ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανήμπορος να ακολουθήσει το ισχυρό ρεύμα ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ο ΟΤΕ. Ο οποίος καιρό τώρα φαντάζει σαν «φτωχός συγγενής» στο… πάρτι των υπεραξιών. Εγείροντας με την όλη «συμπεριφορά» του, αναπάντητα ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβαίνει.
Τα συγκριτικά δεδομένα είναι αποκαλυπτικά: Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 20,4% ενώ σε ορίζοντα 12μηνου έχει ενισχυθεί κατά 17,9%.
Στα ίδια χρονικά διαστήματα η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας παρουσιάζει αναιμικά κέρδη 1,4% στην πρώτη περίπτωση και απώλειες 18,6% στη δεύτερη…
Δηλωτικό της συνεχιζόμενης υστέρησης του ΟΤΕ, που για ορισμένους συνιστά χρηματιστηριακή «ανορθογραφία», ήταν και τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.
Καθώς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης, τα οποία άφησαν μια μάλλον πικρή γεύση, η μετοχή υποχώρησε κατά 2,63% και έκλεισε στα 14,8 ευρώ. Τιμή, που σε σχέση με τα υψηλά των 18,40 ευρώ του περσινού Απριλίου είναι τώρα 19,6% χαμηλότερα.
Για αρκετούς στην αγορά προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η μετοχή βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλών πτήσεων. Κινούμενη σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης. Οι πλέον υποψιασμένοι αναρωτιούνται αν το «χαρτί» κρατιέται τεχνηέντως χαμηλά, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος κάποιου νέου «παίκτη» στο μετοχικό σχήμα. Πρόσφατα, η Deutsche Telekom που πλέον έχει φτάσει να κατέχει το 50,9% στον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο ( 51,4% αν δεν υπολογιστούν οι ίδιες μετοχές) διέψευσε τη φημολογούμενη πρόθεση πώλησης.
Όπως τονίστηκε «η φήμη είναι εντελώς ανυπόστατη. Η επιχειρηματική απόδοση του ΟTΕ είναι εξαιρετική. Το μάνατζμεντ κάνει πολύ καλή δουλειά». Προστέθηκε επίσης ότι η γερμανική πλευρά « έχει δώσει πολλές φορές έμφαση τους τελευταίους μήνες στο ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για την ίδια».
Παραφωνία στο χρηματιστήριο
Ούτως ή άλλως η στασιμότητα του ΟΤΕ σε μια αγορά που ανεβαίνει σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, δημιουργεί την αίσθηση της…παραφωνίας για τη δεύτερη σε μέγεθος κεφαλαιοποίησης, εισηγμένη εταιρεία.
Κατά κανόνα η περιχαράκωση μιας μετοχής σε επίπεδα που θεωρούνται χαμηλά, λογίζεται ως ιδανική συνθήκη για κάποιον που επιζητεί να κτίσει θέση. Αφού δεν αναγκάζεται να κυνηγά τις τιμές. Ενώ από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή δυστοκία της μετοχής, όταν οι άλλες «τρέχουν», αυξάνει την προσφορά από τους βραχυπρόθεσμους και δυσαρεστημένους επενδυτές.
Πάντως, τουλάχιστον έως τώρα δεν έχει διακριβωθεί αν κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει κάποιο ή κάποια χαρτοφυλάκια, που φροντίζουν να ενισχύουν συστηματικά τη μετοχική τους παρουσία στον ΟΤΕ.
Ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, του οποίου η θητεία έχει ανανεωθεί ώς τα τέλη Ιουνίου του 2024, χαρακτήρισε χθές χρονιά ισχυρών επιδόσεων την περσινή, καθώς όπως είπε επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ανάμεσα στα άλλα πώς «παρότι ο ανταγωνισμός εντείνεται, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και της μάρκας μας.»
Που εντοπίζονται οι προβληματισμοί
Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στη χρήση του 2022, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και κατανεμόμενα στους μετόχους της μητρικής, διαμορφώθηκαν σε 388,6 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 20,2% σε σχέση με τα 487 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Με τα δεδομένα αυτά τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ήταν πέρσι στα 0,8873 ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 17,2%.
Συνεπώς η τρέχουσα αγοραία τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε 16,68 φορές τα περσινά της κέρδη. Επίπεδο που δεν θεωρείται φθηνό με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Και το οποίο μπορεί να δικαιολογήσει σε σημαντικό βαθμό τη δυσκολία να πάει ψηλότερα η τιμή της μετοχής.
Μετρήσιμο όμως μέγεθος για τον ΟΤΕ και τα προσαρμοσμένα κέρδη. Που φτάνουν στα 540,7 εκατ. ευρώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις από τα κόστη της εθελουσίας, τα έξοδα αναδιοργάνωσης, καθώς επίσης οι απομειώσεις και οι διαγραφές. Στην περίπτωση αυτή η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ ( 6,418 δισ.) αντιστοιχεί σε 11,87 φορές τα προσαρμοσμένα περσινά κέρδη, τα οποία συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση ήταν αυξημένα κατά 9,8%.
Με τις αποτιμήσεις αυτές η μετοχή έχει στοιχεία ελκυστικότητας, αλλά εάν στη χρήση του 2023 το προσαρμοσμένο P/E κινηθεί προς την περιοχή του 13, όπου θα βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ως εκ τούτου τα ανοδικά περιθώρια μοιάζουν να είναι στενά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Eurobank χρηματιστηριακή η τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει τεθεί στα 16,60 ευρώ, που είναι 12,2% ψηλότερα από την τρέχουσα.
Δυσκολίες στην ανάπτυξη της κερδοφορίας
Αν και το οικονομικό υπόβαθρο του ΟΤΕ παραμένει στιβαρό, εν τούτοις στο πεδίο της περαιτέρω ανάπτυξης της κερδοφορίας, υπάρχουν δυσκολίες. Για την εφετινή χρονιά οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα είναι 500 εκατ. ευρώ, έναντι των περσινών 600 εκατ. ευρώ. Οι οποίες όμως είχαν επηρεαστεί θετικά από ένα έκτακτο φορολογικό όφελος που οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρων.
Σε ότι αφορά το σκέλος της συνολικής αμοιβής προς τους μετόχους, αυτή θα υποχωρήσει εφέτος στα 425 εκατ. ευρώ, από τα περσινά επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Η διαφορά όμως θα φανεί μόνο στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που αποκτώνται προκειμένου να ακυρωθούν στη συνέχεια. Γιατί το εφετινό κονδύλιο για ίδιες μετοχές θα είναι 175 εκατ. ευρώ, από 250 εκατ. ευρώ πέρσι.
Από την άλλη πλευρά τα προς διανομή μερίσματα θα είναι και το 2023 στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, δηλαδή στα 250 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως λόγω των διαγραφών ο αριθμός των μετοχών θα είναι πλέον μικρότερος, το ανά μετοχή μέρισμα θα είναι στα 0,5765 ευρώ. Αυξημένο κατά 3,3% σε σχέση με αυτό που έλαβαν πέρσι οι μέτοχοι.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ ανέρχεται στο 3,9%.
Ορισμένοι στην αγορά περίμεναν να είναι υψηλότερη η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους και στο γεγονός αυτό φαίνεται να αποδίδονται οι χθεσινές πιέσεις στη μετοχή.
Διόλου απίθανο και το όλο οικονομικό περίγραμμα των επιδόσεων του ΟΤΕ να αυτό που εν τέλει κρατά δέσμια επί μακρόν την πορεία της μετοχής. Παρά το γεγονός ότι από τη στιγμή που η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, θα αναπροσαρμοστεί ανοδικά και η «δίκαιη» αποτίμηση του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.
Αναφορικά με την Deutsche Telekom μπήκε στον ΟΤΕ τον Μάιο του 2018 και για την έως τώρα συνολική της μετοχική θέση έχει δαπανήσει 4,476 δισ. ευρώ. Στην πορεία των χρόνων έχει εισπράξει 796,6 εκατ. ευρώ από χρηματικές διανομές, ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει είναι 3,267 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια υπάρχει ακόμη μια «απόσταση» 412,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κόστος κτήσης…
Διαβάστε επίσης
Μιχάλης Τσαμάζ: Θα αντέξει στον ανταγωνισμό ο ΟΤΕ – Επενδυτικό πλάνο 640 εκατ. ευρώ το 2023
ΟΤΕ: Γιατί η μετοχή βρίσκεται συνεχώς στα κόκκινα;
ΟΤΕ: Ρεκόρ δεκαετίας για έσοδα και κέρδη στην Ελλάδα – Δίνει 425 εκατ. στους μετόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις