ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται το… σήριαλ πώλησης της Telekom Romania από τον ΟΤΕ, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι μετά την αποχώρηση του Adrian Tomșa και της Clever, o OTE ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Digi και τη Vodafone Romania, με τις οποίες υπέγραψε νέο MoU.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, οι Αρχές της Ρουμανίας επέβαλλαν πρόστιμο 33,5 εκατ. ευρώ στην Telekom Romania λόγω εσφαλμένων υπολογισμών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εταιρειών, το οποίο η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει, προφανώς όπως λένε πηγές «για να μην ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Πηγές από τον ΟΤΕ είχαν τονίσει τότε ότι η TKRM δεν δέχεται την απόφαση, ενώ θα προσφύγει νομικά για να προσβάλει την απόφαση.
Το αγκάθι TKRM
Πάνω από 2 χρόνια γίνεται προσπάθεια πώλησης της Telekom Romania – πιο εντατικά τον τελευταία χρόνο-, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει λευκός καπνός.
Συχνά βγαίνουν ανακοινώσεις ότι έχει υπογραφεί MoU- το τελευταίο ήταν τον Μάιο με την West Network Invest S.R.L, ωστόσο δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, γεγονός που συνεχίζει να πλήττει τον ΟΤΕ.
Ακόμα και η χθεσινή κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ, αναδεικνύει μια πιθανή κόπωση της επενδυτικής κοινότητας από την όλη διαδικασία. Χθες η μετοχή έκανε μεγάλη πτώση κατά 3,68% και έκλεισε τα 15,17 ευρώ, τιμή που είχε να δει από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει να…ξεφορτωθεί το αγκάθι στην Ρουμανία, η οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα, με τα νούμερά της να βρίσκονται σε…ελεύθερη πτώση. Μάλιστα πρόσφατα, ο νέος CEO και πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ Κώστας Νεμπής, αναφέρθηκε είπε ότι η Telekom Romania θα είναι το τελευταίο asset του ομίλου που θα πουληθεί.
Ο ΟΤΕ όλο αυτό το διάστημα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει υψηλά την TKRM, με στόχο να είναι κερδοφόρα και να αυξάνει τους πελάτες της. Στην προσπάθεια αυτή της αναδιοργάνωσης, από περίπου ενάμισι χρόνο, η διοίκηση του ΟΤΕ τοποθέτησε τον κ. Χαράλαμπο Μαζαράκη στη θέση του CEO μετά την παραίτηση της Dina Tsybulskaya.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ 6μηνου 2024, τα έσοδα της TKRM ανήλθαν σε 132,9 εκατ. ευρώ το μειωμένα κατά 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 2,7 εκατ. ευρώ, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2023.
Αν τελικά ολοκληρωθεί το deal, το οποίο και έχει καθυστερήσει και δώσουν τα χέρια οι πλευρές, ο ΟΤΕ θα έχει…ξεφορτωθεί την δραστηριότητα του εκτός Ελλάδος, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος ενός μεγάλου κύκλου, που ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με την παρουσία της ελληνικής εταιρείας σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας.
Ο κύκλος εξαγορών ολοκληρώθηκε το 2006 και στη συνέχεια, στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ο ΟΤΕ αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Το τελευταίο που του απέμεινε είναι η Telekom Romania, της οποίας τα έσοδα βαίνουν μειούμενα κάθε τρίμηνο και η πώληση πλέον είναι μονόδρομος.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ: Μνημόνιο συνεργασίας με Digi Romania και Vodafone Romania για την πώληση της Telekom Romania
Πρόστιμο €33,5 εκατ. για τη θυγατρική στη Ρουμανία – Θα προσβάλλει την απόφαση η Telekom Romania