ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επικείμενη, νέα διαγραφή ιδίων μετοχών του ΟΤΕ, για τις οποίες δαπανήθηκαν 146,1 εκατ. ευρώ, έρχεται να ισχυροποιήσει τις συμμετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Με πρώτη και σπουδαιότερη, τη θέση που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό Όμιλο της χώρας η Deutsche Telekom.
Μετά από 14,5 χρόνια παρουσίας στον ΟΤΕ, ο γερμανικός επιχειρηματικός ογκόλιθος , του οποίου η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 87,7 δισ. ευρώ, θα δει το ποσοστό του να ενισχύεται. Και να φτάνει σε ιστορικά υψηλά…
Αφετηρία των εξελίξεων θα είναι η έκτακτη γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την 1η Νοεμβρίου. Σε αυτήν αναμένεται να εγκριθεί η διαγραφή 8.818.730 μετοχών, που αποκτήθηκαν στη μέση τιμή των 16,57 ευρώ η μία. Κατόπιν αυτού ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών του ΟΤΕ θα υποχωρήσει στις 433.664.596 από 442.483.326 που είναι τώρα.
Στο χαρτοφυλάκιο της Deutsche Telekom βρίσκονται 220.567.676 μετοχές, που τώρα αντιστοιχούν στο 49,847% του ΟΤΕ. Έπειτα από τη διαγραφή, οι ίδιες αυτές μετοχές της γερμανικής πλευράς, θα φτάσουν να αντιστοιχούν στο 50,86% του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας. Η μεταβολή αυτή στα ποσοστά συμμετοχής, έρχεται σε συνέχεια και άλλων αντίστοιχων, σποραδικών κινήσεων , που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία. Λόγω του τρόπου που γίνεται η μεταβολή, εξ αντανακλάσεως δηλαδή και χωρίς να υπάρχουν νέες αγορές μετοχών, δεν γεννάται η υποχρέωση στην Deutsche Telekom να προχωρήσει σε υποβολή δημόσιας πρότασης.
Άλλωστε και τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων θα ανέβουν μετά από την απομείωση των κυκλοφορούντων μετοχών. Για παράδειγμα ο e-ΕΦΚΑ από το τωρινό 6,015% θα πάει στο 6,137%. Ενώ οι μετοχές της ελεύθερης διασποράς (free float) που τώρα «εκφράζουν» το 41,987% θα φτάσουν να… απηχούν το 42,84% στον ΟΤΕ.
Τα ακίνητα αξίας 918 εκατ. ευρώ και ο «στρατηγός» Τσαμάζ
Εκτός όμως από αυτά, αντικείμενο έγκρισης από την έκτακτη γενική συνέλευση είναι και η κατά κύριο λόγο τεχνικής φύσεως, απόσχιση κλάδου. Με την ΟΤΕ ακινήτων να απορροφά το κλάδο δραστηριότητας που αφορά στη λειτουργία, συντήρηση και σχεδιασμό χώρων κτιρίων. Διότι πέραν όλων των άλλων ο ΟΤΕ είναι και μια μεγάλη δύναμη στο…real estate. Καθώς διαθέτει 2.300 ακίνητα με αξία αποτίμησης στα 918 εκατ. ευρώ. Το 80% της αποτίμησης αυτής προέρχεται από περίπου 400 ακίνητα. Τα έσοδα της περσινής χρονιάς από τις εκμισθώσεις ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων μόνο τα περίπου 3,2 εκατ. ευρώ ήταν οι εκμισθώσεις σε τρίτους και όλα τα άλλα προήλθαν από τον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του, που τα χρησιμοποιούν.
Στα όσα αφορούν τη διαγραφή ιδίων μετοχών, αυτά εντάσσονται στο γενναιόδωρο πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων. Βασιζόμενο στις ισχυρές, ελεύθερες ταμειακές ροές που έχει ο Όμιλος του ΟΤΕ. Δηλαδή στην ικανότητά του να παράγει μετρητά. Γεγονός που πιστώνεται στον επί 12 «στρατηγό» Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον εκσυγχρονισμό και την πολύπλευρη αναμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής του ομίλου του ΟΤΕ.
Από τα μέσα του 2018 έως τώρα ο ΟΤΕ έχει διαγράψει περίπου 56,5 εκατ. ευρώ ίδιες μετοχές, το συνολικό κόστος κτήσης των οποίων ανέρχεται στα 520 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζεται το «κομμάτι» των επικείμενων, νέων διαγραφών. Από τις μέχρι τώρα ακυρώσεις μετοχών, έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, που σε ορίζοντα τετραετίας έχουν λάβει μερίσματα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ…
Πώς «κτίσθηκε» το χαρτοφυλάκιο της Deutsche Telekom
Για την Deutsche Telekom όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου του 2008 όταν στο γερμανικό χαρτοφυλάκιο κατέληξε το 20% των μετοχών του ΟΤΕ. Ποσοστό που εξαγοράστηκε από τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου τότε, έναντι τιμήματος 2,54 δισ. ευρώ ή 26 ευρώ ανά μετοχή. Από τη συναλλαγή αυτή η πολυσυζητημένη MIG είχε αποκτήσει υπεραξίες της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι Γερμανοί αγόρασαν ένα επιπρόσθετο 2% μέσα από την αγορά. Για το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο, αλλά και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δαπανήθηκαν 147,1 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης τους να είναι στα 15,25 ευρώ η μία.
Από τις 15 Νοεμβρίου του 2008 έως και τις 31 Ιουνίου του 2018, η Deutsche Telekom πήρε διαδοχικά, τέσσερα «πακέτα» μετοχών του ΟΤΕ (το 23% εν συνόλω), που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Επί κυβερνήσεων, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ… Το τίμημα των αγορών αυτών έφτασε στα 1,78 δισ. ευρώ, κινούμενο ανά περίπτωση από τα 7,99 ευρώ ανά μετοχή (το «πακέτο» του 2011) έως και τα 29 ευρώ, επίσης ανά μετοχή, στην παραχώρηση του 2008.
Στο τέλος της ημέρας οι Γερμανοί διέθεσαν 4,476 δισ.. ευρώ για να αποκτήσουν τις 220.567.676 μετοχές του ΟΤΕ, έχοντας ώς μέσο κόστος κτήσης τα 20,29 ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούσαν στο 45% του συνόλου που είχε ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος (490.150.389 μετοχές) στα τέλη Μαΐου του 2018.
Έκτοτε όμως οι αγορές ιδίων μετοχών και η διαγραφή τους στη συνέχεια, έχει επιφέρει διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς των μετοχικών δυνάμεων.
Σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της στον ΟΤΕ η Deutsche Telekom έχει εισπράξει, βάσει της εκάστοτε συμμετοχής της, 895,4 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Εκ των οποίων τα 125,95 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.
Τα δεδομένα για τη μετοχή και οι προοπτικές
Χθες η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο συμμετοχής των Γερμανών να αποτιμάται στα 3,321 δισ. ευρώ. Μαζί με τα εισπραχθέντα μερίσματα φτάνει στα επίπεδα των 4,216 δισ.. Έχοντας ακόμη μια μικρή απόσταση 5,8% για να καλύψει το κόστος κτήσης. Κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμβεί , καθώς τον περασμένο Απρίλιο η μετοχή του ΟΤΕ είχε φτάσει στα 18,40 ευρώ. Από όπου τώρα είναι 18,2% χαμηλότερα.
Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς τα κατανεμημένα στους μετόχους καθαρά κέρδη του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 236,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 33,6%. Την ίδια στιγμή και τα ταμειακά διαθέσιμα να κινούνται οριακά πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός ήταν 532,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 31,4%. Εξαιρουμένων των μισθώσεων τα καθαρά δάνεια ήταν 284,1 εκατ. ευρώ.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ , μιλώντας στους αναλυτές, εξέφρασε αισιοδοξία του για το μέλλον του ΟΤΕ, παρά την γενικότερη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις. Όπως είπε «έχουμε το σπίτι μας σε τάξη και παρά το ότι το ευρύτερο περιβάλλον δεν επιτρέπει προβλέψεις είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις όποιες προκλήσεις.» Με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ, πιάνοντας το στόχο για την εφετινή χρονιά.
Διαβάστε επίσης:
Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Το Payzy θα μας φέρει στο μέλλον τόσα έσοδα όσα και οι τηλεπικοινωνίες
ΟΤΕ: Με βελτιωμένη βαθμολογία στη διεθνή σειρά δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good
Data Centers: Πώς η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός κόμβος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες