Έργο αξίας 10 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για λογαριασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ, μεγαλώνοντας το χαρτοφυλάκιό του με τα ψηφιακά έργα του δημοσίου που έχει κατοχυρώσει.

Ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο βγήκε στα τέλη του προηγούμενου έτους από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αντικείμενό του αποτελεί η λειτουργία 4 Κέντρων Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

1

Σκοπός του έργου είναι η επίλυση των χρόνιων καθυστερήσεων αναφορικά με τις αιτήσεις για άδειες διαμονής στη χώρα από πολίτες τρίτων χωρών, καθώς με το εν λόγω σύστημα θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία σε μία κεντρική βάση δεδομένων, μειώνοντας τον χρόνο έκδοσης αλλά και συλλογής πληροφοριών.

Με την έναρξη λειτουργίας τους τα Κέντρα Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων θα στελεχωθούν αρχικά με πενήντα 50 άτομα, με στόχο τη διεκπεραίωση 35.000 λήψεων ανά μήνα από 14.700 που είναι σήμερα, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση ύψους σχεδόν 140%.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρουν ότι η κατάσταση που επικρατεί μέχρι τώρα είναι αρκετά δύσκολη, λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων που έχουν να διαχειριστούν τα στελέχη και οι υπάλληλοι του υπουργείου και θεωρούν αναγκαία την σύσταση των εν λόγω Κέντρων, ώστε να γίνεται καλύτερη και πιο «μαζεμένη» όπως τονίζουν, δουλειά. Τα Κέντρα Δεδομένων θα βοηθήσουν το υπουργείο να συλλέγει και να έχει πρόσβαση σε δεδομένα πιο γρήγορα και εύκολα, γλυτώνοντας πολύ χρόνο πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

Τα Κέντρα προβλέπεται να λειτουργήσουν με την αυξημένη σύνθεση των πενήντα 50 στελεχών για τους πρώτους έξι 6 μήνες της λειτουργίας τους, οπότε και αναμένεται να διεκπεραιώσουν περί τις 210.000 λήψεις βιομετρικών δεδομένων, αντιμετωπίζοντας τον μεγάλο όγκο αδιεκπεραίωτων αιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η προβλεπόμενη δύναμη κάθε Κέντρου κατά την αρχική φάση των έξι μηνών ανέρχεται σε είκοσι 20 άτομα για το Κέντρο Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων εξυπηρέτησης ΔΑΜ Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής, και σε δέκα 10 άτομα για καθένα από τα λοιπά Κέντρα Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Αυξάνει το χαρτοφυλάκιό του στα δημόσια έργα

Τα έργα πληροφορικής και τεχνολογίας κυνηγούν πλέον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς είναι ένα σημαντικό μέγεθος στο «χαρτοφυλάκιό» τους.

Ένα από τα σημαντικά έργα του δημοσίου που έχουν χτυπήσει και έχει πάρει ο ΟΤΕ αλλά και Nova με τη Vodafone είναι το ελεύθερο Wifi στους δημόσιους χώρους. Όπως έγραψε το mononews, πριν από περίπου ένα μήνα έπεσαν οι τελικές υπογραφές και πλέον το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Επίσης οι τρεις πάροχοι έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και για το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις του CEO της ΚτΠ κ. Σταύρου Ασθενίδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Ο ΟΤΕ μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου των 800 εκατ. ευρώ του Ultra Fast Broadband, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι θέμα χρόνου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καλέσει τους αναδόχους (ΟΤΕ και κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom) για τις τελικές υπογραφές.

Επίσης μεταξύ άλλων έχει οριστεί ως ανάδοχος στο έργο του CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινάει το ελεύθερο WiFi – Έπεσαν οι τελικές υπογραφές από ΟΤΕ-Nova-Vodafone

ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων