Στην Επιτροπή Ακροάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών κλήθηκε ο ΟΤΕ να προσέλθει την Παρασκευή 8/4/2022 για να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Vodafone, η οποία έχει καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία  – ασφαλιστικά μέτρα στην ΕΕΤΤ για τα πακέτα αναβάθμισης ταχυτήτων στο Ιnternet. Τα πακέτα αυτά που προσφέρουν διπλάσιες ταχύτητες στις ίδιες τιμές τα   είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ από τις 15 Δεκεμβρίου και έχουν ήδη αρχίσει να εγκρίνονται και να προωθούνται στην αγορά.

Προχθές Δευτέρα στην πρώτη Ολομέλεια που κλήθηκε μετά την ανανέωση της θητείας της Επιτροπής, δε συζητήθηκαν τα πακέτα που ήταν προς έγκριση, εν όψει της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει μετά το αίτημα της Vodafone.

1

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ακρόασης ασφαλιστικών μέτρων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή,  αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες παγώνοντας τις εγκρίσεις των πακέτων του ΟΤE.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των πακέτων του ΟTΕ έχει εγκριθεί από την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και ήδη έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις.

Ειδικότερα, από το Δεκέμβριο του 2021 έχουν καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα 450 νέα πακέτα, διπλασιάζοντας τα προσφερόμενα δεδομένα στους πελάτες τους με ανταγωνιστικές τιμές. Συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps αναβαθμίζονται σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022.

Vodafone: Ζητά χαμηλότερα κόστη χονδρικής

Η προσφορά στην αγορά των πακέτων αυτών, ανέβασε  θερμόμετρο του ανταγωνισμού καθώς οι εταιρείες Vodafone επισήμως και πηγές της Wind ανεπισήμως,  θεωρούν ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι για όλους και θέτουν θέμα ορθής λειτουργίας της ΕΕΤΤ λόγω του κενού που υπήρχε το προηγούμενο τρίμηνο στη διοίκησή της το διάστημα που εγκρίνονται τα πακέτα του ΟΤΕ.

Ειδικότερα, οι πάροχοι θεωρούν ότι, με δεδομένο ότι  ο ΟΤΕ έχει μερίδιο 55,2% στις τηλεφωνικές γραμμές, η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες δωρεάν χωρίς να μειώνεται το δικό τους κόστος αναβαθμίσεων, οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και συμπίεση περιθωρίου κέρδους γι’ αυτούς.

Από την άλλη, άλλες  πηγές (προσκείμενες στον ΟΤΕ) αναφέρουν ότι τα νέα πακέτα του ΟΤΕ κάνουν τον ανταγωνισμό την αγορά να λειτουργεί, γιατί όπως ο ΟΤΕ συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους του, μπορούν να το κάνουν και οι άλλοι πάροχοι.

Όσον αφορά το κόστος αναβάθμισης γραμμής για να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες σημειώνουν πηγές ότι είναι το ίδιο και για τον ΟΤΕ και για τους άλλους παρόχους.

 Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ όμως αναφέρουν ότι από 33 ευρώ που του πληρώνουν για την αναβάθμιση της κάθε γραμμής εφάπαξ, το κόστος για τον ΟΤΕ είναι 12-15 ευρώ.

Το κόστος συνολικά για τους τρεις (Vodafone, Nova, Wind) εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), πιθανές αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.