ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα να είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας, οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εκτός από τις επενδύσεις άνω των 5 δισ. που έχουν προαναγγείλει για οπτικές ίνες και δίκτυα 5G, βρίσκουν στα έργα πληροφορικής και ICT τη…κότα με τα χρυσά αυγά, καθώς πλέον αποτελούν τη νέα πηγή εσόδων τους.
Βασικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΤΕ, καθώς όπως φάνηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα που δημοσίευσε, τα έσοδα από υπηρεσίες ICT σημείωσαν ισχυρή αύξηση της τάξης του 16,4%. Τα λοιπά έσοδα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέσα σε κατηγορία τα έσοδα από έργα ICT, αυξήθηκαν κατά 12,4%, από 274,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 308,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο το 2023.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι τα έργα πληροφορικής του δημοσίου, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνουν ισχυρά έσοδα στους παρόχους. Άλλωστε δεν είναι τα τυχαίο το γεγονός ότι σε όλα τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης κάποιος από τους μεγάλους ή και οι τρεις βρίσκονται μέσα. Έχοντας μάλιστα αναλάβει στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έργα άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Μεγάλα έργα κοινού ενδιαφέροντος
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που απαντάται πολύ συχνά στα έργα ψηφιοποίησης που βγάζει κυρίως η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το φαινόμενο των…πολλών αναδόχων.
Πολλά από αυτά χωρίζονται σε άνω των τριών τμημάτων, με αποτέλεσμα να κατανέμονται σε πολλές εταιρείες-κοινοπραξίες.
Έτσι, project όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ ή για την προστασία δεδομένων (12 εκατ. ευρώ), που πρόσφατα βρήκαν αναδόχους, κατέληξαν σε 8 και 12 οικονομικούς φορείς αντίστοιχα, με όλους τους παρόχους να είναι…παρόντες και να παίρνουν συγκεκριμένα κομμάτια.
Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο έργο που έχουν οριστεί ανάδοχοι και οι τρεις μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών είναι η ψηφιοποίηση αρχείων δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, το οποίο κατακυρώθηκε σε συνολικά 8 οικονομικούς φορείς.
Τον Μάρτιου του 2023, μετά από περίπου 3 χρόνια αναμονής, μπήκαν από τους τρεις παρόχους οι τελικές υπογραφές στη σύμβαση για το ελεύθερο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ.
Τα μεγάλα έργα ΟΤΕ και Nova
Πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας, αξίας 46 εκατ. ευρώ, με τις τελικές υπογραφές να αναμένεται να μπουν εντός των επόμενων μηνών.
Πριν από περίπου δύο μήνες έγινε γνωστό ότι ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την ψηφιοποίηση αρχείων του υπ. Μετανάστευσης (αξίας 10 εκατ. ευρώ) και του υπ. Ναυτιλίας αξίας (5 εκατ. ευρώ).
Επίσης στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε βγάλει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Παράλληλα ωστόσο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπήκαν οι τελικές υπογραφές σε συμβάσεις για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την UniSystems του ομίλου Quest αλλά και για το Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη.
H Nova έχει μπει και εκείνη δυναμικά στα έργα ICT, κάτι που αναμένεται να ενταθεί μετά την δημιουργία της Nova ICT, εταιρείας η οποία επικεντρώνεται στα έργα πληροφορικής του δημοσίου.
Η Nova έχει χρηστεί μέσα στο πρώτο επτάμηνο ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημόσιου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει την σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και κομμάτι για την τηλεϊατρική, αξίας 6 εκατ. ευρώ.
Επίσης ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.
Vodafone: Προχωρά στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης
Η Vodafone με τη σειρά της, έχει «χτυπήσει» πολλούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης το πρώτο εξάμηνο, ενώ έχει προχωρήσει και στην υπογραφή τελικών συμβάσεων.
Εκτός των…κοινών έργων, στη Vodafone κατακυρώθηκαν μέσα στο επτάμηνο δύο διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Ο πρώτος αφορά την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ ενώ ο δεύτερος για την παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής καταστροφών ως υπηρεσία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas συμφερόντων Πάρη Μουράτογλου, ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για τον διαγωνισμό των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες η ένωση εταιρειών Vodafone-Q&R σύνηψε συμφωνία πλαίσιο για την ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Vodafone: Προχωρά στη σύσταση νέας εταιρείας για οπτικές ίνες
Πώς μοιράστηκε το έργο των 12 εκατ. ευρώ για την προστασία δεδομένων
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Προχωράμε τις επενδύσεις – Συγκρατήσαμε τα κόστη παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία