• Business

    Ozempic: Ανησυχία από τους ειδικούς για τη χρήση από έγκυες γυναίκες

    • NewsRoom
    Ozempic


    Τους τελευταίους μήνες, γυναίκες που λαμβάνουν Wegovy και Ozempic για απώλεια βάρους, έχουν δημιουργήσει κάποιες διαδικτυακές ομάδες, στις οποίες αποκαλύπτουν ότι η χρήση της ένεσης οδήγησε σε μία.. απρόσμενη εγκυμοσύνη.

    Η ασυνήθιστη παρενέργεια δεν ανησυχεί τους ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να προσπαθούσαν χρόνια για να αποκτήσουν ένα παιδί, όμως οι ειδικοί, σύμφωνα με άρθρο του Guardian, συστήνουν στις γυναίκες που κάνουν χρήση των δύο best seller σκευασμάτων της δανικής εταιρείας Novo Nordisk, να λαμβάνουν αποτελεσματική αντισύλληψη.

    Αναζητώντας τη σύνδεση

    Με τα δύο σκευάσματα να έχουν γίνει άκρως δημοφιλή γιατί υπόσχονται και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πετυχαίνουν, ο ασθενής να χάνει έως και το 10% του σωματικού τους βάρους.

    Τα λεγόμενα GLP-1 φάρμακα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο χωνεύεται η τροφή και μειώνουν την όρεξη.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση αυτών των σκευασμάτων με τη αύξηση της γονιμότητας μιας γυναίκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως υπάρχει λογική σύνδεση.

    «Οι γυναίκες με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους. Μόλις χάσουν λίγο βάρος, η ωορρηξία γίνεται πιο τακτική και έτσι βελτιώνεται η γονιμότητά τους», δήλωσε η Δρ Karin Hammarberg του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας στον Guardian.

    Διενεργούνται πάντως έρευνες για τη σύνδεση του «μαγικού συστατικού» των δύο σκευασμάτων, της σεμαγλουτίδης, με την τακτική ωορρηξία σε γυναίκες με παχυσαρκία αλλά και το αν επηρεάζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS),  μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, αύξηση βάρους και υπογονιμότητα μεταξύ άλλων.

    Ανησυχίες

    Η χρήση των Ozempic και Wegovy σε έγκυες γυναίκες έχει εγείρει ανησυχίες στους ειδικούς.

    Εκπρόσωπος της Novo Nordisk, της εταιρείας που παρασκευάζει το Ozempic και το Wegovy, δήλωσε: «Η εγκυμοσύνη ή η πρόθεση εγκυμοσύνης ήταν κριτήρια αποκλεισμού στις δοκιμές μας με τη σεμαγλουτίδη τόσο στην παχυσαρκία όσο και στον διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα κλινικών δοκιμών για τη χρήση της σεμαγλουτίδης σε έγκυες γυναίκες».

    Υπάρχουν όμως μελέτες σε ζώα, όπου όταν η σεμαγλουτίδη χορηγήθηκε σε εγκύους αρουραίους, υπήρξαν ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Αντίστοιχες μελέτες σε κουνέλια και πιθήκους είχαν ως αποτέλεσμα πολλές αποβολές.

    Με την εταιρεία να μην έχει στα χέρια της ακόμα έρευνες για ανθρώπους, η Novo έχει περιοριστεί στο να συμβουλεύει τις γυναίκες να μην λαμβάνουν τα σκευάσματά της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    «Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση αντισύλληψης κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση αυτού του φαρμάκου τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Εάν μείνετε ή είστε έγκυος ή  νομίζετε ότι μπορεί να μείνετε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας, καθώς η θεραπεία σας θα πρέπει να διακοπεί, αναφέρει το φύλλο οδηγιών χρήσης του Wegovy.

    Εναλλακτικές μέθοδοι αντισύλληψης

    Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι έμειναν έγκυες παρά το γεγονός ότι λάμβαναν αντισυλληπτικά.

    Ο καθηγητής Sir Stephen O’Rahilly, συνδιευθυντής του Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά το αν τα αντισυλληπτικά δουλεύουν επαρκώς κατά τη λήψη Ozempic ή Wegovy.

    «Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες όπως διάρροια. Δεν είναι απίθανό, αυτές οι παρενέργειες να οδηγούν σε μη απορρόφηση του αντισυλληπτικού χαπιού από τον οργανισμό μιας γυναίκας», ανέφερε, προτείνοντας άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Νέες προκλήσεις για την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Ozempic

    Hims: Άλμα 30% στη μετοχή για την αμερικάνικη εταιρεία που προσφέρει «φθηνά» Wegovy

    Ozempic: Διπλασιάζει στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Δανίας – «Ατμομηχανή» το φάρμακο



    ΣΧΟΛΙΑ