χρυσό» τομέα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι αναπτύσσει παράλληλα την παραγωγή εμβολίων κατά του καρκίνου, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του mRNA.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Μετά το διάσημο Ozempic, επόμενο στοίχημα τα εμβόλια κατά του καρκίνου

    Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;

    Στα σκαριά μέγα deal στα σνακ: Η Mars εξετάζει να εξαγοράσει τα Pringles



    ΣΧΟΛΙΑ