ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 14 χρόνια από τότε που η Deutsche Telekom ξεκίνησε το μακρύ της επενδυτικό ταξίδι στον ΟΤΕ. Φτάνοντας σήμερα να ελέγχει εκτός από τη Διοίκηση και τη μετοχική πλειοψηφία τον τηλεπικοινωνιακό ογκόλιθο της χώρας. Στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται τα τελευταία 11,5 χρόνια ο «στρατηγός» Μιχάλης Τσαμάζ, έχοντας βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον εκσυγχρονισμό και την πολύπλευρη αναμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής του ομίλου.
Η τρέχουσα συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Γερμανικό επιχειρηματικό γίγαντα της Deutsche Telekom, που έχει χρηματιστηριακή αξία 91,1 δισ. ευρώ. Σχεδόν μιάμιση φορά σε σύγκριση με το όσο αξίζει ολόκληρο το χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το ξεχωριστό ενδιαφέρον των Γερμανών για το εν Ελλάδι, βαρύτιμο «ασημικό«» τους, είναι… διπλής όψεως. Διότι από τη μια πλευρά είδαν τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ να ξεπερνά το νευραλγικό ποσοστό του 50% στα δικαιώματα ψήφου. Ενώ από την άλλη, κι έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο, η επενδυτική τους θέση που ‘’έκτισαν’’ στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, υπερκέρασε το κόστος κτήσης και άρχισε να παράγει υπεραξίες.
Η πρώτη παράμετρος είναι απόρροια της εφαρμογής από τη Διοίκηση του ΟΤΕ, του προγράμματος ανταμοιβής των μετόχων. Βασικός κρίκος του οποίου είναι η αγορά ιδίων μετοχών και η εν συνεχεία διαγραφή τους. Γεγονός που προσαυξάνει εξ αντανακλάσεως τη ποσοστιαία συμμετοχή των υπαρχόντων μετόχων, αφού περιορίζεται ο αριθμός των τίτλων που είναι σε κυκλοφορία. Η μεταβολή αυτή στα ποσοστά συμμετοχής, λόγω του τρόπου που γίνεται, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν νέες αγορές μετοχών, δεν γεννά την ανάγκη στην Deutsche Telekom να προχωρήσει σε υποβολή, υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Η δεύτερη παράμετρος, είναι συνάρτηση της διανομής μερισμάτων και της αύξησης της χρηματιστηριακής αποτίμησης του ΟΤΕ (στα υψηλά 14ετίας) μέσω των οποίων διαμορφώνεται το συνολικό «καλάθι» των υπεραξιών. Οι οποίες ανέρχονται τώρα στα 135,4 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Telekom.
Το επενδυτικό story των 4,476 δισ. ευρώ για τον ΟΤΕ
Όλα ξεκίνησαν στις Μαΐου του 2008 όταν στο γερμανικό χαρτοφυλάκιο κατέληξε το 20% των μετοχών του ΟΤΕ. Ποσοστό που εξαγοράστηκε από τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου τότε, έναντι τιμήματος 2,54 δισ. ευρώ ή 26 ευρώ ανά μετοχή. Από τη συναλλαγή αυτή η πολυσυζητημένη MIG είχε αποκτήσει υπεραξίες της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου της ίδιας χρονιάς η Deutsche Telekom απέκτησε ένα επιπρόσθετο 2% μέσα από την αγορά. Για το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο, αλλά και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δαπανήθηκαν 147,1 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης τους να είναι στα 15,25 ευρώ η μία.
Από τις 15 Νοεμβρίου του 2008 έως και τις 31 Ιουνίου του 2018, η Deutsche Telekom πήρε διαδοχικά, τέσσερα «πακέτα» μετοχών του ΟΤΕ (το 23% εν συνόλω), που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Επί κυβερνήσεων, Νέας Δημοκρατίας, Πασόκ και ΣΥΡΙΖΑ… Το τίμημα των αγορών αυτών έφτασε στα 1,78 δις ευρώ, κινούμενο ανά περίπτωση από τα 7,99 ευρώ ανά μετοχή (το «πακέτο» του 2011) έως και τα 29 ευρώ, επίσης ανά μετοχή, στην παραχώρηση του 2008.
Στο τέλος της ημέρας οι Γερμανοί διέθεσαν κάτι περισσότερο από 4,476 δισ. ευρώ για να αποκτήσουν τις 220.567.676 μετοχές του ΟΤΕ, έχοντας ώς μέσο κόστος κτήσης τα 20,295 ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούσαν στο 45% του συνόλου της εισηγμένης, που διέθετε 490.150.389 μετοχές στα τέλη Μαΐου του 2018.
Έκτοτε όμως η αγορά ιδίων μετοχών και η διαγραφή τους στη συνέχεια, έχει επιφέρει διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς των μετοχικών δυνάμεων. Τώρα οι μετοχές που έχει ο ΟΤΕ είναι 448.100.608 καθώς την τελευταία 4ετία έχουν ακυρωθεί 42.049.781 ίδιες μετοχές, που για να αποκτηθούν δαπανήθηκαν περίπου 526 εκατ. ευρώ… Σχεδόν όσο αποτιμάται σήμερα χρηματιστηριακά η Quest συμμετοχών…
Καθώς μειώθηκε ο αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών, η θέση της Deutsche Telekom παρέμεινε μεν η ίδια αριθμητικά, αλλά το ποσοστό της από το 45% αναρριχήθηκε στο 49,22%. Αναλογικά κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους άλλους, μικρότερους. Όπως για παράδειγμα ο e-ΕΦΚΑ που έχει φτάσει τώρα στο 5,9%, ενώ το επιπρόσθετο ποσοστό του Δημοσίου έχει ανέλθει στο 1,1%.
Η υπέρβαση του 50% και τα μερίσματα των 769,6 εκατ. ευρώ
Όμως ο ΟΤΕ συνεχίζει τις αγορές ιδίων και με βάση τα τελευταία στοιχεία το «στοκ» που διαθέτει είναι 7.477.046 μετοχές, για την απόκτηση των οποίων έχουν δαπανηθεί περί τα 124 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές αυτές η γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης 25 Μαΐου θα δώσε το «πράσινο φως» για να διαγραφούν οι 5.617.282. Αυτό θα ενισχύσει έτι περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής της Deutsche Telekom, που σε ότι αφορά τα δικαιώματα ψήφου φτάνει τώρα στο 50,06% του ΟΤΕ, αφού όλες οι ίδιες μετοχές στερούνται αυτού του δικαιώματος.
Βεβαιότατα ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος τα κάνει όλα αυτά βασιζόμενος στο στιβαρό του οικονομικό του status και τις ισχυρές, ελεύθερες ταμειακές του ροές που του επιτρέπουν να ανταμείβει τους μετόχους. Με προσαυξημένο μέρισμα, λόγω της διαγραφής μετοχών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα περίπου 42 εκατ. μετοχές που έχουν ακυρωθεί την τελευταία τετραετία, έχουν ενισχύσει τις χρηματικές διανομές στους υφιστάμενους μετόχους κατά 100 εκατ. ευρώ…
Σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της στον ΟΤΕ η Deutsche Telekom έχει εισπράξει, βάσει της εκάστοτε συμμετοχής της, 769,6 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Εκ των οποίων τα 522,1 εκατ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί στο διάστημα της τελευταίας 4ετίας, όταν και θεσπίστηκε το πρόγραμμα της σύνθετης ανταμοιβής των μετόχων.
Η πλευρά των Γερμανών όμως μετράει και τα δεδομένα της αποτίμησης του μετοχικού της χαρτοφυλακίου στον ΟΤΕ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του οποίου διαμορφώνεται τώρα στα 7,8 δις και τον τοποθετεί στην κορυφαία θέση των εισηγμένων στο αθηναϊκό χρηματιστήριο. Η μετοχή του ΟΤΕ είναι τώρα στα 17,42 ευρώ καταγράφοντας κέρδη 7,2% από την αρχή της εφετινής χρονιάς και 51,5% από το ξεκίνημα του 2008.
Οι υπεραξίες και η αισιοδοξία Τσαμάζ για την εφετινή χρονιά
Η θέση που έχει στον ΟΤΕ η Deutsche Telekom αξίζει τώρα λίγο παραπάνω από τα 3,842 δισ. ευρώ και με την προσθήκη και των μερισμάτων (χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι) το τελικό αποτέλεσμα αγγίζει τα 4,612 δισ. ευρώ. Δίνοντας έναν «αέρα» υπεραξιών 135,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όμως μετά από μια μακροχρόνια επένδυση, που αν μη τι άλλο έρχεται να καταδείξει ότι ο ΟΤΕ δεν εκποιήθηκε καθόλου φτηνά… Δηλωτικό είναι το γεγονός πώς αν δεν υπήρχαν τα μερίσματα, δεν θα υπήρχαν και οι υπεραξίες. Αφού οι μετοχές από μόνες τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο κόστος κτήσης.
Οι επιδόσεις του ΟΤΕ στο πρώτο εφετινό τρίμηνο δείχνουν την κεκτημένη δυναμική του Ομίλου που παρήγαγε καθαρά κέρδη 129,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας όλα του τα ποιοτικά του μεγέθη. Με τον Μιχάλη Τσαμάζ να δηλώνει πώς «πρόκειται για ένα ισχυρό τρίμηνο ανάπτυξης, που θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη χρονιά».
Το «χαρτί» παραμένει πάντα στα ραντάρ των διεθνών fund, ενώ από επιχειρηματικής πλευράς, ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η τριετής συμφωνία μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Που λόγω της αυξημένης εμβέλειας στο φίλαθλο κοινό, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνδρομητική βάση της Cosmote.
Σε ότι αφορά τη Deutsche Telekom η αγορά ανακυκλώνει ενίοτε το ενδεχόμενο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, που δεν φαίνεται όμως να είναι στις προθέσεις των Γερμανών. Με βάση τουλάχιστον τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Στο προσκήνιο των άμεσων εξελίξεων είναι η επικείμενη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Κάτι που αντιστοιχεί στα 0,558 ευρώ ανα μετοχή ή 0,567 ευρώ προ φόρου, εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών. Με τη Deutsche Telekom να έχει λαμβάνειν άλλα 125,1 εκατ. ευρώ. Ενισχύοντας το «σακούλι» των υπεραξιών της μακρόπνοης επενδυτικής και στρατηγικής της θέσης στον ΟΤΕ.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ: Στο 50% το ποσοστό της Deutsche Telecom επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου
COSMOTE TV: Τι φέρνει η απόκτηση των δικαιωμάτων του Ολυμπιακού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike