ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών αλλά και το μεγάλο project του Ομίλου για σύνδεση με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fibre-to-the-Home), αφορούν οι δανειακές συμβάσεις άνω των 187 εκατ. ευρώ, 8ετους διάρκειας, που έχει συνάψει ο ΟΤΕ για επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απέστειλε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα στοιχεία για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως τις 31/10/2022, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με επενδύσεις συνολικού ύψους 187,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93,75 εκατ. ευρώ προέρχονται από το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 56,25 ευρώ προέρχονται από την EBRD και τα υπόλοιπα 37,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από ίδια συμμετοχή.
Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου
Ο ΟΤΕ, ως «δυναμικός παίχτης» στη ψηφιακή μετάβαση της χώρας, έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με το Fibre-to-the-Home (FTTH) να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.
Οι πόροι του Ελληνικού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διασφαλίσουν στον ΟΤΕ πρόσθετη ρευστότητα για την υλοποίηση μέρους του πλάνου του για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.
Συγκεκριμένα οι πόροι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του ΟΤΕ, ώστε περίπου 371.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Έβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH έως το 2027, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Τα δίκτυα οπτικών ινών είναι ενεργειακά αποδοτικότερα και συνεπώς η επέκταση του FTTH συμβάλλει σημαντικά στη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας.
Ο όμιλος ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Από όλες τις γραμμές οπτικής ίνας που έχουν εγκατασταθεί από παρόχους στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από 700.000 έως τώρα, και συνεχίζει ώστε στο τέλος του έτους να φτάσει το 1 εκατομμύριο.
Ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί και στην ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει έργα πολλών εκατομμυρίων. Πρόσφατα ο Όμιλος ήταν ο μοναδικός πάροχος που κατέθεσε πρόταση για το έργο CRM του Δημοσίου, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση και για το project του Cloud Services συνολικού προϋπολογισμού 176 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα) και της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα «Λοιπά έσοδα» απέφεραν στον ΟΤΕ έσοδα 279,4 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,52 δισ. ευρώ και στο πρώτο περσινό εξάμηνο 268,6 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4%.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε την Τρίτη ο κ. Σκυλακάκης, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.
Στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, και Παγκρήτια Τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Ψηφιοποίηση Υποθηκοφυλακείων: Εντός δύο μηνών οι τελικές υπογραφές για το έργο των 310 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike