Με…στραβό μάτι είδε η επενδυτική κοινότητα τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που δημοσίευσε χθες ο ΟΤΕ, καθώς μπορεί ο τζίρος να ήταν ελαφρώς αυξημένος συγκριτικά με το β΄τρίμηνο, ωστόσο σε ετήσια βάση έπεσε κατά 2,6%, ενώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. πέρυσι.

Η μετοχή δέχθηκε χθες ισχυρές πιέσεις, χάνοντας τα 13 ευρώ και κλείνοντας στα 12,9 ευρώ, με πτώση 5,22%, επαληθεύοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορεί να…σηκώσει εύκολα κεφάλι και να φύγει από αυτά τα επίπεδα.

1

Η μετοχή που παλαιοτέρα ήταν το ασφαλές καταφύγιο των θεσμικών επενδυτών, αλλά και των ιδιωτών που ήθελαν μια καλή απόδοση κάτ’ έτος, τώρα βυθίζεται διαρκώς, χωρίς κανείς να μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Πολλά ακούγονται, όπως ότι επίκειται δημόσια πρόταση για να αυξήσει η DT, ωστόσο όλα τα διαψεύδει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος και CEO κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Πρόσφατα, ο ίδιος χαρακτήρισε όλα αυτά τα σενάρια επιστημονική φαντασία. Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και αύριο στο call με τους αναλυτές, στηρίζοντας τον όμιλο και το επενδυτικό του πρόγραμμα, δείχνοντας ξανά τον δρόμο για την ανάκαμψη της μετοχής.

Κατά τη διάρκεια καλέσματος για το νέο κτήριο του ΟΤΕ, είχε πει ότι δεν μπορεί να βρει κάποια σοβαρή εξήγηση για την πτώση της μετοχής και γιατί έχει κολλήσει περί τα 13,5 ευρώ. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε κίνηση αλλά ούτε και κάποια επιθυμία από πλευράς DT για δημόσια πρόταση και η μόνη εξήγηση είναι ότι το χαρτί ακολουθεί την γενικότερη τάση στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η εξήγηση ίσως έχει να κάνει με τις κινήσεις των κεφαλαίων των επενδυτών. Και από την τάση που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές ίσως να μην βλέπουν στις τηλεπικοινωνίες το στόρι που βλέπουν σε άλλες αγορές» είχε επισημάνει ο κ. Τσαμάζ.

Ο τζίρος, τα καθαρά και η Ρουμανία

Βέβαια, όλη η αγορά αλλά και οι μέτοχοι του ΟΤΕ, περιμένουν αγωνιωδώς να ακούσουν τι έχει να πει αύριο ο κ. Τσαμάζ στο call με τους αναλυτές, μετά και τη σημερινή πτώση της μετοχής.

Η αύξηση κερδοφορίας ήταν χαμηλή σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 356 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι.

Βέβαια το μεγάλο αγκάθι παραμένει η Ρουμανία, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 71,1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 7,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες διασύνδεσης και πωλήσεις συσκευών. Τα EBITDA ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, μειωμένο κατά 8,0 εκατ. ευρώ.

Πάντως για το 2023 η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει αύξηση στην προσαρμοσμένη κερδοφορία υποστηριζόμενη από πρωτοβουλίες εξοικονομήσεις κόστους σε περιοχές όπως στο κόστος προσωπικού και ενέργειας.

ICT και FTTH

Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,2% στο τρίμηνο, στα 811,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της πτώσης στις υπηρεσίες χονδρικής και της προσωρινής πτώσης στα έσοδα από έργα ICT.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% στο τρίμηνο ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου και καρτοκινητής.

O ΟΤΕ συνέχισε τις επενδύσεις και στο FTTH καθώς μέσα στο τρίμηνο πρόσθεσε 97.000 γραμμές. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, 1,148 εκατ σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τις 665 χιλιάδες το τρίτο τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό τρίμηνο με 17 χιλιάδες καθαρές προσθήκες, χάρη στο πλούσιο αποκλειστικό περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι Τop 10+1 εταιρείες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος

Το μεγάλο στοίχημα της Cosmote TV για τα δικαιώματα του Champions League και τι θα κάνει η Nova

Μιχάλης Τσαμάζ: Σενάρια απόσυρσης από την Ρουμανία εξετάζει ο ΟΤΕ