ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιούνιος του 2012 ήταν ένας σκληρός μήνας για την Ελλάδα. Η χώρα πήγαινε για δεύτερη φορά σε εθνικές εκλογές, ο εφιάλτης της εξόδου από το ευρώ είχε θεριέψει, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά σαρωνόταν από τους θυελλώδεις ανέμους της απαξίωσης. Στις 5 εκείνου του μήνα, η μετοχή του ΟΤΕ είχε βρεθεί να κλείνει στα ταπεινωτικά επίπεδα των 1,13 ευρώ. Η αγοραία αξία ολόκληρου του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα είχε καταπέσει στα 553,4 εκατ. ευρώ.
Όμως, όπως συμβαίνει πάντα στις αγορές, οι επενδυτές φοβούνται όταν πρέπει να ελπίζουν και ελπίζουν όταν πρέπει να φοβούνται… Στην προκειμένη περίπτωση, αν τότε αγόραζε κάποιος 1.000 μετοχές του ΟΤΕ, θα έπρεπε να καταβάλει 1.130 ευρώ όλα κι όλα. Όταν στη διάρκεια του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, οι Έλληνες είχαν σπεύσει να αποσύρουν καταθέσεις από τις τράπεζες, ύψους 6,7 δισ. ευρώ…
Όπου κι αν πήγαν, ή όπου κι αν επενδύθηκαν τα αποταμιευτικά κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν από τις τράπεζες, δε μπόρεσαν να έχουν τις «χρυσές» αποδόσεις που έχει πετύχει η μετοχή του ΟΤΕ στην πορεία των χρόνων. Διότι από το 1,13 ευρώ, έχει φτάσει τώρα στα 12,14 ευρώ. Στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα καθαρά μερίσματα, που ανέρχονται αθροιστικά σε 0,298 ευρώ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όποιος είχε τοποθετήσει προ εξαετίας 1.130 ευρώ για να αποκτήσει 1.000 μετοχές του ΟΤΕ και αποφάσιζε να ρευστοποιήσει τώρα τη θέση του θα έπαιρνε εν συνόλω 12.438 ευρώ, από υπεραξίες και μερίσματα. Θα είχε δηλαδή μια εκτυφλωτική απόδοση της τάξεως του… 1.143,8%.
Με τα σημερινά δεδομένα, η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 5,95 δισ. ευρώ, έχοντας υπερδεκαπλασιαστεί από τα χαμηλά της. Γεγονός το οποίο σαφώς και πιστώνεται στη διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ που κατάφερε να αποκαταστήσει τη …χαμένη τιμή του ΟΤΕ, με σειρά επενδυτικών κινήσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δικαιώνοντας έτσι και τη διαχρονική εμπιστοσύνη που του έχουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, οι οποίοι εδώ και οκτώ χρόνια έχουν αναθέσει στο Μιχάλη Τσαμάζ το «τιμόνι» του ΟΤΕ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το «πακέτο» του 40% που κατέχει η Deutsche Telekom στον ΟΤΕ μεταφράζεται σε 2,38 δισ. ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2012 είχε φτάσει να «αξίζει» 221 εκατ. ευρώ… Παρά ταύτα ακόμη και με τις σημερινές αξίες, οι Γερμανοί έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους για να ισοφαρίσουν το κόστος κτήσης της συμμετοχής τους στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της χώρας. Διότι το κόστος αυτό ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ περίπου ή λίγο πάνω από τα 4,1 δισ. αν υπολογιστούν τα εισπραχθέντα μερίσματα. Τα πρώτο «πακέτο» του 20% στον ΟΤΕ το πήρε η Deutsche Telekom το Μάιο του 2008 από τη MIG του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου, έναντι 2,54 δισ. ευρώ. Με τίμημα 26 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησαν τρία «πακέτα» αγορών που συνολικά αντιστοιχούσαν στο 18% και εκχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο σε ισάριθμα χρονικά διαστήματα και με τιμήματα που έφτασαν αθροιστικά στα 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Οι πωλήσεις από το Δημόσιο έγιναν διαδοχικά σε τιμές 29, 27,5 και 7,99 ευρώ ανά μετοχή, με το τελευταίο 10% να εκχωρείται στα τέλη Ιουλίου του 2009. Οι Γερμανοί είχαν πάρει επίσης και 2% των μετοχών του ΟΤΕ από την αγορά το καλοκαίρι του 2008.
Όλα αυτά έρχονται να πιστοποιήσουν ότι κάθε άλλο παρά… μισοτιμής πούλησε το Δημόσιο τις μετοχές του ΟΤΕ, αφού ακόμη μέχρι τώρα η χρηματιστηριακή τους αξία ( για το 18%) είναι 430 εκατ. ευρώ πιο κάτω… Από την άλλη η Deutsche Telekom πιστοποιεί ότι έχει κάνει μια στρατηγική επένδυση υψηλού κόστους, αλλά και πολύ μακράς πνοής. Έχει μάλιστα και το προτιμησιακό δικαίωμα εν όψει της εκχώρησης του 5% από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 297,5 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές στόχοι που δίνουν οι διεθνείς οίκοι για τη μετοχή του ΟΤΕ φτάνουν μέχρι τα 15 ευρώ, δηλαδή 23,5% ψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα. Ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική καθώς αντιστοιχεί σε 25,8 φορές τα (αναπροσαρμοσμένα) κέρδη του 2016, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 22 του μηνός θα κοινοποιηθούν οι επιδόσεις του 2017.
Σε όλα τα χρόνια της κρίσης ο ΟΤΕ είναι σταθερά κερδοφόρος, με το σύνολο των καθαρών κερδών της περιόδου 2009-2016 να διαμορφώνεται στα 1,9 δισ. ευρώ… Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία έχει 88.901 μετόχους. Πέραν των Γερμανών και του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο ελέγχει το 10%, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια (του εξωτερικού κατά κύριο λόγο) κατέχουν το 43,1%, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν το 6,6%, ενώ το 0,3% είναι ίδιες μετοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Τσαμάζ: Η πορεία του «παθιασμένου ηγέτη» του ΟΤΕ που έβαλε για στόχο την κορυφή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ