Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΟΤΕ: Γιατί ο Νεμπής πουλάει την Otesat-Maritel: Τα σχέδια για οπτική ίνα και 5G

Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ

Κώστας Νεμπής, ο πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης της πώλησης της Otesat-Maritel βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, Otesat-Maritel αναμένεται να πωληθεί στην Orbyt Global, εταιρεία του Θεόδωρου Νικολακόπουλου που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας,  με ένα τίμημα που θα κυμανθεί στα 6-10 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά η διαδικασία πώλησης έχει ξεκινήσει σχεδόν ένα χρόνο, επί εποχής Μιχάλη Τσαμάζ, ωστόσο τώρα, με τον Κώστα Νεμπή στο τιμόνι, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία. Με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας.

Ο νέος πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΤΕ Κώστας Νεμπής., έχει δείξει ότι στο επίκεντρο του business plan βρίσκεται η ανάπτυξη της οπτικής ίνας, του δικτύου 5G, των έργων ICT και η συνδρομητική τηλεόραση. Με την Otesat, εκτός από μια εταιρεία η οποία δεν προσδίδει πλέον ιδιαίτερη αξία στον όμιλο, δεν «ανήκει» στους κλάδους που έχει βάλει ο κ. Νεμπής σε προτεραιότητα ώστε να πρωταγωνιστήσει ο ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια.

Η πώληση της Otesat φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, αφού στα άμεσα πλάνα της διοίκησης του ΟΤΕ είναι και η πώληση της Telekom Romania, η οποία τα τελευταία χρόνια μόνο ζημιές φέρνει στο γενικό αποτέλεσμα του ομίλου, ενώ ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με πιθανό αγοραστή.

Η Otesat προσφέρει και υποστηρίζει δορυφορικές υπηρεσίες και εξοπλισμό Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό γέφυρας πλοίου. Τομέας στον οποίο ωστόσο δεν προσβλέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ΟΤΕ, αφού έχουν μπει εκεί ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως ο Elon Musk με την Starlink, μέσω  δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. «Ισοπεδώνοντας» ουσιαστικά κάθε ανταγωνισμό, αφού για να μπορέσει ο ΟΤΕ να «χτυπήσει», θα πρέπει να ρίξει πολλά εκατομμύρια σε επενδύσεις, οι οποίες όπως αναφέρει η αγορά, δεν θα έχουν καθαρό αντίκρισμα.

Ποια είναι η Otesat

Η Otesat-Maritel είναι ηγέτης στην παροχή δορυφορικών ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία και ένας από τους κύριους παρόχους στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία συνδυάζοντας σταθερά, κινητά, δορυφορικά δίκτυα και εφαρμογές πληροφορικής. Επίσης, παρέχει κινητές δορυφορικές υπηρεσίες για επίγειους χρήστες (εταιρείες ή ιδιώτες) και κυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο ΟΤΕ ελέγχει το 94,09% της εταιρείας που προσφέρει και υποστηρίζει 24/7 δορυφορικές υπηρεσίες και εξοπλισμό Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό γέφυρας πλοίου. Η Otesat-Maritel πρακτικά αποτελεί μεταπωλητή κινητών δορυφορικών υπηρεσιών κυρίως προς τη ναυτιλιακή αγορά και το αντικείμενο της δεν εντάσσεται στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ.

Η εταιρεία εδρεύει στον Πειραιά, πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 23,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 609 χιλ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (1,3 εκατ.ευρώ) εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Τα συνολικά έσοδα από συνδρομές στις ευρυζωνικές υπηρεσίες Inmarsat και VSAT αν και κινήθηκαν σε περίπου παρόμοια επίπεδα με του προηγούμενου έτους, ωστόσο, ο ρυθμός μετάβασης των πελατών στην υπηρεσία Inmarsat Fleet Xpress ενισχύθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που είχε αντανάκλαση και στα έσοδα από αντίστοιχες συνδρομές που σημείωσαν άνοδο.

Τα ετήσια έσοδα από πωλήσεις τερματικού εξοπλισμού που διαμορφώθηκαν στο ποσό των € 3,63 εκ. έναντι € 4,46 εκ. το 2022 συνεχίζοντας τις υψηλές επιδόσεις όπως και της προηγούμενης χρονιάς.

Το κόστος πωληθέντων υπηρεσιών και προϊόντων διαμορφώθηκε στα € 18,23 εκ. έναντι ποσού € 18,87 εκ. αντίστοιχα του 2022, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδα για το 2023 διαμορφώθηκαν στο ποσό των € 3,81 εκ. έναντι ποσού € 3,72 εκ. της προηγούμενης χρονιάς.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Άνοδος 13,1% στη μετοχή και υπεραξίες €726 εκατ. επί ημερών του νέου διοικητικού ηγέτη Κώστα Νεμπή

Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, αυξημένα κατά 5,3% το α’ εξάμηνο