ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Χρηματική διανομή προς τους μετόχους, συνολικού ύψους 296,8 εκατ. ευρώ, ακύρωση ιδίων μετοχών που οδηγεί σε νέα, (παθητική) αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Deutsche Telekom, αλλά και συμβουλευτικού χαρακτήρα ψήφο για την έκθεση αποδοχών, περιλαμβάνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ.
Μιας συνέλευσης που γίνεται στις 28 Ιουνίου, σηματοδοτώντας παράλληλα και την επισημοποίηση της αλλαγής σκυτάλης στη διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας. Καθώς ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρωτεργάτης της πολύπλευρης αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ, παραδίδει μετά από 14 χρόνια τα διοικητικά ηνία στον έμπειρο Κωνσταντίνο Νεμπή.
Για την ανταμοιβή των μετόχων, η ακολουθούμενη πολιτική του ΟΤΕ, η οποία βασίζεται στα στιβαρά οικονομικά του μεγέθη και τις ισχυρές, ελεύθερες, ταμειακές ροές, επιμερίζεται σε δύο σκέλη: Στο ποσό που παρέχεται σε μετρητά, καθώς και στα έμμεσα οφέλη που προκύπτουν μέσω του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, οι οποίες εν συνεχεία ακυρώνονται.
Με τον τρόπο αυτό, σε λιγότερες μεΧατοχές αναλογούν περισσότερα μερίσματα.
Η νέα χρηματική διανομή που θα λάβει χώρα στις 10 Ιουλίου, είναι αυξημένη κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ (18,7%) σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Το ανα μετοχή μέρισμα είναι στα 0,71 ευρώ, αλλά εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό, αναμένεται να ανέλθει στα 0,72 ευρώ για τους…ενεργούς μετόχους.
Από την άλλη πλευρά το εν εξελίξει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έχει οριοθετηθεί στα 153 εκατ. ευρώ. Υπολειπόμενο κατά 22 εκατ. ευρώ (12,6%) σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.
Mε τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση του ΟΤΕ στα 5,7 δισ. και την τιμή της μετοχής να κλείνει χθες στα 13,72 ευρώ, το προς διανομή μέρισμα μεταφράζεται σε (πρό φόρου) απόδοση 5,2%. Το μερισματικό μπόνους στους μετόχους, έρχεται να μετριάσει την εμφανή δυστοκία της μετοχής στο να παράξει σημαντικές υπεραξίες.
Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς τα κέρδη της είναι 6,36% έναντι του 12,23% που έχει πετύχει ο Γενικός Δείκτης, ενώ σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου η μετοχή γράφει απώλειες 7,92%, όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης παρουσιάζει άνοδο 14,87%.
Η έλλειψη επιχειρηματικού καταλύτη φαίνεται να επιδρά ανασταλτικά για τον ΟΤΕ, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει και η «φραγή» για την αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού, των τιμολογίων των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σε αδρές γραμμές πάντως και ο ευρωπαϊκός κλάδος των τηλεπικοινωνιών δείχνει «βαρύς» αν και τελευταία η εικόνα του έχει βελτιωθεί.
Ακόμα δεν έχει ισοφαρίσει το κόστος κτήσης η D.T.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΤΕ αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την ακύρωση 5.308.440 ιδίων μετοχών. Από τις συνολικά 5.648.661 που κατέχονται έως τώρα.
Οι προς διαγραφή μετοχές έχουν κόστος κτήσης 72,1 εκατ. ευρώ και μετά από την ακύρωσή τους θα προκληθεί αύξηση ποσοστού όλων των υφιστάμενων μετόχων, αναλογικά με τη συμμετοχή τους.
Η Deutsche Telekom που τώρα έχει το 52,77% θα φτάσει έτσι να ελέγχει το 53,45%, αφού ο συνολικός αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών του ΟΤΕ από 418.002.013 θα μειωθεί σε 412.693.573 λόγω της διαγραφής.
O γερμανικός επιχειρηματικός ογκόλιθος των τηλεπικοινωνιών, που αποτιμάται τώρα σε 113,1 δισ. ευρώ (12% μεγαλύτερη από ότι αξίζει ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο) διαθέτει 220.567.676 μετοχές του ΟΤΕ.
Αριθμός που μένει ό ίδιος από τον Μάιο του 2018. Όταν ολοκληρώθηκε ένα μεγάλος κύκλος αγορών που ξεκίνησε τον Μάιο του 2008 και για τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 4,476 δισ. ευρώ. Με το κόστος κτήσης ανα μετοχή να αγγίζει τα 20,30 ευρώ.
Πρό εξαετίας η Deutsche Telekom είχε ποσοστό 45%, το οποίο ανεβαίνει έκτοτε βαθμιαία με τη συνεχή διαγραφή μετοχών, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ… Η δια αυτού του τρόπου αύξηση της συμμετοχής δεν γεννά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.
Μαζί με την επικείμενη χρηματική διανομή Deutsche Telekom σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ, υπολογίζεται ότι έχει λάβει από μερίσματα 1,185 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί και η τρέχουσα αγοραία αξία των μετοχών που κατέχει (3,026 δισ.) τότε το «κοντέρ» φτάνει να γράφει 4,211 δισ. Που σημαίνει ότι μετά από 16 χρόνια ακόμη δεν έχει ισοφαριστεί το κόστος κτήσης στον ΟΤΕ, καθώς υπάρχει ακόμη μια αποτιμησιακή «τρύπα» 265 εκατ. ευρώ.
Μετά από τη διαγραφή των μετοχών, τα ποσοστά του e-ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, αναμένεται να ανέβουν κι αυτά στο 6,53% και το 1,17% αντίστοιχα, ενώ κοντά στο 38,7% θα πάει αθροιστικά το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς.
Πέραν τούτων στα θέματα της γενικής συνέλευσης συγκαταλέγεται και η έκθεση αποδοχών για τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ του ΟΤΕ. Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να έχει συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα, χωρίς να παράγει κανενός είδους δεσμεύσεις.
Οι αποδοχές των Τσαμάζ και Μαζαράκη
Όπως προκύπτει από τα κοινοποιημένα στοιχεία, το σύνολο των αποδοχών για τον έως τώρα «στρατηγό» του ΟΤΕ και εκτελεστικό του μέλος Μιχάλη Τσαμάζ, ήταν πέρσι 2.491.231 ευρώ. Μικτά και χωρίς τους αναλογούντες φόρους.
Το ύψος των αποδοχών είναι ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 2022(11.840 ευρώ) πλην όμως δεν είναι το μεγαλύτερο, ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
Ένα τμήμα των αποδοχών δεν είναι χρηματικές, καθώς αντιπροσωπεύουν το κόστος του συνταξιοδοτικού προγράμματος (143.857 ευρώ), ενώ άλλα 43.872 αφορούν την προσμέτρηση εταιρικών παροχών (ασφαλιστικές καλύψεις, εταιρικό αυτοκίνητο, τηλεπικοινωνιακά κόστη και συναφή).
Οι περσινές, τακτικές αποδοχές για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ ανέρχονται σε 722.504 ευρώ ετησίως μικτά. Κατανεμημένα σε 14 μηνιάτικα κατ’ έτος, μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο βασικός του μισθός παραμένει αμετάβλητος από το 2013…
Στο πλαίσιο των μπόνους επίτευξης στόχων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινήτρων, ο Μιχάλης Τσαμάζ έλαβε 555.605 και 960.090 ευρώ μικτά. Στην πρώτη περίπτωση οι στόχοι αφορούν το 2023, ενώ η δεύτερη αφορά την περίοδο 2020-2023.
Το πάζλ των αποδοχών ολοκληρώνεται με τα 65.300 ευρώ της αποζημίωσης για τη συμμετοχή σε εργασίες Δ.Σ. Ενώ ο απερχόμενος διοικητικός ηγέτης έχει και 350.000 μετοχές του ΟΤΕ σημερινής αξίας 4,8 εκατ. ευρώ.
Δεύτερο εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ του ΟΤΕ είναι ο Χαράλαμπος Μαζαράκης, διευθυντής χρηματοοικονομικών του Ομίλου.
Οι δικές του αποδοχές ανήλθαν πέρσι στο ακαθάριστο ποσό των 1.200.073 ευρώ. Οι τακτικές αποδοχές βάσει μισθού ήταν 484.441 ευρώ, τα πριμ απόδοσης ανήλθαν σε 649.437 ευρώ, ενώ οι μη χρηματικές αμοιβές από την εταιρεία διαμορφώθηκαν από πλευράς κόστους σε 66.195 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ: Στις 28 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή κερδών και την ακύρωση ιδίων μετοχών
ΟΤΕ: Νέος μνηστήρας για την Telekom Romania
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα