Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΟΤΕ-Unisystems: Προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για την προμήθεια λογισμικού Oracle αξίας €60 εκατ.

Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ - Γιάννης Λουμάκης, CEO Unisystems

Στο σχήμα ΟΤΕ-Unisystems κατέληξε ο σημαντικός διαγωνισμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αδειών χρήσης λογισμικού Oracle.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η έγκριση των πρακτικών αξιολόγησης των δικαιολογητικών του μοναδικού σχήματος που κατέβηκε στον διαγωνισμό και την ανάδειξή του σε προσωρινό ανάδοχο του έργου (ΟΤΕ-Unisystems).

Το επόμενο διάστημα ο φάκελος θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας, πριν τη σύναψη της σύμβασης, η οποία θα υπογραφεί μεταξύ υπουργείο Ψηφιακής και αναδόχου.

Τι ορίζει το έργο

Το μεγάλο έργο, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με τα δικαιώματα προαίρεσης φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, αφορά τη σύναψη «Κεντρικής Συμφωνίας Προμήθειας αδειών χρήσης λογισμικού Oracle» για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας διοίκησης. Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη μέγιστη διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται σε 36 μήνες.

Μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού (software infrastructure) για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, στοχεύοντας στην βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους.

Οι δράσεις και οι καίριες «επεμβάσεις» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου συνεχίζονται, καθώς όπως έχει πει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, το δημόσιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και θα διαθέτει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία με βασικό στόχο τις ανάγκες του πολίτη.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η «Κεντρική Συμφωνία Προμήθειας αδειών χρήσης λογισμικού Oracle» μέσω κεντρικής επιχειρησιακής συμφωνίας για την κάλυψη αδειοδοτήσεων, συντήρησης και αναβάθμισης σε προϊόντα λογισμικού Oracle για τις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς λειτουργιών/διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:

Στην κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης σε ανάγκες όσον αφορά άδειες λογισμικού προϊόντων της εταιρίας Oracle, οι οποίες με τη σειρά τους αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Η ανάπτυξη Εφαρμογών

-Η Διαχείριση και αξιοποίηση σχεσιακών βάσεων δεδομένων κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών

-Η Διαχείριση ασφαλείας και πρόσβασης δεδομένων

-H Διαχείριση και αξιοποίηση εφαρμογών διαχείρισης εγγράφων και επιχειρησιακών διαδικασιών.

-Η Διαχείριση και αξιοποίηση Portal

-Η Διαχείριση δικαιωμάτων εισόδου και πρόσβασης χρηστών

-Συστήματα επιχειρησιακής ευφυΐας (Business Intelligence)

– Η υποστήριξη κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται στην υποδομή του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud).

Η προμήθεια των αδειών λογισμικού, που θα υποστηρίξουν τις διαδικασίες που περιγράφονται παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί μέσω κεντρικής συμφωνίας προμήθειας λογισμικού Oracle.

Οι αλλαγές φέρνει στη Δημόσια Διοίκηση

Με το έργο η Δημόσια Διοίκηση, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα είναι σε θέση να αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες λογισμικού της εταιρίας Oracle μέσω κεντρικής συμφωνίας προμήθειας για την υποστήριξη των εξαιρετικά σημαντικών και νευραλγικών της λειτουργιών όπως αυτές αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι άδειες χρήσης της νεότερης έκδοσης κατά την λήξη της συμφωνίας (με την εξαίρεση της αδειοδότησης που προβλέπει και την παροχή υπηρεσίας) θα ανήκουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι οι άδειες αυτές, σε αντίθεση με άλλους τρόπους προμήθειας, θα συνεχίσουν να υφίστανται ακόμα και με αντικατάσταση του εξοπλισμού με νέο.

-Απλοποιημένη παρακολούθηση των αδειών χρήσης λογισμικού: Κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, η ΓΓΠΣΔΔ έχει τη δυνατότητα εύκολης κεντρικής παρακολούθησης των αδειών λογισμικού, των διάφορων εκδόσεων αυτών, των πιστοποιητικών αδειών χρήσης κ.λπ. Επιπλέον, διατηρεί τη δυνατότητα, στην περίπτωση που προκύψει η ανάγκη εγκατάστασης/μεταφοράς λογισμικού σε νέους υπολογιστές.

-Σταθερή τιμή προϊόντων σε πιθανή απόκτηση νέων αδειών: Κάθε ενδεχόμενη νέα παραγγελία που δύναται να προκύψει στο πλαίσιο της προαίρεσης της σύμβασης που θα υπογραφεί πέραν της αρχικής ποσότητας, υπόκειται σε σταθερές τιμές κατά την διάρκεια ισχύος της κεντρικής συμφωνίας προμήθειων η οποία παρέχει προστασία τιμών καθ’ όλη τη διάρκειά του και για το σύνολο των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

-Διευκόλυνση πληρωμών – χρηματορροών, δεδομένου ότι το κόστος κατανέμεται σε όλο το χρονικό εύρος διάρκειας του Συμβολαίου.

-Προτυποποίηση (Standardization) του λογισμικού: Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι σχεδιασμένο για να βοηθάει στη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού (software infrastructure) έτσι ώστε η Δημόσια Διοίκηση να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις στοχεύοντας την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους για την πληροφορική.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities για ΟΤΕ: Συνδυασμός χαμηλού κινδύνου – υψηλής απόδοσης, νέα αυξημένη τιμή στόχος

ΟΤΕ: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Νεμπή στους εργαζόμενους