ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Δυναμικά στα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου έχουν μπει τα τελευταία δύο χρόνια οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση που έχει έρθει και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό και δίνει την ευκαιρία σε όλες τις μεγάλες εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, προσπαθώντας σαφώς να πάρει ο καθένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
Και οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, ΟΤΕ, Nova και Vodafone έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για πολλούς διαγωνισμούς έργων ψηφιοποίησης, με κάποιους από αυτούς να ξεπερνούν και τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαιο, ότι μέχρι τέλη του έτους, που αναμένεται να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία σχεδόν όλα τα έργα από την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι Big3 θα «χτυπήσουν» μεγάλο μέρος των διαγωνισμών, είτε ως μονάδες είτε σε συνεργασία με άλλες μικρότερες εταιρείες πληροφορικής, ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αποτύπωμα.
Διάθεση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών είναι να «χτυπήσουν» όσο το δυνατόν περισσότερα έργα δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν πολλά εξ’ αυτών, να καθιστούν αυτή την ανάγκη μονόδρομο, αφού διαθέτουν τόσο την τεχνογνωσία και την εμπειρία αλλά και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της διάθεσης είναι ότι και οι τρεις μεγάλοι όμιλοι κατέθεσαν προσφορές για το έργο των 100 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών της χώρας.
Μεγάλο το ενδιαφέρον από τον ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ συγκεκριμένα, όντας μεγάλος παίκτης στον κλάδο, έχει διεκδικήσει και πολλές φορές έχει αναλάβει, μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το κομμάτι.
Πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το project των 117 εκατ. ευρώ για τα cloud services, ενώ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος στο giga-project του Ultra Fast Broadband, έργο συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής ο ΟΤΕ έχει οριστεί ως ανάδοχος σε μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων αποτελεί το έργο του CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο ΟΤΕ όπως και η Nova αλλά και η Vodafone έχουν υπογράψει συμβάσεις για το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Για το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ έχει υλοποιήσει – μόνος του ή σε κοινοπραξία – έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”.
Nova: Αλλάζει ρότα
Η Nova, μετά την συγχώνευση με την Wind στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλάζει πλέον ρότα, έχοντας βάλει στόχο την ανάπτυξη του δικτύου της, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες της ενώ «στρέφει το βλέμμα της» και στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Να θυμίσουμε ότι διαθέτει ήδη μονάδα έργων πληροφορικής, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη.
Η Nova συμμετέχει και αυτή ενεργά σε έργα ψηφιοποίησης καθώς έχει οριστεί ανάδοχος του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, όπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές της, ενώ επίσης σε κοινοπραξία με την Profile έχουν αναλάβει το έργο για την ψηφιοποίηση φακέλων δανείων, αξίας 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την Space Hellas «τρέχουν» το έργο των 17 εκατ. ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Συστήματος της χώρας.
Επίσης στο πλαίσιο της Ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου, η Nova συμβάλει ενεργά, ως ανάδοχος, στη δημιουργία της σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης του μουσείου, συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα παρέχει πρόσβαση σε Ανοιχτά Δεδομένα, ενώ σε κοινοπραξία με την Profile, έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ύψους 27,7 εκατ.
Από κοντά η Vodafone
Τα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου «κοιτούν» και οι ανταγωνιστές Nova και Vodafone, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει προσφορές σε όλους σχεδόν του σημαντικούς διαγωνισμούς.
Εκτός από το μεγάλο project του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και οι τρεις μεγάλοι, η Vodafone, μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρείες Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems, έχει οριστεί ανάδοχος μεταξύ άλλων του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ,. Επίσης υπέγραψε την συμφωνία για το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την Quality & Reliability.
Επίσης την τελευταία διετία, η Vodafone έχει κατέβει στον διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», ύψους 18,4 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Σημαντικός ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών – Είμαστε σε κομβικό σημείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- IRIS: Ερχονται πέντε μεγάλες αλλαγές – Στα 1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών
- Να ξεκαθαρίσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης ποιους θα φορολογήσει το 2025 – Αρθρο παρέμβαση
- Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με την Κύπρο και την Ιορδανία – Μαζί και κλιμάκιο υπουργών
- Starbucks: Κέρδη αλλά απλήρωτα δάνεια και συσσωρευμένες ζημιές για την εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου