Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

OTE: Πρόστιμο €33,5 εκατ. για τη θυγατρική στη Ρουμανία – Θα προσβάλλει την απόφαση η Telekom Romania

Μπ. Μαζαράκης, CEO Telecom Romania

Μεγάλο πρόστιμο άνω των 33 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι Ρουμανικές Αρχές στην Telekom Romania, θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο ο ΟΤΕ, το πρόστιμο επιβλήθηκε λόγω εσφαλμένων υπολογισμών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εταιρειών.

Το ποσό αυτό, που αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω με πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις, σχετίζεται με εκτιμώμενους εσφαλμένους υπολογισμούς ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εταιρειών. Ωστόσο, η TKRM σκοπεύει να κάνει χρήση των διατάξεων του διατάγματος 107/2024 της Ρουμανίας, το οποίο προβλέπει την απαλλαγή από κυρώσεις, τόκους και προσαυξήσεις εάν καταβληθεί το αρχικό ποσό.

Πηγές από τον ΟΤΕ τονίζουν ότι η TKRM δεν δέχεται την απόφαση, ενώ θα προσφύγει νομικά για να προσβάλει την απόφαση. Συγκεκριμένα αναφέρουν «η TKRM δεν συμφωνεί και δεν αποδέχεται τα ευρήματα της απόφασης και για αυτό θα προσβάλει την απόφαση. Το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και τις επαναλαμβανόμενες χρηματοοικονομικές ροές του Ομίλου».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της εταιρείας, καθώς ήταν μόνιμο αγκάθι στα έσοδα του. Ο ΟΤΕ όλο αυτό το διάστημα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει υψηλά την TKRM, με στόχο να είναι κερδοφόρα και να αυξάνει τους πελάτες της. Στην προσπάθεια αυτή της αναδιοργάνωσης, από περίπου ενάμισι χρόνο, η διοίκηση του ΟΤΕ τοποθέτησε τον κ. Χαράλαμπο Μαζαράκη στη θέση του CEO μετά την παραίτηση της Dina Tsybulskaya.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ 6μηνου 2024, τα έσοδα της TKRM ανήλθαν σε 132,9 εκατ. ευρώ το μειωμένα κατά 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 2,7 εκατ. ευρώ, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2023.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ: 

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ») ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο ελέγχου των Οικονομικών Χρήσεων 2017-2021 της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (“TKRM”), η Φορολογική Αρχή της Ρουμανίας (ANAF) επέβαλε 33,5 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις (αρχικό ποσό), που σχετίζονται με εκτιμώμενους εσφαλμένους υπολογισμούς ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εταιρειών, οι οποίες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Η TKRM σκοπεύει να κάνει χρήση των διατάξεων του διατάγματος 107/2024 της Ρουμανίας, το οποίο προβλέπει την απαλλαγή από κυρώσεις, τόκους και προσαυξήσεις εάν καταβληθεί το αρχικό ποσό.

Παράλληλα, η TKRM θα καταθέσει αίτηση για την ακύρωση των πορισμάτων του φορολογικού ελέγχου ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα παραπάνω ποσά αφορούν προηγούμενες χρήσεις και δεν επηρεάζουν τις οργανικές επιδόσεις του Ομίλου.

 

Διαβάστε επίσης

Eurolife FFH: Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ «Μαζί… και στο Παιχνίδι!» του «Μαζί για το Παιδί» για τρίτη χρονιά

Μουζάκης: Δέσμευση 490.408 ευρώ από την Alpha Bank

Αεροδρόμια: Αύξηση 8,7% στην επιβατική κίνηση στο πρώτο 9μηνο του 2024 – 65 εκατ επιβάτες