• Business

    ΟΤΕ: Η χρηματιστηριακή… προίκα των 2,3 δισ. που δίνει η Deutsche Bank στον Κώστα Νεμπή και οι αποδόσεις στη θητεία Τσαμάζ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Τσαμάζ, - Κώστας Νεμπής του ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, – Κώστας Νεμπής


    Άτυπη χρηματιστηριακή…προίκα έσπευσε να προσφέρει η Deutsche Bank στον νέο διοικητικό ηγέτη του ΟΤΕ, Κώστα Νεμπή. Ο οποίος από τις 28 Ιουνίου ανέλαβε για τα προσεχή τρία χρόνια, τις νευραλγικής σημασίας θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Διαδεχόμενος τον μακροβιότερο στρατηλάτη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου Μιχάλη Τσαμάζ.

    Μια βδομάδα πρίν από την αλλαγή φρουράς, η γερμανική τράπεζα έβαλε στην ατζέντα των αναλυτών της τον ΟΤΕ, κοινοποιώντας μια πολύπλευρα υποστηρικτική έκθεση. Τόσο για τις διαγραφόμενες, θετικές εξελίξεις στον επιχειρηματικό στίβο, όσο και για την πορεία της μετοχής. Για την οποία υπερθεματίζει την αγορά, εξακοντίζοντας την τιμή-στόχο στα 19,5 ευρώ.

    Μάλιστα, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Κώστα Νεμπή, η Deutsche Bank επανήλθε. Κάνοντας λόγο «για ένα καταξιωμένο στέλεχος, με σημαντική εμπειρία στον ΟΤΕ και στην ελληνική  αγορά, όντας καλά δοκιμασμένος από την Deutsche Telekom».

    Συγκυριακά ή όχι, οι τρείς πρώτες μέρες της θητείας Νεμπή, συνοδεύονται από ισάριθμα ανοδικά κλεισίματα της μετοχής. Καθώς από τα 13,44 ευρώ έχει ανεβεί τώρα στα 13,80 ευρώ, ενισχυμένη σωρευτικά σε αυτό το βραχύβιο διάστημα, κατά 2,7%.

    Σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, η τιμή-στόχος που δίνει η Deutsche Bank μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου…41,3% στο χρονικό διάστημα των επόμενων 12 μηνών.

    Σε μια τέτοια περίπτωση η χρηματιστηριακή αποτίμηση του ΟΤΕ θα υπερκεράσει το «φράγμα» των 8 δισ. με την προσθήκη υπεραξιών άνω των 2,3 δισ. ευρώ… Και αυτά, λαμβάνοντας ώς βάση υπολογισμού την εξαίρεση από τις υφιστάμενες μετοχές, εκείνες των οποίων επίκειται η διαγραφή (5.308.440 «κομμάτια») καθώς και του έως τώρα «στόκ» των ιδιοκατεχόμενων.

    Η γερμανική τράπεζα αξιολογεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με βάση το μοντέλο προεξόφλησης των διευρυμένων ταμειακών ροών (αύξηση 5% για εφέτος και το 2025).

    Επισημαίνει ακόμα ότι με όρους επιχειρηματικής αξίας ώς προς τη λειτουργική κερδοφορία (EV/EBITDA) αλλά και της τιμής της μετοχής ώς προς τα κέρδη της (P/E) ο ΟΤΕ είναι σε discount 30% έναντι του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

    Επίσης θεωρεί ώς εμπροσθοβαρείς καταλύτες την παροχή ανώτερης συνδεσιμότητας σε πελάτες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, την ανάπτυξη στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και το γεγονός οτι δεν αντιμετωπίζει αντιπάλους που είναι διατεθειμένοι να κάνουν πόλεμο τιμών για αρκετά χρόνια.

     Η Deutsche Bank προβλέπει επιπρόσθετα και το ότι ο OΤΕ θα πουλήσει σύντομα τις δραστηριότητες της κινητής στη Ρουμανία.

    Διασκεδάζοντας τις γκρίνιες των μετόχων

    Αν επιβεβαιωθεί η «προφητεία» για την τιμή-στόχο των 19,5 ευρώ, τότε σαφώς η Deutsche Telekom από τη θέση βασικού μετόχου (με ποσοστό 53,61%) θα είναι εκείνη που θα καρπωθεί τις περισσότερες υπεραξίες. Διαχεόμενες φυσικά και εφ’ όσον προκύψουν και σε όλους τούς άλλους μετόχους.

    Διασκεδάζοντας τις… γκρίνιες που ακούγονται συχνά-πυκνά, καιρό τώρα, για τη «συμπεριφορά» της μετοχής. Η οποία εμφανίζει δυστοκία στο να ανταποκριθεί στις επενδυτικές προσδοκίες.

    Κομβικό σημείο για τη μετοχή ήταν η κατάκτηση της κορυφής των 18,40 ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου του 2022. Έκτοτε μπήκε σε μια παρατεταμένη τροχιά δοκιμασίας που την πήγε μέχρι το χαμηλό των 12,65 ευρώ, στις 9 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς.

    Στην παρούσα φάση η μετοχή του ΟΤΕ είναι 25%  χαμηλότερα από την προ διετίας κορυφή της, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 9,1% από το πρό οκταμήνου «πυθμένα» της.

    Τα δεδομένα για τη μετοχή έχουν αρνητική χροιά και για το διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, όπου οι απώλειες ανέρχονται σε 11,5%. Καταγράφοντας μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από το Γενικό Δείκτη, ο οποίος στο ίδιο διάστημα μετράει κέρδη 10,1%.

    Επίσης σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου η μετοχή του ΟΤΕ υπολείπεται σημαντικά και έναντι του ευρωπαϊκού  δείκτη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που είναι στο +4,5%.

    Ζητούμενο η παλινόρθωση της μετοχής

    Το αν και κατά πόσο η αλλαγή της διοικητικής σκυτάλης θα σηματοδοτήσει και την παλινόρθωση της μετοχής, είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί από την ίδια την αγορά. Το γεγονός πάντως ότι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία αποφασίζει να βγεί μπροστά η Deutsche Bank και να… προικοδοτήσει την χρηματιστηριακή αποτίμηση του ΟΤΕ, δίνοντας συνάμα και…ψήφο εμπιστοσύνης στον Κώστα Νεμπή, μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να είναι.

    Στην αγορά έχουν υπάρξει διαφόρων ειδών ερμηνείες για την αδυναμία της μετοχής, φτάνοντας μέχρι στις…θεωρίες συνομωσίας, περί «τεχνητής συγκράτησης». Προκειμένου  η Deutsche Telekom, είτε να πουλήσει τον ΟΤΕ , είτε να τον αποσύρει από το ελληνικό χρηματιστήριο, με το χαμηλότερο  δυνατό κόστος της δημόσιας πρότασης.

    Φήμες, σενάρια και θεωρίες, που έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από την πλευρά του βασικού  μετόχου.

    Υπό το πρίσμα της θεαματικής αναβάθμισης της αποτίμησης του ΟΤΕ από την Deutsche Bank, ορισμένοι διατείνονται ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του Μιχάλη Τσαμάζ έμεινε αρκετό…. χρηματιστηριακό «λίπος» στον Όμιλο. Για να το διαχειριστεί ο νέος διοικητικός ηγέτης…

    Ο Τσαμάζ έφερε σωρευτικές αποδόσεις 200,1%

    Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ στις 3 Νοεμβρίου του 2010. Την ημέρα εκείνη η μετοχή ήταν στα 5,72 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας ήταν στα 2,8 δισ. Ενώ ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις… 1.516,95 μονάδες.

    Την περασμένη Παρασκευή, 28 Ιουνίου, η μετοχή ήταν στα 13,44 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ στα 5,6 δισ. Έχοντας όμως μειώσει κατά 14,7% των αριθμό των υφιστάμενων  μετοχών, έπειτα από συνεχείς διαγραφές ιδίων. Για τις οποίες το κόστος επαναγοράς υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

     Λαμβάνοντας υπόψη και το επικείμενο μέρισμα που αφορά την περσινή χρήση, επί θητείας Τσαμάζ οι χρηματικές διανομές ανέρχονται συνολικά σε 4,594 ευρώ ανά μετοχή πρό φόρου και 4,297 ευρώ καθαρά.

    Δηλαδή σε διάστημα 13 ετών και 8 μηνών, ο σταθερός μέτοχος του ΟΤΕ είχε από υπεραξίες και καθαρά μερίσματα 17,737 ευρώ ανά μετοχή, με κόστος κτήσης τα 5,72 ευρώ. Δηλαδή μια αρχική τοποθέτηση 5.720 ευρώ έγινε 17.737 ευρώ. Με τη συνολική απόδοση να φτάνει στο 200,1%. Σαν να είχε κάποιος ένα σταθερό επιτόκιο στο…15,22% ετησίως, επί των τοποθετημένων κεφαλαίων του.

     Καθόλου άσχημα τηρουμένων των συγκυριών της τελευταίας διετίας. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 5 Ιουνίου του 2012,μεσούσης της οικονομικής αλλά και της πολιτικής κρίσης στη χώρα η μετοχή του ΟΤΕ είχε βρεθεί στα τάρταρα των 1,13 ευρώ…

    Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ έγινε case study 

      Οραματικός και αποτελεσματικός στους σχεδιασμούς τους ο Μιχάλης Τσαμάζ, ηγήθηκε του μετασχηματισμού  του  Ομίλου   του ΟΤΕ  σε  μια  σύγχρονη  εταιρεία τεχνολογίας.  Η  επιτυχία  αυτή  εν  μέσω  της  οικονομικής  κρίσης,  έγινε  case  study  από  το  Harvard  Business  School ,  και  διδάσκεται διεθνώς  σε  κορυφαία  πανεπιστημιακά  ιδρύματα…

    Ανέλαβε το ΟΤΕ με καθαρό χρέος στα 5,3 δισ. και στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης το καθαρό χρέος ήταν στα 521 εκατ. ευρώ, έχοντας απομειωθεί κατά 90%.

    Τα ίδια κεφάλαια έχουν πλέον υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας τώρα στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επί ημερών Τσαμάζ ο Όμιλος του ΟΤΕ έχει παράξει συνολικά  περί τα 3,3 δισ. καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας , έχει διανείμει σχεδόν 2,3 δισ. μερίσματα στους μετόχους, ενώ έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ.

    Επίσης από τις πωλήσεις των θυγατρικών στη Βουλγαρία, της Hellas Sat, του 20% της συμμετοχής στην Telekom Serbia, του 54% στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας στην Ρουμανία και της Telekom Albania, αντλήθηκαν έσοδα 1,6 δισ. ευρώ.

    Όταν ο Μιχάλης Τσαμάζ αναλάμβανε το τιμόνι του ΟΤΕ η Deutsche Telekom κατείχε το 30% των μετοχών. Εν συνεχεία έφτασε στο 45% με την αγορά δύο «πακέτων» από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Από το 2018 και μετά η πλευρά των Γερμανών αυξάνει παθητικά (και χωρίς να γεννά υποχρέωση δημόσιας πρότασης) τα ποσοστά συμμετοχής, μέσω της συντελούμενης διαγραφής μετοχών. Φτάνοντας τώρα στο 53,61%, αν δεν συνυπολογιστούν οι ίδιες μετοχές, που κι αυτές προορίζονται για διαγραφή.

    Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Κώστα Νεμπή και τη δυνατότητά του, πέραν των άλλων, να δώσει και την ποθούμενη από τους επενδυτές «ανάσα» στη μετοχή.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΕ: Από 10 Ιουλίου η καταβολή καθαρού μερίσματος €0,68552/μετοχή

    ΟΤΕ: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Νεμπή στους εργαζόμενους

    ΟΤΕ: Μπαίνει στην εποχή του Κώστα Νεμπή – Οι αλλαγές και οι προκλήσεις για τον νέο CEO



    ΣΧΟΛΙΑ