Σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 884 εκατ. ευρώ, αποτιμήθηκε το 2020 η αξία των περίπου 2.300 ακινήτων του ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της θυγατρικής του Ομίλου, ΟΤΕ Estate, αντικατοπτρίζοντας το κλίμα στην αγορά ακινήτων η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ και διαμόρφωσε τα κέρδη προ φόρων σε 28 εκατ., έναντι 86,2 εκατ. κερδών προ φόρων της προηγούμενης χρήσης.

Τα έσοδα από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων του ΟΤΕ στις 31.12.2020 διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση στα 51,8 εκατ. έχοντας ενσωματώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας (0,34 εκατ.) στα μισθώματα από τρίτους.

Από τα συνολικά 51,8 εκατ. ευρώ έσοδα (έναντι 52,1 εκατ. το 2019) που είχε η ΟΤΕ Estate το 2020, τα 35,8 εκατ. ήταν από τον ΟΤΕ, τα 12,8 εκατ. από θυγατρικές του εταιρείες και τα 3,1 εκατ. από τρίτους φορείς στους οποίους μισθώνει ακίνητα.

Η συνολική μείωση των εσόδων από μισθώματα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης ανήλθαν στα 0,34 εκατ., ενώ μέχρι και τον 5ο του 2021 το αντίστοιχο ποσό ήταν 0,17 εκατ. ευρώ.

Νέες μισθώσεις, ανακαινίσεις και ανακατασκευές από την ΟΤΕ Estate

Κατά την προηγούμενη χρήση η ΟΤΕ Estate προχώρησε στη σύναψη 10 νέων μισθώσεων με τρίτους συνολικής επιφάνειας 7.694 τ.μ.

Συνεχίστηκε επίσης, το πρόγραμμα ανακαινίσεων και αναβαθμίσεων των κτιρίων της Εταιρείας. Ανακαινίστηκαν συνολικά 13 κτίρια με συνολικό κόστος 0,9 εκατ. σε όλη τη χώρα (Αθηνάς, Ψαλίδι, Γέρακα, Ιεροσολύμων, Τούμπα, Έδεσσα, Κατερίνη, Νάουσα, Ταραμπούρα, Καρόλου Ντήλ, Πλάκα Μήλου, Ρόδος, Χαλκείο Νάξου).

Οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου συνεχίστηκαν κανονικά, έχοντας ενσωματώσει και τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις από την πανδημία COVID-19, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης είναι το 2024. Η στατική ενίσχυση του κτιρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Το 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι με τον 13ο όροφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όπως και οι εργασίες ανακατασκευής του 12ου ορόφου αλλά και έναρξη των εργασιών στην Α πτέρυγα του κτιρίου (όροφοι 2ος-11ος).

Συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης – τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 500 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 348 ακίνητα, μελέτες και άδειες για συντηρήσεις για 9 ακίνητα και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 58 ακίνητα.

Από το σύνολο των ακινήτων του ΟΤΕ, τα 400 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου.

«Πείραμα» η τηλεργασία

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΤΕ Estate στον κλάδο των ακινήτων, «η τηλεργασία ήταν και παραμένει ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά. Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα επέλθουν ή όχι δομικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας (ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων, βελτιστοποίηση χρήσης χώρων) και πώς αυτά θα επηρεάσουν τόσο το υφιστάμενο απόθεμα κτηρίων, όσο και το είδος των νέων κτιρίων που θα κατασκευαστούν. Το νέο βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι στο πώς θα μοιάζει ο μελλοντικός χώρος εργασίας γραφείου και ποιες ανάγκες θα καλύπτει. Είναι πιθανό η ζήτηση να στραφεί σε σύγχρονα γραφεία με υψηλή ενεργειακή κλάση και πιστοποιήσεις (WELL, LEED κ.ά.), με εύκολη πρόσβαση και με μικτές αναπτύξεις που θα συνδυάζουν επιπρόσθετα οικιστικές χρήσεις και χρήσεις καθημερινών δραστηριοτήτων με δυνατότητα εξαερισμού επί 24ωρου βάσεως. Όλα αυτά επηρεάζονται από το πόσο μεγάλα θα είναι τα ποσοστά τηλεργασίας που θα παραμείνουν και το ποιες μεταβλητές θα επηρεάζουν τα ποσοστά αυτά».

Στόχοι για το 2021

Το 2021 η ΟΤΕ  Estate θα συνεχίσει την ανακατασκευή των ΥΜΑ-ΝΥΜΑ και του Διοικητικού Μεγάρου, θα προωθήσει τη στρατηγική των σχεδιαζόμενων πωλήσεων και του κατασκευαστικού έργου για λογαριασμό του συνόλου των εταιρειών του Ομίλου ΟΤΕ σύμφωνα με τις κτιριολογικές ανάγκες των χρηστών και την ανάπτυξη ενεργειακής στρατηγικής για τα μεγαλύτερα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο Όμιλος με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.