• Business

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) - Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) – Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)


    Συνολικές επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 έχουν ανακοινώσει και «τρέχουν» οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, με στόχο να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην αγορά αλλά και να εξελίξουν τα δίκτυά τους ώστε να έρθουν οι υπερυψηλές ταχύτητες στην Ελλάδα.

    Ταυτόχρονα όμως, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα να είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας, οι πάροχοι έχουν…εξελιχθεί σε εταιρείες τεχνολογίας. Κι αυτό διότι έχουν αναλάβει μεγάλα έργα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, για την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Με τους εκπροσώπους των εταιρειών μάλιστα να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για ψηφιακά έργα του δημοσίου, εκμεταλλευόμενοι και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και έργα τεχνολογίας είναι από τις βασικές νέες πηγές εσόδων πλέον για τους παρόχους, με τα έργα ψηφιοποίησης να προσφέρουν σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Του λόγου το αληθές φαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ για το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 3,45 δισ. ευρώ τζίρο που εμφάνισε, τα 645 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τα «λοιπά έσοδα», που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από τα έργα πληροφορικής και ICT, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2021 της τάξης του 14,4% και 19,4% σε επίπεδο δ’ τριμήνου.

    Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα έσοδα λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 1,8% στο έτος και -5,5% σε επίπεδο τριμήνου και τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν 4,3% στο έτος και 3% στο τρίμηνο. Επίσης τα έσοδα από παροχή system solutions σημείωσαν μια ακόμα ισχυρή αύξηση, κατά 45% στο τελευταίο τρίμηνο.

    Οπτική ίνα και δίκτυα 5G

    Οπτικές ίνες και δίκτυα 5G είναι πολύ υψηλά στη λίστα των επενδύσεων για τους τρεις παρόχους, με την συνεισφορά τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας να κρίνετε κομβική.

    Ο ΟΤΕ τρέχει επενδύσεις που αφορούν τις οπτικές ίνες στο σπίτι (Fiber to the Home), τρέχοντας επενδυτικό πρόγραμμα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2027. Έτσι στόχος του Ομίλου είναι μέχρι το 2027 να καλύψει με οπτική ίνα περίπου τα 2/3 της επικράτειας της χώρας.

    Στόχος μέχρι το 2027 είναι να έχει καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, περί τα 4,8 εκατ. γραμμές, με οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, με τις 3 εκατ. γραμμές να αναμένεται να καλυφθούν από τον ΟΤΕ.

    H Nova, μετά τη συγχώνευση με την Wind, επιδιώκει να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά. H νέα εταιρεία, υπό την United Group, θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας εξαγγείλει επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη οπτικής ίνας για το σπίτι (Fiber to the Home), αλλά και δικτύων 5G .

    Στόχος της Νοva είναι να αναπτύξει υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Giga, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.

    H Vodafone Ελλάδας αναμένεται και αυτή να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα για την κατασκευή δικτύων 5G και FTTH με στόχο να επιτύχει την επιστροφή του κύκλου εργασιών της στα προ πανδημίας επίπεδα. Μάλιστα η Vodafone ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 40 εκατ. ευρώ για υποβρύχια καλώδια. Στόχος του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι οι χρήστες του δικτύου της στα νησιά του Αιγαίου να έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες δεδομένων έως 1Gbps.

    Έργα πληροφορικής: Η νέα πηγή εσόδων

    Τα έργα πληροφορικής και τεχνολογίας κυνηγούν πλέον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς είναι ένα σημαντικό μέγεθος στο «χαρτοφυλάκιό» τους.

    Ένα από τα σημαντικά έργα του δημοσίου που έχουν χτυπήσει και έχουν πάρει ΟΤΕ-Nova-Vodafone είναι το ελεύθερο Wifi στους δημόσιους χώρους. Όπως έγραψε το mononews, πριν από περίπου μία εβδομάδα έπεσαν οι τελικές υπογραφές και πλέον το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία.

    Επίσης οι τρεις πάροχοι έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και για το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις του CEO της ΚτΠ κ. Σταύρου Ασθενίδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

    Ο ΟΤΕ μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου των 800 εκατ. ευρώ του Ultra Fast Broadband, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι θέμα χρόνου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καλέσει τους αναδόχους (ΟΤΕ και κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom) για τις τελικές υπογραφές.

    Επίσης μεταξύ άλλων έχει οριστεί ως ανάδοχος στο έργο του CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

    Η Nova εκτός του ελεύθερου Wifi αλλά και του έργου του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ έχει οριστεί ανάδοχος στη δημιουργία της σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης του μουσείου Επανάστασης Ολύμπου, συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα παρέχει πρόσβαση σε Ανοιχτά Δεδομένα, ενώ σε κοινοπραξία με την Profile, έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ύψους 27,7 εκατ.

    Η Vodafone έχει οριστεί ανάδοχος για το έργο «Προμήθεια, υλοποίηση, συντήρηση και λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος για την προστασία εγγράφων και δεδομένων και διαχείριση πρόσβασης χρηστών στα πληροφοριακά συστήματα του ΔΕΔΔΗΕ» αξίας 24 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει σε κοινοπραξία με την Νetcompany -Intrasoft

    Επίσης μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρείες Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems έχει οριστεί ανάδοχος μεταξύ άλλων του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

    Επίσης έχει αναλάβει έργο του υπ. Παιδείας αξίας 40,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού λογισμικού.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκινάει το ελεύθερο WiFi – Έπεσαν οι τελικές υπογραφές από ΟΤΕ-Nova-Vodafone

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Η στροφή στην τεχνολογία και στα έργα πληροφορικής που αλλάζει τις πηγές των εσόδων



    ΣΧΟΛΙΑ