• Business

    Ozempic: Αποτελεσματικό σε άνοια, κάπνισμα και αλκοολισμό; – Τι διαπιστώνει νέα μελέτη

    • Bloomberg
    Ozempic

    Ozempic (Πηγή: Jose Sarmento Matos/Bloomberg)


    Αποτελεσματικό στην άνοια και άλλα θέματα που συνδέονται με τον ψυχισμό, αποδεικνύεται τώρα το “μαγικό” Ozempic της Novo Nordisk, μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην οποία διαπιστώθηκαν χαμηλότερα ποσοστά άνοιας, σε όσους το χρησιμοποιούσαν συστηματικά.

    Ειδικότερα, μετά από ένα χρόνο χρήσης του Ozempic, οι ασθενείς είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει σιταγλιπτίνη (ένα παλαιότερο φάρμακο), καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικών ελλειμμάτων, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν είτε σιταγλιπτίνη είτε γλιπιζίδη. ένα ακόμη φάρμακο παλαιότερο στη αγορά.

    Οι ασθενείς υπό το  Ozempic, είχαν επίσης 28% χαμηλότερη πιθανότητα να καπνίσουν, από εκείνους που έπαιρναν γλιπιζίδη, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet’s e Clinical Medicine.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά δοκιμών που δείχνει πιθανά οφέλη της σεμαγλουτίδης – το κύριο συστατικό τόσο του Ozempic, όσο και του φαρμάκου για την παχυσαρκία Wegovy – πέρα ​​από τον έλεγχο του διαβήτη και την απώλεια βάρους.

    Τα περισσότερα από τα άλλα οφέλη (για την καρδιά, τα νεφρά και την οστεοαρθρίτιδα γόνατος), συνδέονται με την απώλεια βάρους, ωστόσο, οι επιστήμονες μελετούν επίσης την πιθανότητα του φαρμάκου να βοηθήσει στη θεραπεία του αλκοολισμού, μειώνοντας την επιθυμία για ποτό.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη της Οξφόρδης δεν χορήγησε στους ασθενείς τυχαία το Ozempic ή άλλα φάρμακα.

    Αντίθετα, βασίστηκε σε ιατρικά αρχεία περισσοτέρων από 100.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να εξασφαλίσουν τις πιο ακριβείς συγκρίσεις.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Science Media Centre, ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να πιστοποιηθεί με βεβαιότητα εάν η σεμαγλουτίδη έχει οφέλη στη μείωση της γνωστικής δυσλειτουργίας ή επηρεάζει τα ποσοστά καπνίσματος σε άτομα με διαβήτη.

    Την ίδια στιγμή, η Novo πραγματοποιεί δύο μεγάλες μελέτες για το φάρμακο και την θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα το 2025.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ozempic: Τονωτική «ένεση» στη βιομηχανία τροφίμων – Πώς οι αεροπορικές εταιρείες θα εξοικονομούν εκατομμύρια

    Ozempic: «Χρυσωρυχείο» με… ερωτηματικά για τους πλαστικούς χειρουργούς το «μαγικό» φάρμακο

    «Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν



    ΣΧΟΛΙΑ