Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΟΤΕ: Νέος μνηστήρας για την Telekom Romania

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

Νέος ενδιαφερόμενος για την Telekom Romania, με τον ΟΤΕ να έχει εδώ και αρκετό καιρό βάλει σε πώληση την δραστηριότητά του στη Ρουμανία, χωρίς όμως ακόμα να έχει κλείσει η διαδικασία.

Πριν από λίγους μήνες ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με την Clever με την οποία είχε υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας. Ωστόσο χθες, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, υπήρξε νέος «μνηστήρας» για το asset του ΟΤΕ, αφού η West Network Invest S.R.L. βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο για πιθανή εξαγορά της Telekom Romania.

Η αγορά φαίνεται πως είχε… μυριστεί εξέλιξη στον ΟΤΕ, αφού η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,98 πάνω από τα 14,1 ευρώ, γεγονός που μπορεί να αποτυπώσει την ελπίδα των επενδυτών ότι ο ΟΤΕ είναι πιο κοντά να αποβάλλει την Telekom Romania, που εξακολουθεί να μην αποδίδει.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η πώληση της Telekom Romania αποτελούσε μονόδρομο καθώς ήταν μόνιμο αγκάθι στα έσοδα του ΟΤΕ. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ σε κάθε ευκαιρία τόνιζε ότι στόχος του ομίλου είναι να κρατήσει υγιή την εταιρεία ενώ αν ερχόταν μια καλή πρόταση, τότε θα προχωρούσε σε πώληση της εταιρείας.

Ο ΟΤΕ έκανε ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει υψηλά την TKRM, με στόχο να είναι κερδοφόρα και να αυξάνει τους πελάτες της. Στην προσπάθεια αυτή της αναδιοργάνωσης, από περίπου ένα χρόνο, η διοίκηση του ΟΤΕ τοποθέτησε τον κ. Χαράλαμπο Μαζαράκη στη θέση του CEO μετά την παραίτηση της Dina Tsybulskaya.

Τα έσοδα της TKRM

Τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile (TKRM) διαμορφώθηκαν σε €66,2 εκατ. στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με την διοίκηση, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής επηρεάστηκαν από προωθητικές ενέργειες συγκράτησης της πελατειακής βάσης προηγούμενων περιόδων, ενώ οι δραστηριότητες στη Ρουμανία συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μείωση στα τέλη τερματισμού.

Οι θετικές προσθήκες πελατών συμβολαίου συνεχίζονται, με την κινητή Ρουμανίας να πετυχαίνει αύξηση στους συνδρομητές συμβολαίου, καταγράφοντας άνοδο 4% ετησίως, σε 1,9 εκατομμύρια. Οι συνολικές καθαρές προσθήκες συνδρομητών το τρίμηνο ανήλθαν στις 16 χιλιάδες, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις στα έσοδα. Η καρτοκινητή μειώθηκε στο τρίμηνο, συνεπής με την τάση της συνολικής συρρίκνωσης που επικρατεί στην αγορά της καρτοκινητής στη Ρουμανία.

H Telekom Romania Mobile κατέγραψε Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) €2,8 εκατ. στο τρίμηνο, μειωμένο κατά €0,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ή 20%, επηρεασμένη μερικώς από πίεση στα έσοδα.

SERGHEI BULGAC, CEO Digi Communications

Ποια είναι η Digi

Αν τελικά ολοκληρωθεί το deal και δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές, ο ΟΤΕ θα έχει…ξεφορτωθεί την δραστηριότητα του εκτός Ελλάδος, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος ενός μεγάλου κύκλου, που ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με την παρουσία της ελληνικής εταιρείας σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας.

Ο κύκλος εξαγορών ολοκληρώθηκε το 2006 και στη συνέχεια, στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ο ΟΤΕ αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Το τελευταίο που του απέμεινε είναι η Telekom Romania, της οποίας τα έσοδα βαίνουν μειούμενα κάθε τρίμηνο και η πώληση έχει αποφασισθεί.

Και ενώ η διαδικασία είχε κλείσει προς την Clever, χθες αιφνιδιαστικά ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι υπήρξε νέος ενδιαφερόμενος, με τον οποίο έχει επίσης υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.

Η West Network Invest ανήκει στην Digi Romania S.A., η οποία είναι θυγατρική της DIGI Communications, μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με παρουσία σε πολλές χώρες όπως στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Η Digi Communications ξεκίνησε ως ιδέα το 1992 από μια ομάδα ατόμων με επικεφαλής τον Zoltán Teszári. Αρχικά ξεκίνησαν την TVS Holding Brasov για την κατασκευή καλωδιακών δικτύων και την προσφορά υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης στην Τιμισοάρα και το Brasov, δύο μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας.

Το 1996, ο κ. Teszári συγχώνευσε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης Kappa, με έδρα το Βουκουρέστι, με την Analog CATV για να σχηματίσουν τη Romania Cable Systems S.A. (“RCS”). Στη συνέχεια, η RCS αναπτύχθηκε κυρίως οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών σταθερού διαδικτύου και δικτύων δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το 1997, η RCS ίδρυσε θυγατρική εταιρεία διαδικτύου και δεδομένων, τη Romania Data Systems S.A. (“RDS”). Το 2001, η RDS άρχισε να αναπτύσσει οικιακές υπηρεσίες διαδικτύου μέσω του καλωδιακού δικτύου RCS και, μέχρι το 2002, είχε εξελιχθεί στον κορυφαίο ISP στη Ρουμανία όσον αφορά τα έσοδα.

To 2023 ο όμιλος Digi Communications κατέγραψε ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,690 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2022, φθάνοντας τα 592,7 εκατ.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Η West Network Invest υποψήφιος αγοραστής της θυγατρικής Telekom Romania

Noval Property: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού πράσινου ομολογιακού

EXAE: Στα €13,5 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2024 – Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη