«Γκρίζα» σημεία, ασάφειες, αστερίσκοι, αλλά και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα εμπεριέχονται στο «πρόπλασμα» της επιδιωκόμενης συμφωνίας της Folli Follie με τους ομολογιούχους. Μιας συμφωνίας η οποία δίνει την αίσθηση ενός ουτοπικού σχεδίου εξυγίανσης της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας» εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Όλα όσα διατυπώνονται στο ενδεκασέλιδο κείμενο της Folli Follie που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ λένε πολλά και διάφορα, αλλά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το καθοριστικό στοιχείο, το οποίο δεν είναι άλλο από την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.  Από τις αποφάσεις της οποίας πλέον εξαρτώνται τα πάντα.

Πέραν του κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεων που βαρύνουν τα 13+1 εμπλεκόμενα πρόσωπα, η Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει προχωρήσει στη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

Όπως είναι εύλογο, αν δεν υπάρξει άρση της συγκεκριμένης δέσμευσης, οι όποιες συμφωνίες γίνουν με τους ομολογιούχους είναι στον αέρα, καθότι η ακίνητη αυτή περιουσία είναι συστατικό στοιχείο προκειμένου να λάβει «σάρκα και οστά» το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας μιας νέας και καθαρής Folli Follie, αφήνοντας στην άκρη το κακό της κομμάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη την άρση της δέσμευσης της ακίνητης περιουσίας, πλην όμως αυτό εξαρτάται από την απάντηση που θα δοθεί από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο.

Ακόμη κι αν οι διαδικασίες τρέξουν κανονικά από την πλευρά της Folli Follie, τότε η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης είναι πιθανό να μην έχει λάβει χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση. Μέχρι τότε όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις από δικαστικής πλευράς με βάση την πολύπλευρη έρευνα που κάνει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Και τούτο γιατί η μέχρι τώρα έρευνα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος της σκανδαλώδους υπόθεσης, η οποία θα έχει και συνέχεια σε αρκετές άλλες πτυχές με ό,τι αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Ακόμα, και σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον από τη στιγμή κατά την οποία ενεργοποιούνται ήδη φυγόκεντρες τάσεις από πλευράς των σημάτων που ήδη διαθέτει η εταιρεία. Με χαρακτηριστικότερη αυτήν της Nike που, όπως αποκάλυψε το mononews.gr, έχει αποστείλει επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρείας, δηλώνοντας ότι προτίθεται να σταματήσει τη συνεργασία μαζί της.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες από τις πολύ γνωστές μάρκες μόδας που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Folli Follie θα συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των επαφών με τους ομολογιούχους, οι απαιτήσεις των οποίων είναι της τάξεως των 430 εκατ. ευρώ, όλα είναι ανοιχτά. Η Deloitte μάλιστα, που για λογαριασμό της Folli Follie έχει αναλάβει να εκπονήσει τα σχέδια για την «επόμενη ημέρα», εμφανίζεται απειλητική προς τους ομολογιούχους προκειμένου αυτοί να συναινέσουν στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση. Λέει δηλαδή ότι αν δεν πουν το «ναι» τότε αυτοί θα πάρουν λιγότερα από 10 cents για κάθε ένα ευρώ των απαιτήσεων που έχουν. Θα χάσουν δηλαδή πάνω από το 90%. Με τον τρόπο αυτό είναι σαν να λέει η Deloitte ότι πρέπει να συσπειρωθούν οι ομολογιούχοι προκειμένου να σταθούν απέναντι στο «τείχος» των δεσμεύσεων που έχει υψώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, για τους σχεδιασμούς που αφορούν τους ομολογιούχους, δεν έχει διακριβωθεί ακόμη το ποσοστό της ανταλλαγής του χρέους τους με μετοχές στη νέα εταιρεία εφόσον και αν αυτή προκύψει.

Άγνωστο είναι ακόμη το αν, εκτός από την ανταλλαγή του χρέους με μετοχές, υπάρξει και κούρεμα των απαιτήσεών τους.

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει διάφορα σενάρια που θέλουν τους ομολογιούχους να παίρνουν από το 85% έως το 97% της νέας εταιρείας, ενώ σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» έχει ακουστεί ότι μπορεί να κινηθεί άνω του 60%, χωρίς όμως τίποτε από όλα αυτά να συνιστά ειλημμένη απόφαση.

Εκ των πραγμάτων όλα τούτα μοιάζουν περισσότερο με μεσοβέζικες λύσεις, καθότι θα πρέπει να υπάρξει ένας κανονικός επενδυτής που θα θελήσει να ενδιαφερθεί για τη νέα εταιρεία, αφού από μόνοι τους οι ομολογιούχοι είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορούν να προσφέρουν λύση σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Folli Follie αφήνει να εννοηθεί ότι αν υπάρξουν πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια έως 45 εκατ. ευρώ, τότε μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει μπορεί να καλύψει τις συνολικές ανάγκες ρευστότητας που είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια του 2019.

Το πώς και ποιος θα βάλει το νέο χρήμα είναι επί του παρόντος ασαφές. Πάντα κατά την άποψη των Folli, στόχος είναι ότι εφόσον εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών να μπορέσει να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 106δ που αφορά σε μεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη.

Ακόμη βέβαια δεν έχει συνταχθεί ένας αληθινός ισολογισμός για τα οικονομικά στοιχεία του 2017, έργο το οποίο έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η Pricewaterhouse (PwC). Ο ισολογισμός αυτός θα καταδείξει το ποια ακριβώς οικονομικά μεγέθη μπορεί να έχει η νέα Folli Follie.

Μια ακόμη καθοριστική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι οι εταιρικοί μετασχηματισμοί (σε «καλή» και «κακή» Folli), θα πρέπει να τύχουν των εγκρίσεων της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του 66,7% των όσων παραβρεθούν και ψηφίσουν.

Εξέλιξη η οποία βάζει στο κάδρο των εξελίξεων και την κινεζική Fosun, η οποία κατέχει το 16,34% των μετοχών και οι μελλοντικές κινήσεις της είναι επί του παρόντος άδηλες.

Όπως είναι ευνόητο σε περίπτωση που οι ομολογιούχοι πάρουν τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της νέας Folli Follie, τότε το ποσοστό των νυν μετόχων θα συνθλιβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Ραγδαίες εξελίξεις, παραιτήθηκε από CEO ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλυπτικό: Τέλος η NIKE από τη Folli Follie – Τι λέει η επίσημη ενημέρωση της πολυεθνικής, στην FF

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λευκός καπνός» στην υπόθεση της Folli Follie: Συμφώνησαν ομολογιούχοι και διοίκηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: «Σπάει» σε καλή και κακή η εταιρία – Αυτό είναι αναλυτικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης