• Business

    Ozempic: Κρας τεστ για το θαυματουργό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Στο ραντάρ των αγορών βρίσκονται αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα των εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τα «μαγικά» φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Ozempic και Zepbound.

    Οι εταιρείες Eli Lilly και Novo Nordisk είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν μέσα στον Ιούλιο, με την χρηματιστηριακή τους αξία να χάνει κάποια δισεκατομμύρια. Αν και ξεκίνησαν την κούρσα στην αγορά κατά της παχυσαρκίας ως οι μοναδικοί δύο αντίπαλοι, άλλες φαμρακοβιομηχανίες κάνουν ήδη σημαντικά βήματα για να κερδίσουν ένα κομμάτι από την πίτα.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    «Θα αυξήσουν ή όχι τις προβλέψεις;» είναι το κύριο ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές ενόψει των αποτελεσμάτων της Novo», ανέφερε η αναλύτρια της Barclays, Emily Field, η οποία βλέπει περιθώρια για την εταιρεία από τη Δανία να αυξήσει τις προβλέψεις των πωλήσεών της. Το μήνυμά της προς τους επενδυτές και των δύο εταιρειών είναι: «Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε».

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Wegovy της Novo και το αδελφό του φάρμακο Ozempic – μια θεραπεία για τον διαβήτη που έγινε διάσημη μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ που επιθυμούν να παραμείνουν κομψοί – θα έχουν πωλήσεις άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, το Zepbound της Lilly και η θεραπεία του διαβήτη Mounjaro προβλέπεται να καταγράψουν πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές πωλήσεις το 2024.

    Η Novo έχει πλέον εδραιώσει τη θέση της ως η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης και η Lilly είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο βάσει της κεφαλαιοποίησής της. Όμως τα αποτελέσματα έρχονται σε μια εποχή που οι επενδυτές αναζητούν εντυπωσιακά νούμερα και αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών, ιδίως καθώς τα ευρύτερα οικονομικά στοιχεία εγείρουν ανησυχίες για ύφεση.

    Τι περιμένουν οι επενδυτές

    Ενώ οι μετοχές των Lilly και Novo έχουν ακολουθήσει τον δρόμο των απωλειών όπως και η πλειοψηφία των αγορών, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium σε σχέση με τον υπόλοιπο φαρμακευτικό κλάδο.

    «Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών», δήλωσε ο Gregoire Biollaz, ανώτερος διαχειριστής επενδύσεων στην Pictet Asset Management. «Υπάρχουν πολλές πρόσθετες διαταραχές που μπορούν να προληφθούν ή να έχουν ηπιότερο αντίκτυπο, αν αντιμετωπιστεί πρώτα η παχυσαρκία», ανέφερε εξηγώντας το premium  στη μετοχή.

    Οι επενδυτές θα ζητήσουν επίσης πληροφορίες  από τις εταιρείες σχετικά με τις προοπτικές προμήθειας των φαρμάκων και τον αντίκτυπο τυχόν πρόσθετης προμήθειας στις πωλήσεις. Ενώ τα φάρμακα έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές ελλείψεις, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι όλες οι δόσεις των Mounjaro και Zepbound της Lilly είναι πλέον διαθέσιμες.

    Ένα άλλο ζήτημα που κρατά τους μετόχους σε αγωνία είναι ο ανταγωνισμός, καθώς άλλες εταιρείες αγωνίζονται να εισέλθουν στην αγορά της παχυσαρκίας, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs Group Inc. θα μπορούσε να φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

    Η υποχώρηση των τιμών των μετοχών της Lilly και της Novo τον περασμένο μήνα οφείλεται εν μέρει σε αισιόδοξες ανακοινώσεις από την Viking Therapeutics Inc. και την Roche σχετικά με τις πειραματικές θεραπείες τους.

    Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα των φαρμάκων  για την παχυσαρκία είναι απίθανο να μειωθεί βραχυπρόθεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Στα σκαριά Ozempic και Wegovy για παιδιά και νέες χρήσεις για να γλιτώσει τον ανταγωνισμό

    Ozempic vs Mounjaro: Ποιο φάρμακο αδυνατίζει περισσότερο;

    Zepbound: Άλμα στη μετοχή για το φάρμακο αδυνατίσματος – Τα ευρήματα νέας μελέτης



    ΣΧΟΛΙΑ